Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?

Няма как да има сирене от 5 лева, категорични са експерти
Обновена: 25 яну 2020 17:20 | 25 яну 2020 10:22, Красимир Ангелов
247
Първенци сме по внос на сухо мляко. Какво сирене и кашкавал ядем?
Снимка: Булфото

България е сред първенците по внос на сухо мляко в Европа. Данни от 2019 година показват, че за четири месеца страната ни е внесла 2 736 тона сухо мляко. Това е повече, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия, съобщава Нова телевизия.

В мандра в силистренското село Искра всеки ден се произвеждат между два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един килограм сирене, двойно повече - за килограм кашкавал.

Още по темата
"Най-хубавият български млечен продукт става от истинско мляко. Самият потребител е свикнал с този вкус. За нас е логично в качествени продукти да не влагаме друго освен български млека, изкупени от български ферми", каза собственикът на мандрата Илхан Шахин.

Всеки литър мляко струва на мандрата между 65 и 85 стотинки, а простите сметки показват, че няма как килограм кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лв., а сирене за 8 лв. 

Така по всяка вероятност ако купувате сирене с доста по-ниска цена, то в него има сухо мляко.

"Цената е един от най-добрите ориентири, но не е единственият. Попадали сме на скъпи продукти, които са били очевидни ментета. Наистина няма как да има сирене за пет лева, но това, че струва 12 лв. – също не е гаранция", посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители”.

Според експертите основната причина за вноса на сухо мляко е липсата на българска суровина. "Когато животновъдството не може да даде достатъчно количество сурово мляко, тогава производителите закупуват млечната суровина отвън. Ние имаме дефицит, но и съществуват производители, които са изцяло в един сектор, в който се опитват да свалят цената по всякакъв начин", добави Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ем е менте, ем го продават като био продукт! Плащайте богаташи, аз био не купувам, не може млякото от една крава да е и био, и обикновено!
191
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
От сухо мляко! Ето защо е като тебешир!
190
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Какво сирене и кашкавал ядем?"У нас ядем само купено от познати-производители, както и си купуваме от нормалните магазини с нормалните хранителни стоки от Турция и Румъния.В Ббългарски магазин отдавна не влизаме, не купуваме хранителни продукти, освен кафе или бисквити, че на тях малко може да бръкнат в качеството.
189
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз си купих краве сирене на Маджаров по БДС толкова скъпо.после не мога да отрежа парче..разкапва се на зрънца.т.е.СУХО МЛЯКО
188
0
 
3
 
! Отговори
Г преди 4 години
БДС :)
187
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Киркор и Гарабето продават кюфтета на две съседни улици. На Гарабет кюфтетата се купуват повече от тези на Киркор. Киркор го пита "Абе гарабет, какво слагаш в твоите кюфтета за да ги харесват толква хората, аз слагам 50% кайма и другото е само ла****". Гарабет задава контра-въпрос "Ама ти и кайма ли слагаш".
186
6
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
Що , бе "селски".....ТИ У ПАРИЖ ЛИ ЖИВЕЕШ , ТА ВСИЧКО ТИ Е ЕВТИНО...ХА,ХА,ХААААААААА....Я се фани на работа и не ми давай акъл , как да живея!АЗ и акъл си имам и пари !Ти да му мислиш.....с "кооперативното мислене" че нема от къде да крадете вече...!
185
0
 
12
 
! Отговори
селски преди 4 години
Сега в българските магазини вече няма нито истинско сирене нито кашкавал нито млека.На вас градски тарикати ,които докарахте тая хота в България ви се пада да ядете *** ,да плащате най-скъп ток, вода,газ и накрая да умирате от най-различни болести,психози,да ви крадат парите преди да сте ги заработили!Пада ви се тази мизерия и съдба,защото сте алчни ,крадливи лъжци и жалки индивидуалисти!
184
4
 
2
 
! Отговори
Каква Партия Пилате преди 4 години
Хората трябва да натрупат капитал , за да оправят собствения си живот и начин на съществуване!Както е казал Хегел:"БИТИЕТО --ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО"!"ИКОНОМИКАТА Е БАЗА--ПОЛИТИКАТА е НАДСТРОЙКА"Каква Партия ще правиш , като все още не е изградена ИСТИНСКАТА ИКОНОМИЧЕСКА БАЗА за това в българското общество!КОМУНИСТИТЕ И РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ ОГРАБИХА НАРОДА НИ ...И ГО НАПРАВИХА БЕДНЯКА НА ЕВРОПА!ИМА ЛИ "КАПИТАЛ" --НАРОДА САМ ЩЕ ИЗГРАДИ ПАРТИЯТА СИ ИЛИ Т.Н ."НАДСТРОЙКА"!ЗА СЕГА --ГЕРБ Е ДОБРЕ!
183
1
 
