България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители

На бизнеса му трябват висококвалифицирани служители
24 яну 2020 17:00,
248
България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители
Снимка: БГНЕС

Много страни вече имат мерки за връщане на младите си хора обратно. Целта на България е да върне хората с добро образование в страната. Дали мерките, които са предвидени са подходящи, все още е трудно да се каже. Така Лидия Шулева, бивш вицепремиер, коментира инициативата на правителството за връщане на млади хора у нас, която предвижда отпускане на средства на семействата за наем за година и детегледачка в рамките на няколко месеца.

„На фона на широко отворените европейски врати и свободното движение на хора е доста трудно на по-слабо развитите икономики да задържат младите хора“, заяви Шулева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите на бившия вицепремиер в България регистрираното търсене е за 10 хил. висококвалифицирани служители, като вероятно това не са всички.

Според Шулева предвиденото заплащане на детегледачка в рамките на четири месеца за младите, върнали се от чужбина, не дискриминира родителите у нас, тъй като подобна програма действа и за тях.

От идеята за създаване на детски кътове в някои компании, имащи желание за такива, също ще могат да се възползват и родителите в България.

По отношение на отпуснатата сума на завърналите се семейства за наем през първата година Шулева смята, че това би помогнало значително на младите хора, които в повечето случаи нямат собствено жилище.

Гостът коментира и предложението на ВМРО непушачите да получат по два дни допълнителен годишен отпуск. По нейни думи това до голяма степен зависи от работодателите, тъй като този стимул ще е за тяхна сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последно, пенсии за родените след 1963г. ще има ли, или да отлитам?
168
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха.. ха. Боко цървуля за кой ли път пак ще ни връща в Банкяския кереч! Като направи нашите заплати 6 бондара, а неговата 600 лева, тогава може да си помислим по въпроса с връщането... До тогава АУФИДЕРЗЕН!
167
0
 
26
 
! Отговори
men преди 4 години
на следващия ден стягам багажа и идвам да започнем на чисто и да построим рай на земята. трябва ни нова система, сегашната е пробита от всякъде и исус с апостолите да дойдат нема да могат да ни спасят.
166
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема страшно.Другаря Нейков нали каза,че пенсионерите сме голям капитал.Ми ето ни,тук сме с 297 лева пенсия за 42 години трудов стаж.Сега треби да си доработим окрадените ни пенсии при червените мафиоти! Децата ми не искам да останат при мафията!
165
0
 
22
 
! Отговори
men преди 4 години
ще си взема децата и ще дойда да дишам тецовете на ковачки и да нямам вода да ги изкъпя. да ги хранят с отрови по училищата и да ги джендаризира онази сорошоидката. и не дай си боже да се раболеят от горе споменатите да ги пиша бегали. бях писал тука един път явно никой не чете: всичките дето ни се изредиха последните 30 години от директор на училище на горе, хващат се на едно хоро на срама на центъра на софия барабар с челqдта си и после един след друг сепуку. ако немат топки самички да се накажат струпваме 10 вагона павета и оставяме тълпата да покаже колко ги обича. на следващия ден стяга
164
0
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
ia mi kajete v koia svera "biznesa " tarsi vishisti ?!?? Injeneri za zavodite li ,lekari za bolnicite ,uchiteli za uchilishtata li ,za selskoto ni stopannstvo li ,za himicheskata ni promishlenost li ,za armiata ni li ?!?? " Biznesa " ?!??! Ia si berete laikata I drajte Boko za shlanga !!!
163
0
 
