Медитацията - необходимост в днешния забързан свят

Има ползи от нея в битката с умората и стреса
24 яну 2020 08:38, Красимир Ангелов
24

В днешния забързан свят винаги има риск да забравим за здравето си и да прегреем от работа. Как можем да запазим баланса и да повишим резултатите в работата с минути, отделени за спокойствие и презареждане?

Медитацията помага да се справим със стреса на ежедневието. В днешно време човек получава толкова впечатлния и информация, колкото за цял човешки живот преди 100 години. Медитацията е много ефективен начин за 20 минути да получим енергия колкото за два часа сън. Тя подобрява също интуицията.

Това обясни в "България сутрин" националният координатор на фондация "Изкуството да живееш" Константин Драгов. По думите му 15% от американците медитират редовно, а медитацията набира все повече популярност.

"Станала е необходимост в днешния напрегнат свят. Преди 21 години търсех метод да си подобря концентрацията и паметта, така срещнах медитацията. Тя много ми помогна и емоционално", сподели Константин пред Bulgaria ON AIR. 

Той посочи, че нашият ум има тенденция да се притеснява за бъдещето и да мисли за миналото. Медитацията ни помага да научим ума да живее в настоящия момент. Помага много преди сън, отбеляза Драгов.

Самият той медитира сутрин и вечер по 20 минути. Вечер набързо прехвърля в своя ум как е минал денят му и наблюдава дишането си, тъй като е свързано с емоциите.

"Оставяме дишането и го наблюдаваме каквото е. Много хора си мислят, че медитацията е концентрация. Точно обратното - медитацията е деконцентрация", подчерта Константин Драгов.

А у нас ще се проведе семинар по древен текст от йога, в който са описани 112 техники за медитация. Курсът ще бъде воден от известния духовен водач Шри Шри Рави Шанкар на 28 и 29 януари от 19 часа в Зала 1 на НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Васил преди 4 години
До От Гръцката църкваКаква е тази глупост? По какъв начин физически упражнения пречат на христовото учение? Коя "православна Истина" си противоречи с йога?
21
0
 
0
 
! Отговори
От Гръцката църква преди 4 години
Митрополит на Пирея Серафим: "А заниманията с йога са неприемливи за православните християни, несъвместими с учението и правилата на нашата духовна практика, тъй като представляват вид отричане от православната Истина и хула против Светия Дух, водеща към служение на демоните.С отеческа молитва за всички вас, Митрополит на Пирея СЕРАФИМ"
20
0
 
0
 
! Отговори
От Гръцката църква преди 4 години
Митрополит на Пирея Серафим: "Призоваваме всички православни християни, и най-вече - младежите, да се противопоставят на принципите на Новия световен ред и да се обединяват в своите християнски общности заедно с духовниците си, за да познаят духовния мир и силата на духовния живот на православното християнство."
19
0
 
0
 
! Отговори
Oт Гръцката църква 7 преди 4 години
Митрополит на Пирея: "По време на упражненията могат да възникнат неестествени явления с бесовски характер, от рода на телепатия, плуване във въздуха, общуване с лукави духове и пр. Всичко това потвърждава, че всякакви подобни парапсихологии, йога-практики и изобщо многобройните форми на медитация се базират на окултизма, т.е. на демоните."
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Митрополит на Пирея Серафим: "И при все че в началото възпитаникът на тази бесовска йога все още успява да съхрани отчасти някакъв тип съзнание, впоследствие той губи даже своето самосъзнание, престава да различава цветове, аромати, звуци, загубва представа и за самия себе си, и за другите. Това състояние на небитие в йога практиката се счита за изкупление"."
17
1
 
0
 
! Отговори
От гръцката църква 6 преди 4 години
Митропошит на Пирея Серафим: "Всички отделни стъпала в тези занимания са свързани с конкретни демонически практики. По такъв начин - чрез изолация от външния свят - поддръжникът на това учение си внушава, че се обръща към своя вътрешен свят, като се старае да се откъсне от всяко друго усещане."
16
0
 
