До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG

Парите са за наем, бавачка, курс по език и идват от Брюксел
370
До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG
Снимка: Pixabay

Висшисти, които са завършили в чужбина, но се върнат да работят в България ще получават допълнително пари от държавата по европрограма.

От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта.

Още по темата

Тя ще бъде създадена по проекта „Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Платформата ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България. Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра на МТСП.

Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.

Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на
подкрепата може да достигне до 1200 лв.

Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава.

Подкрепата ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище.

Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда.

Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.

„За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“, подчерта заместник-министър Русинова.

Посланикът на България в Австрия Иван Сираков сподели, че 10% от българите, участвали на последния кариерен форум през 2019 г., вече са започнали работа в България.

Според него високата посещаемост подчертава интереса към този форум.

„Всеки българин, до когото успеем да стигнем и да го убедим, че си заслужава да се върне да работи за България и в България, е успех“, заяви посланик Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Испанеца,Прав си и ти го казвам като човек, който е работил навън. Ама айде да сме честни - колко от работещите в Испания българи са на минималната? Давам я само за пример. Щото нашата минимална е 300 евро. Ти би ли се върнал от чужбина, ако там имаш читава заплата (не говоря за добра даже), ако трябва да работиш за 900 в Пазарджик? :D
205
5
 
9
 
! Отговори
Испанеца преди 4 години
Да, горе-долу е така - в Испания заплатата е 1050 минимума. Прибираш вкъщи 850 :) От тях:- 250 евра за наем- 100 евра за сметки- 50 евра за транспорт(ако ползваш градски)Остават 500 евра като изключим храната(за която ще даваш поне още 200-300 евра на месец). Ти остават 200. Сега се опитвай с 200 евро да излизаш навън или каквото и да е друго. Да и 900 лева са малко, но си си в собствената страна, говориш езика, роднини и приятели са наблизо и т.н Въпрос на гледна точка е :)
204
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нещо не разбирам. Значи, емигриралите били миячи на чинии. В същото време тук има зверски недостиг на лекари, медсестри, инженери, ИТ специалисти, въобще адекватни и кадърни хора. Излиза, че ако държавата няма нужда от теб, си мияч на чинии, ама ако държавата изведнъж установи че й трябваш, понеже Асан и Айшето нещо не си падат по плащането на данъци, изведнъж стават много любезни и те обявяват за ценен кадър.
203
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между другото, кога най-после ще започне дискусията за най-голямата национална катастрофа до момента - загубата на 1/3 от населението в мирно време?И кой ще понесе отговорността, защото не народа е виновен, че го гонят т страната.
202
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дискриминация в действие.Така само ще стимулирате хората окончателно да избягат от България, защото не оценявате тяхната упоритост да стоят въпреки всичко и отново ги наказвате...
201
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ЕС не ни поддържат заводите и икономиката, както Съветския СъюзЗадай този въпрос на Боце и другите. От еврофондове ни бутат милиарди, изкупуват ни продукцията, питай ги къде отиват.
200
0
 
11
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Интересно защо, когато някой каже, че трябва да се въведе примерно образователен ценз за шофьорските книжки, социални помощи или нещо друго, което раздава държавата разни нпо-та скачат и казват, че било дискриминационна мярка, а в този случай това не е дискриминация ? С какво сме по-лоши тези, които сме завършили в България ? Ако един млад лекар е завършил в България защо да не ползва тази облага вместо да заминава за Германия ?
199
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази министърка вече ми е любимата калинка. Беше обяснила как в някакъв завод в Пазарджик давали 900 (да, деветстотин!) лева :D Един вид - ей, страшни пари дават, а вие блъскате из чужбината...Минималната заплата в Испания, например, е 1100 евро бе, калинке захлупена :)С тази мярка ще върне само съвсем отчаяните и разни роми, на всички други парите изобщо не са им главният фактор за връщане, те пари си имат.
198
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДаниНе е само до парите! Като видиш какъв е хаос в здравеопазването, какво чудо е в образованието, като видиш за каква корупция и шоробаджанащина става дума и ще искаш пак да избягаш.
197
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи така се правило. Напускаш работа, отиваш на гости при роднини в чужбина за няколко месеца и като се върнеш ти осигуряват нова работа, детегледачка, плащат ти наема...Не знам как не съм се светнала до сега! А аз си се мъча сама да си плащам наема и се чудя как да запиша детето на градина!
196
17
 
3
 
! Отговори
Дани преди 4 години
И без тия пари се връщам.С 2000 лева в София съм по добре от 2000 евро в Мюнхен.Купон,гаджета,приятели,всичко ми е по яко в София.Чакам две годишния договор да свърши и въобще никога повече.
195
0
 
8
 
! Отговори
Натопорчев преди 4 години
Пак извадихте от нафталина тази тема, а?! ;)Да валят кликчета....!?Айде, да е Хаирлия...
194
0
 
17
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 4 години
Поредното усвояване на пари.Младите,образовани в България са втора ръка-така излиза от обявата.Да вземат всички млади да се изселят, да се върнат, та да им бъдат дадени 1200 лв.По-голяма наглост не съм виждал.Как ще делиш хората, как ще унижаваш тези,оостанали тук,учили тук, полагат усилия тук и се борят всеки ден с проблеми,съзадени от същите тези,които се бият в гърдите как ще привличат младите отвън.ЖАЛКО,ОБИДНО, НЕМОРАЛНО.
193
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - това, което правят е подигравка с всички, които не са емигрирали!подигравка е с всички, без изключение!
192
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи да емигрирам и да се върна за да ми дават пари, така ли? А аз ид...та му с ***...т останах тук и си съсипах нервите и здравето за да работя за тая държава! И накрая какво? За моето дете място в детската градина няма, защото не съм емигрант! Ей, насила ще ни накарат да напуснем, само дето аз ако напусна няма да се върна! Защото това, което правят е подигравка с всички, които не са емигрирали!
191
0
 
12
 
! Отговори
Пак питам преди 4 години
А пропо- на завръщащите се индианци- по 1200 лв. на глава ли ще се дава-като се върнат такива с по 12 деца? И като ще се дават тия пари-за какво ще им се дават-да могат да крадат по-добре тук и д ане си плащат ни ток,ни вода ли? Що читаф българин защо да се върне при такава корупция или при хранилките дето ще го питат-И ко праим ся? Или ще предпочете да се върне в Перник, та да не може да се къпе? А може би в някой село дето е пълно с бойни арсенали или пък там дето се събира *** на Ивропъ?
190
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже и пенсионерите ви ще започнат да бягат и тогава съвсем няма да има кой да работи.
189
0
 
7
 
! Отговори
Питам преди 4 години
А Ивропътъ ще раздава ли знамена,тъпани и фанфари ,та да одим на гарите да посрещаме влаковете с прииждащи завръщащи се нашениц? Щото ако не ми дадат байрак и тъпан-аз нема да одя да ги посрещам! И още едно питане имам- а на тия ,дето завършват у нас и заминават в чужбина- ще се дава ли нещо или ще се взема? Предлагам да им се дава-по торбичка "БИЛЛА"-както на шкембе вайвода! Значи- ората трябва да се връщат, че тия самолети дето ги взехме-кой ще ги отработва и изплаща,а?
188
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре се погрижете за тези,които все още са тук,защото другите едва ли ще се върнат.Ще останете и без доктори и мед.сестри,защото основното ви занимание е да ги лъжете.С лъжи няма да задържите хората тук,нито ще върнете другите.
187
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тошкосигурност, равни права и задължения за всички групи от населението, производство, привлекателни работни места и заплащане - няма и няма да има скоро - защо някой да се връща или да идва тук