До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG

Парите са за наем, бавачка, курс по език и идват от Брюксел
370
До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG
Снимка: Pixabay

Висшисти, които са завършили в чужбина, но се върнат да работят в България ще получават допълнително пари от държавата по европрограма.

От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта.

Още по темата

Тя ще бъде създадена по проекта „Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Платформата ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България. Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра на МТСП.

Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.

Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на
подкрепата може да достигне до 1200 лв.

Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава.

Подкрепата ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище.

Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда.

Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.

„За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“, подчерта заместник-министър Русинова.

Посланикът на България в Австрия Иван Сираков сподели, че 10% от българите, участвали на последния кариерен форум през 2019 г., вече са започнали работа в България.

Според него високата посещаемост подчертава интереса към този форум.

„Всеки българин, до когото успеем да стигнем и да го убедим, че си заслужава да се върне да работи за България и в България, е успех“, заяви посланик Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
800 лв.заплата и 1200 лв.бонус.Ехаааа,ще се върнат,ама друг път.
185
0
 
6
 
! Отговори
дс преди 4 години
1. Защо който се е върнал, ще бъде обгрижван повече от онзи, който е избрал България? Не се оправдавайте с европата, отношенията с нея не са между роб и господар, нашето правителство има първо задължение и второ право да се защитава интересите на населението си (народ е *** комунистическа дума)!2. 1200 лева еднократно ли? Те няма да стигнат само за преместването в България.3. Поправка на автомобила (заради БГ пътищата) ще поемат ли?
184
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е гаранцията, че отделни "наши хора" няма да се водят по документи в БГ, а всъщност да са си в чужбина и да получават по 600 евро?
183
0
 
12
 
! Отговори
с трици мaймуни преди 4 години
не се хващат.
182
0
 
14
 
! Отговори
Шнапса преди 4 години
До скоро от държавата гледаха на хората с презрение защото хора имаше много. Сега вече когато са взели да остават основно пенсионери почват да се паникьосват. Като видят хурката която се задава на хоризонта ще направят набързо реформи които са отлагали 20 години.
181
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ЕС не ни поддържат заводите и икономиката, както Съветския Съюз...Защо ЕС не ни поддържа населението.....а в коя индустрия ще работят тези хора като се върнат
180
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сещам се за доста хора, които избяхага от тук не поради финансови причини, а цитирам: "не искам децата ми да растат в тая джунгла". Беззаконието и несигурността са най-тежките фактори, безпаричието и безработицата са след тях. А сумите, с които смятат да примамват младите са смешни, особено на фона на щедрите социални за една група от населението, която се занимава само с престъпност.
179
0
 
27
 
! Отговори
Тошко преди 4 години
Това са брюкселски безумия. Хората ще се върнат ако в България 1. има справедливост 2. има държава 3. има сигурност 4. има нови работни места. Засега тези неща ги няма.
178
0
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 227 Според мен най добре е ВИФ. Първия семестър бяха 11 изпита.БКП и десетобой.Цветанов знае.
177
0
 
16
 
! Отговори
ToPhD преди 4 години
Отново адски, ,, Ентелегентно'', компетентно и изключително добре обмислено решение от управляващите.
176
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вишист съм, живея и работя в Германия. За съжаление не работя по специалноста си. Работя по професия все едно съм със средно специално образование. Доходите ми са повече от Е600 на седмица. Какъв стимул могат да бъдат тези 1200 лв - направо не ми е ясно.
175
1
 
33
 
! Отговори
С трици, маймуни преди 4 години
искат да ловят!? Не парите са причината младите да не се връщат, а простотията и в България! Докато най тъпата прослойка управлява държавата, никой свестен българин няма да се завърне. Никой не иска да живее в мутренска държава!
174
3
 
28
 
! Отговори
NotComingBack преди 4 години
Тези пари се изкарват за 3-4 дни. Кой е толкоз луд?
173
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пунта Мара, сбъркано е заглавието.Не "които се връщат", а "които са ги върнали".
172
1
 
21
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
1200, на ден, става, мога да помисля!
171
6
 
13
 
! Отговори
Възраждане преди 4 години
Възраждане е единствената партия която има ясна идея как да се спаси България от мафията която ни управлява сега. Защо да се връщам иначе в умираща страна с антинародна политика.
170
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сори ама не сори ... много ми мирише на ранния 20ти век ... хора в арестите по една-две години без доказателства, след последвала вълна от показни арести, всякакви меганационалистчета, покрай тях им опонират комунистчета ... защото има един дето оравят Луков марш, други маршируват със сърп и чук ... абе луда работа.
169
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1200 лева на месец ... сега ше оберем безработните новозавършили, ще изкарат една година, после ще се върнат в чужбина и ше викат имам година стаж... това най-много да стане. А тук завършилите? 1200 ... не даже и 300-400 лева да има за тях за година ше е супер!
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 226Явно! Защо си губиш талантите да тpолио тука, вместо да направиш света по-добро място, направо да ти се чудим!
167
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 224Това реклама ли е или просто се тупаш по рамото? Работил съм с хора с бакалаври по CS(не, не като играта) от Станфорд, които бяха калинки пред хира завършили ТУ, но познавам и прекалено много леъмърчвта от там, така че не се тупай толкова яко, преди да си се доказал.