Дефибрилатори на публични места ще спасяват животи

Въпросът е кой да бъде обучен за работа с тази техника
Обновена: 22 яну 2020 19:43 | 22 яну 2020 19:43, Екип на Dnes.bg
16

София е първият град в България, който повдига темата за дефибрилатори на публични места. Тези апарати могат да спасят човешки живот, защото според всички медицински стандарти първите минути при получен сърдечен арест са най-важни.

Остава обаче въпросът - кой да бъде обучен за работа с тази техника и каква отговорност трябва да носи, ако все пак не успее да върне към нормалния начин на живот човек в беда.

За познанията ни по първа помощ и как всеки от нас може да помогне на човек в беда до пристигането на екипите на Спешна помощ - говорят Марияна Манушева от Фондация "Първите три минути" и Андриан Георгиев от Училище по първа помощ в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: дефибрилатори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Спомняте ли си онзи човечец,който умря пред Пирогов,заради това,че "лекарите нямали право да напускат работните си места"?Явно ни подготвят за живот в някаква съвсем нова джунгла,с други думи на оживелите честито..
9
0
 
0
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
До 8 .Каква конкуренция бе триполов?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** 7Утре обратните ще искат и вибратори на публични места.Нали Все за права говорят.......Плашиш се от конкуренцията, ама много!
7
0
 
1
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Утре обратните ще искат и вибратори на публични места.Нали Все за права говорят.
6
5
 
0
 
! Отговори
@5 преди 4 години
Всеки телефон може да мери пулс. Дефибрилаторите ако не са от най-долнопробните могат да мерят пулс и няма да пуснат ток, ако пациентът има нормален пулс. Няма състояние, което да имитира безопасно липсата на пулс, продължаваща повече от няколко секунди. Във всяка развита страна в метрото има дефибрилатори на всяка станция. Явно хората са преценили, че ползата е много по-голяма от вредата. Но в БГ винаги сме много умни. Особено ако става въпрос да си търсим оправдания да не помогнем.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как неспециалист ще различи една хистерична криза от сърдечен арест?Такива ЦИРКОВЕ ще има, такива циркове, че свят ще ви се завие!
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките тези неща се учат на курсовете за първа помощ, на които всеки шофьор е задължен да отиде. Това са едни от най-важните 8 часа в живота ви, защото буквално могат да спасят живот. И нещата не са толкова сложни, там се обяснява колко точно да се натиска при сърдечен масаж, как да се постави главата, за да може да се диша свободно, как и колко да се прави изкуствено дишане. Това трябва да е задължителен курс в гимназията, но уви не е. А е изключително полезен.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Епилептиците имат пулс! И дишат! Хората, които нямат пулс, нямат пулс. И са мъртви. Затова се следва последователността - викане, разтърсване, проверка дишане и пулс. Защото така няма опасност да сбъркаш. Ако човек няма пулс, това е краят за него. Има много малък интервал, в който може да се направи нещо, и всяка секунда се брои. Няма как да му навредиш повече, защото сърцето няма как да се рестартира от самосебе си. Ако диша, то няма нужда от сърдечен масаж или дефибрилатор.
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това има и апликации за андроид, които засичат пулса почти толкова добре колкото пулсометър. Така че може да се провери точно за 30 секунди дали някой има пулс. А ако няма пулс, ако не направиш нищо, така или иначе човекът е умрял, няма как да му навредиш повече от това. При сърдечен арест, ако не се започне сърдечен масаж до минута-две, шансът човекът да оцелее намаляват с всяка изминала секунда. Спирането на сърцето е СМЪРТ. От това по-лошо няма как да стане.
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво обучение, ако видиш припаднал човек, викаш го, разтърсваш го, ако не отговаря проверяваш дали диша, и дали има пулс и ако няма кое да е, слагаш го да легне, дърпаш брадичката на горе, звъниш на 112 и започваш сърдечен масаш докато някой тръчи за дефибрилатора, след което лепиш и чакаш. Новите машинки са доста добре автоматизирани и даже ти говорят. Т.е. всеки може да ги ползва. Трудно можеш да сбъркаш това дали някой диша или не, но новите дефибрилатори засичат дали има пулс и сами.