До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG

Парите са за наем, бавачка, курс по език и идват от Брюксел
370
До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG
Снимка: Pixabay

Висшисти, които са завършили в чужбина, но се върнат да работят в България ще получават допълнително пари от държавата по европрограма.

От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта.

Още по темата

Тя ще бъде създадена по проекта „Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Платформата ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България. Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра на МТСП.

Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.

Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на
подкрепата може да достигне до 1200 лв.

Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава.

Подкрепата ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище.

Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда.

Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.

„За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“, подчерта заместник-министър Русинова.

Посланикът на България в Австрия Иван Сираков сподели, че 10% от българите, участвали на последния кариерен форум през 2019 г., вече са започнали работа в България.

Според него високата посещаемост подчертава интереса към този форум.

„Всеки българин, до когото успеем да стигнем и да го убедим, че си заслужава да се върне да работи за България и в България, е успех“, заяви посланик Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
0
 
8
 
! Отговори
някой си преди 4 години
при наем от 500лв. вече сме на нула. За излизане, за забавление, купони и т.н., че даже и за дрехи пари реално не остават.
245
0
 
4
 
! Отговори
някой си преди 4 години
До испанеца и Дани,В България, да ви светна, минималната работна заплата е 610лв(315?)бруто, а нето е около 500лв. Няма да изчисляваме какво се получава при минимална работна заплата в големите градове и особено в София, че сметката е невъзможна. Нека да изчислим какво се получава при заплата от около 1200лв. в София, като нямаш жилище тук. Наем- 400-500лв. в най-добрия случай. За сметки пишем още около 200лв. За храна- около 500лв. При наем от 400лв. остават едни 100лв. за битови нужди, а
244
0
 
15
 
! Отговори
Forever преди 4 години
Кой луд висшист ще дойде за тези жълти стотинки,това мирише само на някакви нови схеми,и за да усвоят парите ще си намерят и висшисти.
243
0
 
18
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
А вишистите дето сме тук? Нашите 1200
242
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
297, ако един бежанец-камилар може да ти вземе работата... Е, какво да ти кажа.
241
1
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Нека стимулират родните кадри!
240
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вкараха бежанци да запълват и без това оскъдния пазар на труда... сега ще ми домъкнат и наши бежанци - то работа за нас, дето сме се решили да останем да спасяваме нещо не остана, а сега тотално няма да има работа !!!!!!!
239
0
 
23
 
! Отговори
.... преди 4 години
Мислите ли че хора вишисти от чужбина опряха до ваще 1200 лв
238
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко некадърен трябва да е поредният управленец, на когот е хрумнала тази невероятно тъпотевина в кухата кратуна?!Със сигурност е завършил образованието си тук, в България, в някой треторазряден икономически факултет, от най-мижавите специалности, като "Публична администрация" или "Социални дейности", дето знанията на завършилите са колкото на някогашни ученици от началните класове. Защо ще привличате завършили в чужбина тук? Защото сте наясно, че нашето образование е пълен гьон, затова ли?
237
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук някои даже питат защо държавата не мислела за тях... Хахаха, абе кой ви бръсне за слива бе, пичове? Нещо да протестирате? Не. По избори гласувате пак за същите. Еми, сори, ей затова грам и никой не ви пита кога и за какво ще се дават пари и си крадат на воля.
236
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога най после държавата ще помага и стимулира тези, които са решили да учат и работят в България ?Те тези, дето са останали тук, на 90% са в будна кома. Тях толкова са им промили мозъка, че дори не си правят и труда вече да ги залъгват с обещания. Талончета, цигари, пари колкото да не закъсат съвсем и да пускат правилната бюлетина по избори - това им дават и на това са и доволни.
235
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на мен защо не ми дават пари за да остана ???
234
1
 
8
 
! Отговори
българка преди 4 години
мили хора ВИЕ СТЕ ЛУДИ... ТОВА КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ ДА ДАВАШ ПАРИ НА *** ДА ИМАТ УСПЕХ НАД 3 В УЧИЛИЩЕ... Я ДА ДАДЕТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ТОВА СА ВАШИТЕ МАЙКИ И БАЩИ КОИТО СА ВИ ОТГЛЕДАЛИ С ЛЮБОВ..И СА ВИ ДАЛИ ВСИЧКО ВСЕКИ СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ... ПЪК И ПОГЛЕДНАТО ОБЕКТИВНО ВСЕКИ ОСТАРЯВА РАНО ИЛИ КЪСНО.. ТА С ЕДНА ДУМА ТОВА Е БЪДЕЩЕ ЗА ВСИЧКИ НИ ЗАТОВА ИНВЕСТИРАЙ В БЪДЕЩЕТО ИНВЕСТИРАЙ В ПЕНСИОНЕРИТЕ ТО Е ТВОЕТО БЪДЕЩЕ
233
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой балама завършил в чужбина ще се върне да ви работи тук за смешни пари? Ами защо не подпомогнете хора завършили в България или ви е повече от ясно, че българското висше образование не струва и пет пари, защото с рушвети и прасета се взема всеки изпит!
232
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
е нали тук сме останали само ***, бак лу ци те - лошия *** тер иал
231
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.е. държавата официално потвърждава тезата, че българското родно образование не струва.
230
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега всички ще се юрнат за по 6 месеца да живеят в чужбина, ако им хареса там, ще си останат там въпреки всички обещания за 1200 лева от въздуха. Ако пък не им хареса, след 6 месеца ще се върнат и ще взимат 1200 лева от въздуха за 1 година, ще работят нещо фиктивно, за да може да смyчат тези пари. И накрая след 1 година пак ще отидат в чужбина, защото вече ще знаят как стоят нещата там и че не е толкова страшно. Ако пък не... значи просто ще са взимали едни 1200 лв от въздуха за 1 година.
229
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажете ми защо да остана в България, след като заплатата ми е 1100 лева чисто като инженер с високо търсена специалност и никой не ми дава 1200 лева харизани?
228
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Парите са за наем, бавачка, курс по език и идват от Брюксел"А не могат ли да се дават за наем, бавачка, курс по език на хората които искаме ДА НЕ заминат в чужбина?
227
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ходят да учат в чужбина, защото там по-лесно се завършва, стига да имаш пари да си плащаш. А в някои страни дори обазованието е безплатно (пример някои скандидавски университети и в Шотландия). Познавам хора, които не могат да си напишат името правилно, без да преписват от личната карта, но са завършили в Оксфорд. (Не се шегувам! Наистина познавам такива точно от там!) После идва в България и хоп 1200 лева. И след 1 година рахат, ще се върнат пак в Европа. А вие се правете още на патриоти в БГ.