29
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Депутати га крадаха и ядаха кифтета не мислеха,че окрадените ша им требят един ден.Да запрятат ракави и в киреча.
162
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една купчина хора с виШУ образование, които берат портокали в Гърция и Испания, работят като строители общи работници в Германия и мият чинии в Австрия и Швейцария. Взимат много пара там, обаче ако някой им предложи печеливш билет от лотарията, с който печелят 1 година лежане в България плюс фиктивна работа за да оправдаят 1200 лв цоцане на фондове... Веднага ще се навият да се приберат. Но пак няма да работят като "висококвалифицирани".
161
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се върнат за да работят за един дето работи за руснаци, турци, сърби.
160
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сетила се мара де да се обара, а връщайте сега ама друг път. В голяма част от младежите съществува мечта да отидат да учат навън. За тях това означава реализация да успеят в чужбина не у нас. Първо променете живота на децата да искат да учат и живеят у нас,не другаде, а не да връщате вече заминалите
159
2
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
..e ot koga vze da vi interesuva ...kakvo I e nujno na Balgaria ?!?? Nali vsichki se razcheknahte da se narichate evropeici ?!!! Balgarskite zakoni ne zachitate ...vajni bili evropeiskite ??!!! Na vi sega UIIII evropeiski !!! Napalnihte darjavata sas or ki !!! te da vi rabotiat ...djamii im stroite ..liberalni ste !!! mi na ta vi !!! Tselia " biznes :" v Balgaria e kriminalen !!!V balgaroia " biznesmen " I " politik " sa mrasni dumi !!!
158
2
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Ще се върнат само тези който получават по 1500-1600-1800? защото ако си сам вече не се издържа на вън понеже квартирата е много скъпа в големите градове 1000-1200? като сложиш 400?храна и отделно транпорт 84? за цигари неможеш и да си помислиш или други лиготий за нови дрехи трябва да пестиш от храна или да работиш почасово за 400-600? допълнителни и се изтощаваш за 2-3г и ти писва но като се вънеш в бг и пак не ти стигат и се чудиш каде е по зле и пак бегаш към EU.
157
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо - в България никой не търси 10 000 висококвалифицирани служители. Висококвалифицираните ако бяха търсени нямаше да избягат в Европата и в САЩ. Второ - училите в чужбина не е задължително да са по-висококвалифицирани от тези останали да учат и работят в БГ.Трето - това е дискриминация.Четвърто - ще се върнат само мързеланковци да изкарат 1 година с "готови пари" за почивки.Пето - всички след 1 година пак ще се върнат в Европа.
156
19
 
5
 
! Отговори
До нормален преди 4 години
Тук нормален човек няма да видиш в сайта !Само мрънкащи и плюещи юнаци.Мрънкането и вайкането е национален спорт за една голяма група хора без цели и задачи ,без образование и трудов стаж и чакащи друг да им оправя живота.С ДРУГИ ДУМИ-НЕЩАСТНИ ХОРА,в итинският смисъл на думата!
155
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се връщайте,въздуха е отровен,вода няма да има,а ако има е пълна с менделеевата таблица,в магазините хранта е отровна,пълно е с джигити на пътя,дори на пешехона пътека и на спирка могат да ви убият,болниците и гробищата са пълни.
154
0
 
40
 
! Отговори
Austria преди 4 години
Да , ще се върнат , ето ви и една прясна супер оферта - главен инженер в община Пловдив с мега яката заплата от 920 лева БРУТО ?!?!?! Сиреч под 800 лева нето :D
153
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Домуза и подобните му съгласни ли са да плащат нормални пари?Хаха!
152
0
 
32
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Върха на наглоста кой високо квалифициран ще дойде за 600? при положение че тези пари ги взима за максимум 6дни или като допълнитени по за 2часа някаде да изчисти с машина някой супер маркет абсолютно никой няма да се върне докато заплатите не станат на 80%от тази която взимат на вън просто никой себеуважаващ се не би си го помислил защото тези специалисти взимат по 2800-3000? от който 50-60% им са разходите за храна квартира интернет и всичко останало и им остават по 1200-1500? тоест мин2400лв
151
1
 
26
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Не,не му трябват на бизнеса.Иначе заплатките нямаше да са примитивно малки.
150
17
 
5
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Става дума за висококвалифицирани люде,а не за вас бе неграмотни и неинформирани ***! Вие си стойте там долу и чакайте да дойде,,НЯКОЙ"??? да ви оправи.Че и да ви осигури високо заплащане! За какво бе илитерати с претенции???