До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG

Парите са за наем, бавачка, курс по език и идват от Брюксел
370
До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG
Снимка: Pixabay

Висшисти, които са завършили в чужбина, но се върнат да работят в България ще получават допълнително пари от държавата по европрограма.

От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта.

Още по темата

Тя ще бъде създадена по проекта „Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Платформата ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България. Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра на МТСП.

Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.

Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на
подкрепата може да достигне до 1200 лв.

Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава.

Подкрепата ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище.

Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда.

Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.

„За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“, подчерта заместник-министър Русинова.

Посланикът на България в Австрия Иван Сираков сподели, че 10% от българите, участвали на последния кариерен форум през 2019 г., вече са започнали работа в България.

Според него високата посещаемост подчертава интереса към този форум.

„Всеки българин, до когото успеем да стигнем и да го убедим, че си заслужава да се върне да работи за България и в България, е успех“, заяви посланик Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите са за наем, бавачка, курс по език и идват от Брюксел
225
1
 
18
 
! Отговори
ТОВА Е СРАМНО!!! преди 4 години
Toва решение е СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!На мен ще ми дават ли по 1200 лева на месец ЗА ДА ОСТАНА в тази шибaна територия?!?!Това е същото както с раздаването на стипенции за циигaнчета, дето им даваха пари ако имат успех над... колко беше... 3.50 ли, 4.00 ли, все тая, но пак е малко. Хората се борим за хляб, а някой ще взима от въздуха 1200 лева в продължение на година. А пари от къде? Нали уж няма за увеличение пенсиите на родителите ни? Нали уж и за безплатно здравеопазване няма пари? От къде???
224
0
 
16
 
! Отговори
Сп???нс!? преди 4 години
за какво да се върна в Бг, миналата година се върнах за 2 седмици и наех кола, паркирах я на улицата пред оградата на къщата ми в едно градче от селски тип, и на сутринта като отидох да се кача и видях че на едната гума са отвили 3-те болта и тъй като 4-тия е против кражби - не могли да го отвият?Кога успяха (още първата вечер)да видят колата , кога тръгнаха да отвиват болтовете на едни железни джанти с изтъркани гуми!!!!!?
223
0
 
16
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Вземам много сериозна заплата извън България и си мислят някои лица,че ще ме върнат с неефективни мерки е просто "несериозно".Но все пак да не забравяме,че трябва да се извършва "дейност"!!!!!!!"Системите" в България не функционират НОРМАЛНО и заради това "видимите резултати" са налице!!!!
222
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е дискриминация за ония дето са учили тук
221
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не неправи държавата така, че хората да не бягат навън?
220
0
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 4 години
До Анонимен АМИ ТОВА Е И ЦЕЛТА----НЕВРЪЩАНЕ НА МЛАДИ И КАДЪРНИ СЕГА 60 ПРОЦЕНТА СА--ПЕНСИОНЕРИ РАБОТЕЩИ ЗАВЪРШВАЩИТЕ ЗАМИНАВАТ --70---80 ПРОЦЕНТА А НЕ ДОУЧЕНИТЕ ОСТАВАТ --ТУК НЕАДЕКВАТНА ПОЗИЦИЯ НА УПРАВНИЦИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА СОЦИАЛНИЯ ЖИВОТ ЩЕ ДОВЕДЕ И ДО ТЯХНАТА СМЯНА
219
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Гаранция" ще проработи. За 600 евро да се върнеш в тази ***, трябва да си доста луд.
218
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите са за наем, бавачка, курс по език и идват от БрюкселПак идва Голямото крадене! Те при тея условия най-много да върнат каси с питиета, разб. ромове и да отчетат дейност.
217
0
 
18
 
! Отговори
Славчо преди 4 години
Един мияч в Ирландия може да си докара над 2000евро на месец !? Защо му е на някой човек устроил се в чужбина да се връща в обречената територия !? Пак ще се разпределят пари от еврофондовете
216
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз познавам само двама души, които се прибраха. ИТ специалисти, тук просто взимат наистина почти петцифрени заплати. Ама те реално все едно не са в България - луксозните коли, перфектните апартаменти, частно здравно осигуряване, уикендите в общия случай летят нанякъде. То държавата май само им преиздава личните карти, за други услуги те и нямат досег с нея.Всички останали и не помислят да се връщат.
215
3
 
14
 
! Отговори
Соня преди 4 години
Не се безпокойте, няма да се върнем за тези парички! Няма да ви дискриминираме. Ще си стоим по чубжината, вие така и така сте прокопсали от интелигенти!
214
0
 
10
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 270Е дай пример де?Аз по-скоро познавам много българи завършили в София и други градове, които вече отдавна работят в чужбина.Жорж Ганчев (лека му пръст) и Емил Кошлуков са примери за учили-недоучили и дошли в България, само че те влязоха в политиката - какво са работили по тяхната специалност?
213
1
 
13
 
! Отговори
С. преди 4 години
Значи, някое , което са му плащали таксите (в хиляди евро) мама и тате в ЮК или Европа сега трябва държавата да го издържа тук и да получава повече от хора положили усилия да завършат тук. Това ако не е дискриминация...абсурд след абсурд.
212
0
 
10
 
! Отговори
някой преди 4 години
До: номер 261Ми не разбираш, защото те будалясват. Това, което четем тук е за наивници и глyпаци.Ти и аз не сме такива, затова гледаме с недоумение.Не че аз съм прероден Айнщайн, обаче наскоро ме ядоса учебника за 6-ти клас на сина ми по "Човек и природа".Още не са започнали физика и химия, но учат уж важни неща от тези науки.Като чета и недоумявам и имам чувството, че учебникът е написан за бармани и сервитьорки - мартини с кубче лед. Мартинито е течно, ледът твърд и се разтваря!
211
0
 
10
 
! Отговори
бг-русия преди 4 години
в бг н ви ли омръзна тези дискриминации с роми с турци сега и допълнителна дискриминация се появи в българия колко сте жалки кои ще се върне спрете дискриминациите кражбите здравеопазването и просветата поумнете малко на малко сами ги гоните после плачете .испускате питомното тичате за дивото сина тази година завършва копют.технология в москва тези жалки 1200 лв няма даго върнат
210
3
 
14
 
! Отговори
човек преди 4 години
Някой познава ли българин завършил висшето си образование в чужбина и дошъл в България да работи?Аз не.
209
0
 
7
 
! Отговори
ДА преди 4 години
До ДаниХахаха-с 2000 лева в София си добре!?Ела,ела!Даже да не плащаш наем,трябва мама и тате да те хранят,да не плащаш ток и т.н. ,за да можеш само да ядеш и пиеш по кръчмите!И пак не е сигурно ,че ще ти стигнат!Ела и пробвай!А ти с 2000 евро в Мюнхен,явно не си от най-работните!
208
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нова абсолютна простотия на принципа - разделяй и владей ! Защо за тия 30 години не се направи едно нещо което е в полза на народа ? Целта е да се изправят едни срещу други тези които са тук и тези в чужбина !
207
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тия, които са завършили в Бг и са си плащали данъците и осигуровките, за тях един среден, така ли? Да ви имам и европрограмите и измишльотините.