0
 
! Отговори
От Гръцката църква 5 преди 4 години
Митрополит на Пирея Серафим: "В различни школи на индуизма наблюдаваме пряката зависимост на практикуващите членове от техния индуистки учител, който направлява живота им, променя християнското им име. Цялото многообразие от йога-техники няма нищо общо с науката, тъкмо обратното - налице са всички отличителни черти на магиите. Заниманието с йога крие множество психически и физически опасности."
15
0
 
0
 
! Отговори
От Гръцката църква 4 преди 4 години
Митрополит на Пирея Серафим:"Няколко дни преди катастрофалното земетресение - със сила 7.8 степени по скалата на Рихтер - в многострадалния индуистки Непал било извършено неописуемо религиозно престъпление, при което били заклани в жертва и принесени на индуистките лъжебожества (представляващи същински демони) 25000 броя животни.
14
0
 
0
 
! Отговори
От гръцката църква 3 преди 4 години
Митрополит на Пирея Серафим: "Неотдавна световната общност беше информирана от международните новинарски агенции, че в Индия е било проведено човешко жертвоприношение чрез обезглавяване на петгодишно детенце в чест на демонското лъжебожество Кали от индуисткия пантеон."
13
0
 
0
 
! Отговори
Гръцката църква 2 преди 4 години
Митрополит на Пирея Серафим: "Йога представлява основополагащо учение на религията индуизъм, има различни школи, направления, тенденции и ИЗОБЩО НЕ СЕ ЯВЯВА просто един от видовете гимнастика". Поради тази причина йога е абсолютно несъвместима с нашата православна християнска вяра и няма място в живота на християните."
12
0
 
0
 
! Отговори
От гръцката църква преди 4 години
Митрополит на Пирея Серафим: "Йога не представлява просто някакъв безобиден метод за релаксация, нито способ за избавяне от стреса, нито средство за постигане на физическо благосъстояние, както това ни се представя, а представлява отделно стъпало от идуисткото самовглъбяване, свързан с антихристиянската теория за прераждане на душите и с демоническите божества Вишну, Кришна и Шива."
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медитацията няма нищо общо с религията. Медитацията е прочистване на мозъка и успокояването му, както си дефрагментираш харда или си сменяш маслото на колата. И няма нужда да са 20 минути, достатъчно са и 3. Просто да оставиш мозъкът ти да се успокои, да видиш за какво мисли и какво го притеснява и да се опиташ да го върнеш в спокойното му състояние, като след сън. Така имаш повече сила да се справяш с проблемите си. Молитвата е нещо съвсем друго и е нещо прекрасно, но и медитацията е важна.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Из завета на Св. Йоан Рилски:"И, преди всичко, завещавам ви да пазите светата вярва непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци, без да се отдавате на чужди и различни учения. Стойте добре и дръжте преданията, които сте чули и видели от мене. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път. Пазете се грижливо от светски учения."
9
0
 
7
 
! Отговори
Православие преди 4 години
"Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мен грешния."Това е Господната молитва и всичко, което ни трябва.Никаква медитация не може да се сравни с молитвата и ефектът от нея.Доказано е от хилядолетия.Пробвайте и сами ще се убедите.Слава Богу за всичко!
8
4
 
10
 
! Отговори
Сектантска му работа преди 4 години
И защо давате трибуна на отявлени сектанти? Някой сблъсквал ли се е с тази фондация - Изкуството да живееш? Там един, ама един нормален няма. Най-забавното е, че дори теглят потребителски кредити да ходят на духовни семинари в Индия. Куку и компания и някакви псевдо био шоколади (с производството им се занимават организаторите на тази щуротия)
7
1
 
0
 
! Отговори
индус аскет преди 4 години
Ом...омм...оммм..омм...
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В днешния забързан свят" - това съобщение се преповтаря от десетилетие на десетилетие и може да се попадне на него в стари клипове в тубата. Даже в комунистическа България. Т.е като се каже това все едно е нещо ново и трябва да се адаптираме сега. А то просто скороста се увеличава или си стои същата през годините, но така се нормализира лудото бачкаторство.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че ще си рекламират "Изкуството да живеш"... Нали за всеки семинар по йога в залата се плащат някакви пари...
4
3
 
3
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Откъде да намеря 20 минути бе?
3
2
 
6
 
! Отговори
Фин преди 4 години
Село, село медитация не видело! Тук наистина е маймундере.