До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG

Парите са за наем, бавачка, курс по език и идват от Брюксел
370
До 1200 лв. бонус за завършили в чужбина висшисти, които се връщат в BG
Снимка: Pixabay

Висшисти, които са завършили в чужбина, но се върнат да работят в България ще получават допълнително пари от държавата по европрограма.

От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта.

Още по темата

Тя ще бъде създадена по проекта „Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Платформата ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България. Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра на МТСП.

Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.

Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на
подкрепата може да достигне до 1200 лв.

Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава.

Подкрепата ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище.

Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда.

Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.

„За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“, подчерта заместник-министър Русинова.

Посланикът на България в Австрия Иван Сираков сподели, че 10% от българите, участвали на последния кариерен форум през 2019 г., вече са започнали работа в България.

Според него високата посещаемост подчертава интереса към този форум.

„Всеки българин, до когото успеем да стигнем и да го убедим, че си заслужава да се върне да работи за България и в България, е успех“, заяви посланик Сираков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
0
 
! Отговори
venix преди 4 години
Бойко, с трици маймуни не се ловят!
265
0
 
1
 
! Отговори
Историкът преди 4 години
До:Гарантирано 318Не знам защо се заяждате?! Не съм казал, че ще търсят български историци в чужбина, а че и българските студенти са хора....Пак казвам, на "другарите" управляващи им липсва капацитет и желание да оправят положението. А, проблемът не е само в заплатите, но това е друга тема
264
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти си Emigrantka, kolkoto аз съм Йосиф Висарионович Джугашвили.
263
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Емигрира се след изпит по езика е панелно интервю за работа, с валидна работна или постоянно пребиваващ виза"Ха ха хаПутрес четящ, разбирам за което веднага
262
1
 
5
 
! Отговори
Emigrantka преди 4 години
До АнонименЗа 28 год в чужбина, с магистратура и работеща по специалността си, говореща перфектно езика и не работеща в Европа, а Австралия където минималната работна заплата е $52000 годишно едва ли ви лъжа. Кръгозора на повечето българи в България стига само из Европа, че е по-лесно, ама дали е качествено е друг въпрос. Много българи в Австралия са с годишни заплати над $130000 годишно.Емигрира се след изпит по езика е панелно интервю за работа, с валидна работна или постоянно пребиваващ виза
261
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди около 6-8 години имаше много стипендии европейски. Можете ли да се досетите, кои ги взеха.Сега им е време да се връщат.А те ще се върнат, щото специалноста им е Държавен дитектор на водопад/язовир. И даже знаят къде ще работят.
260
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ненормална работа :). По-добре намерете начин, как да задържите тук тези, които са останали и то не с пари , а по- малко бюрокрация и облекчения за малкия бизнес.
259
0
 
4
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО преди 4 години
До Историкът 317МНОГО ЗАГУБЕНА ДЪРЖАВАТРЯБВА ДА ПОДПОМАГАТ ТАКИВА КАТО ИСТОРИКАГАРАНТИРАНО Е ЧЕ И ДА ЗАВЪРШИ МАГИСТРАТУРА ЩЕ ОСТАНЕ В БЪЛГАРИЯНЕ СИ ВЪОБРАЗВАЙТЕ ЧЕ В ЧУЖБИНА СЕ ИЗБИВАТ ДА ТЪРСЯТ ИСТОРИЦИ ТА И ДА СА БЪЛГАРСКИПОМОГНЕТЕ МУ -ТОЙ ГАРАНИРАНО ОСТАВА В БЪЛГАРИЯ
258
2
 
6
 
! Отговори
Историкът преди 4 години
ПРЪЛЖЕНИЕ!2.Кой нормален човек завършил в чужбина, ще се върне в България да работи за 1200 лв.,които държавата ги осигурява само за една година? Та той няма да си възвърне вложените пари за образование докато е жив.3. Какво се случва след тези 12 месеца? Отговорът е - молиш се да не умреш от глад. На нашите управляващи им е много слаб мисловният капацитет
257
0
 
10
 
! Отговори
Историкът преди 4 години
Искам и аз да изкажа някои виждания относно този проект, но първо да кажа нещо за себе си. На 26 години съм. Живея в София. Завършил съм история - бакалавър. Към настоящия момент уча история - магистратура. Работя в сферата на градинарските услуги.Нещата, които ме озадачават в този финансов проект са следните:1. Защо подпомагане ще получават само студенти завършили в чужбина? Хора като мен, които са вложили средства и време да учат и работят в България, не заслужават ли адекватно заплащане?
256
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕйййййЗа 30 години не поумнехте!Вие си мислите, че България като се оправи и вие ще се оправите.Да, ама Не!Аз се бях оправил и в Бг и навън се оправих и навсякъде ще се оправям.А вие все ще чакате да ви оправят, освободят, дадът....вие сте така
255
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 313"Всеки нормален българин ще гледа България да се оправи."WOW и LOL! Това някакси е мазохистично да вярваш в лъжата на ОБРЕЧЕНАТА КАУЗА. Звучиш повече комунист от предшните :) хахахаха
254
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 310 "В България се възпроизвеждат роби на мафията и на "бившите" комунисти." - Хайде, поредният дърдорко взе да ни учи на акъл. и пак го изби на политика. А в чужбина се възпроизвеждат роби на чужди държави. Въпросът е, че тези стимули, които се предлагат за завръщане не са достатъчни. "Всеки нормален българин да си стяга куфарите и бързо към Терминал-а." Дрън-дрън-дрън. От такива приказки сме на този хал. Всеки нормален българин ще гледа България да се оправи.
253
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 311,една година ходене по мъките, пич. В резервата България всички са бавни. Причината- всички са селяни, най-големите са по софето.
252
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи няма да им дават 1200лв а наема за 1година? И то трябва да кандидатстват по някаква програма и някой да ги одобри и тнт и тнт Ахаа,ясно...и после?!
251
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате нормални деца първо бягайте в чужбина, там работете, там се женете, там се множете. В България се възпроизвеждат роби на мафията и на "бившите" комунисти. Всеки нормален българин да си стяга куфарите и бързо към Терминал-а.
250
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
..... и на програмите и на помощите. За мафията никога няма да работя, след две седмици бай бай, ново предизвикателство за няколко години в чужбина. Всеки работен ден, всяко дете направено в България, всеки загубен час е в полза на мафията.
249
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** како, това прави дневна надница от 200 евро. 3а да взимаш такива пари, како, ти трябва да работиш като квалифициран банков служител на ръководна позиция, като управител на голям хотел, като квалифициран юрист в голяма компания или като висококвалифициран инженер, щото тука във Франция на едно обикновено строително инженерче заплатата му е 1800 евро. Плюс друго на ръка е, че трябва да знаеш местния език перфектно. Дали малце не послъгваш, како?
248
3
 
15
 
! Отговори
Emigrantka преди 4 години
Imам достатъчно пари в чужбина. Тези 1200 лева са ми 3-дневна заплата. Ако дойда, ще бъда за повече пари, по-добро образование и здравеопазване, добро бъдеще. Предлагам правителството да даде тези пари на работещите, които вече са в България, тъй като те не са оценени достатъчно.
247
1
 
3
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
Че ,610лв минимална заплата -460лв,малко ли им на тия които са връщат от чужбина,да бачкат в икономически стабилна България?