Тежък сблъсък се задава за хазарта, ще разклати ли политиката?

Тихомир Безлов: Оборотът е гигантски за България!
127
Тежък сблъсък се задава за хазарта, ще разклати ли политиката?
Снимка: Dnes.bg

За хазарта се задава тежък сблъсък, който може сериозно да разклати политическите съотношения в страната, смята експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Той коментира подновеното предложение на Валери Симеонов лотарийните игри да бъдат държавен монопол.

Няма как да забраните хазарта, но трябва да има някакви ограничения, каза той пред БНР.

По думите му предвид "войната", която тече в момента между двата най-големи хазартни оператора, е трудно да се направи прогноза.

Талончетата за търкане са от 2012 година, до този момент имаше монопол на държавата, припомни Безлов.

"Когато бе позволено частен оператор да участва, прогнозите бяха за 60-70 милиона лева годишно. В момента гледах между 300 и 400 милиона оборот. Това е гигантски оборот", посочи той.

"Става дума за около 3% от БВП на страната. За 2018 година единствено Македония и Малта са пред България, но Малта е специален случай, защото там са регистрирани всички големи световни оператори. За България това е огромно число", каза Безлов.

За 2018 година, за която има данни, това са около 3 милиарда и 200 милиона.

"Има страни, които са избрали този модел на регулация – монопол върху офлайн игрите: това, което може да си купите в специализирани будки, а онлайн игрите поради европейското законодателство не може да ги ограничите. Швеция води дълги съдебни битки, Финландия води дълги съдебни битки. Причината са английските хазартни оператори, които успяха да премахнат тези държавни регулации в доста европейски страни", поясни Безлов. 

В България хазартният туризъм има доста голям процент участие и е добре, ако се прибегне до промени, да не се лишава икономиката от тези приходи от туристи, които идват специално, за да играят, подчерта още Тихомир Безлов.

По думите му темата за хазарта се появява периодично след 1990 година.

"Преди влизането ни в ЕС покрай безмитните магазини се беше появила. През 2018-а имаше проект, който не беше лош, за ограничаване на рекламата и местата, където може да се закупуват билети и въобще да се играе", посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Често в рекламите виждам всеки ден,че хората спечелили от лотарията се сменят,т.е. малко време се повтарят и въртят едни и същи лица.От това следва да се извадят изводи,че доста хора в България са финансово добре,което е добър начин да провокираш другите да търкат и да очакват и те да спечелят.Като няма надежда за промяна и добър живот,единственото нещо на човек е да пробва и това.По същественото е,че от години никой не засяга причините и не говори за тях,които водят до проблемите ни.
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В един магазин хипермаркет се предлагат на 4 места билетчета на разстояние 2 метра едно от друго и навсякъде са ги изложили най-напред да ти се набиват на очи. Забелязал съм най-много билети купуват бедните роми.
117
0
 
6
 
! Отговори
Един преди 4 години
Къв сблъсък се задава ве? В кви филми живеете? За да има сблъсък за хазарта, трябва Баце да застане срещу олигархията. Тва нещо ще стане точно никога.
116
0
 
6
 
! Отговори
бедните още по беди преди 4 години
за бедняка/повечето българи/ остава само надеждата да спечели от лотрията.... гледат печалбите а не гледад какъв е тиража на билетчетата
115
2
 
8
 
! Отговори
Дядо Петър преди 4 години
А дано хазартната мафия и мафията-държава се самоунищожат.Защото ние очевидно сме безпомощни.
114
0
 
7
 
! Отговори
dodger преди 4 години
рекламите на хазарта трябва да се забранят, както е във всички цивилизовани страни!
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един от Люлин спечели 100 хилки от билетче от малко магазинче за алкохол. След време питам продавачката какво става с него и тя ми каза. Еми той се налива налива с алкохол и умря. Така че когато един човек е тъпо парче и много пари да му дедеш само лоша услуга му правиш
112
1
 
12
 
! Отговори
Факти преди 4 години
В жовота научих едно нещо:От търкане на билетчета не изкарва прехрана. Ако си бяхте заделяли пари вместо кафе и билетчета, то сега щяхте да имате повече !!!
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реклама по ТВ.. Благодарение на лотарията имам голф- 2!!!Аааа преди какво имаше???Амииии S класа
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ продава мечти и ни ограбва. Ограбиха ни икономическия растеж от еврочленството. Обслужват Турция и Ердоган.
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се национализират приватизираните монополи - ЕРП , защо и джиесемите не се национализират. В хазарта монопол няма. ГЕРБ да се откаже от използването на патеричи партии
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Зозоа на комунягата Борисов защо не му конфискуват всичко? Нали знаеш който конфискува му го конфискуват. Ако е виновен съдете го а не с такива комунистическогербави приьоми чрез марионтектата патерица Балевски
107
1
 
3
 
! Отговори
Феномен преди 4 години
1,5 милиона от трудоспособните хора на България са работещи бедни....и за това не е виновна лотарията....И аз съм против хазарта ,но адмирации за мениджмънта и маркетинговия отдел на Национална лотария,"Иво Андонов" е попадение -адмирации.
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали някой не иска Божков да си плати многомилионна такса спокойствие...
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Валери Симеонов е вторият най-лъжлив политик в България след този който всички го знаем че е първият. Избирателите на Валери Симеонов са гола вода.
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната лъжа на управляващите няма да пипнат хазартните босове освем ако са решили да купят бизнеса на Божков от което да спечели Божков.
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 2012г. до сега са тези 3,2 млрд., не се бъркайте.
102
2
 
8
 
! Отговори
8 преди 4 години
Тия цифри показват, че явно е пълно с *** - в такъв случай държавната намеса е даже задължителна. Да им вземе поне държавата парите и да отидат за нещо полезно. Друг е въпросът, че нашата държава е по-зле от лотарията
101
1
 
17
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
според мен , залаганията трябва да са на равно с алкохола и цигарите:-да не се рекламират, - да се ограничат местата за продажбата им ....какво е това където и да отидеш и да ти навират билетчета. Отделен въпрос е какъв пример дават възрастните.
100
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продават ти мечти и те ограбват. Това е тази лотария.