14
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
То да бяха само млечните продукти...В България никога не е имало прясна и качествена храна.Който не е виждал по света какво значи качествени меса и храни и как да разбере кое е хубаво,кое е талаш...
182
3
 
5
 
! Отговори
Каква Партия Пилате преди 4 години
ТУК Е ОЩЕ КОМУНИЗЪМ---народа *** , живота тежък , скучен !ЖИВОТ БЕЗ МАСКА И БЕЗ ГРИМ --ОЗЪБЕНО КОМУНИСТИЧЕСКО КУЧЕ!ПАРТИЯТА --Е ГЛУПОСТ!ХОРАТА ИМАТ НУЖДА ОТ "ВЯРА В СОБСТВЕНИТЕ СИ СИЛИ", ЗАЩОТО НЕЗНАНИЕТО И НЕКАДЪРНОСТТА , СА ОСНОВНАТА ХРАНА НА Т.Н. "КОМУНИСТИЧЕСКИ ***"!
181
1
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Без да искам, цитирам един колега по форум :"Кой не скача е червен!!! Наскачахте ли се?" и"Важното е, че някога нямаше банани и тоалетна хартия, а сега банани и тоалетна хартия има навсякъде!"
180
2
 
1
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
187. Явно ми импонираш! Създай партия, аз също ще се нареда под знамето ти и тогава ще променим статуквото. Веднага личи че разбираш къде зимуват раците ...
179
7
 
3
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 4 години
Винаги има недоволни:- внасяме ***, има протести!- внасяме сухо млеко, отново недоволство. Все нещо трябва да внасяме а не само да изнасяме( дървесина друго не знам)! Нашият износ съгласно статистиката се е дигнал с 3,8%??? Напред, хоризонта (Или мираж) е вече близко...
178
3
 
7
 
! Отговори
ИМА И ДРУГО... преди 4 години
НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ И НИСКАТА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ НА БЪЛГАРИТЕ , СА ДРУГАТА ПРИЧИНА ВНОСИТЕЛИТЕ НА ПРОДУКЦИЯ , ДА ВНАСЯТ НИСКОКАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ И СУРОВИНИ , ЗА ДА ИМАТ ОБОРОТ НА ФИРМИТЕ СИ И ДА ОТГОВОРЯТ НА НУЖДИТЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО НИ!СКЪПИТЕ И КАЧЕСТВЕНИ СТОКИ ---СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО СЕ ИЗБЯГВАТ ОТ ВНОСИТЕЛИТЕ , ЗА ДА НЕ ПРЕДИЗВИКВАТ ЗАСТОЙ И БЛОКИРАНЕ НА ПАЗАРА НА ПРОДУКТИ И СУРОВИНИ!
177
5
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ТАЗИ СХЕМА Е ОЩЕ ОТ СОЦ-а:ДА СЕ ВНАСЯТ БО.УЦИ ...А ДА СЕ ИЗНАСЯ ВСИЧКО КАЧЕСТВЕНО , ПО "ВТОРО НАПРАВЛЕНИЕ" ЗА ВАЛУТА/долари и марки/.Преди години ДСО"Родопа" изнасяха прясно охладено месо за Зап.Европа и ФРГ, а внасяха изостанало замразено месо от складовете на НАТО в Дания и Холандия, или от Аржентина!СЕГА , ВЪНШНО -ТЪРГОВСКИТЕ ФИРМИ НА БКП/БСП ПРАВЯТ СЪЩОТО ЗА ДА ФИНАНСИРАТ ПАРТИЯТА СИ И НЕЙНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ , ПОРАДИ ЛИПСА НА ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА!НИЩО НОВО, НАЛИ...??!!
176
1
 
18
 
! Отговори
не е просто преди 4 години
До ПРОСТО ЕМного по-изгодно им е да внесат вредна продукция за няколко цента на килограм и да я продадат за няколко евро на килограм, отколкото да се занимават с каквото и да е производство или насърчения. Начина е един - който трови хората с комерсиялна цел - със сопата по тиквата.Не става дума за бизнес, а за закононаупения. Там работят други правила.
175
2
 
23
 
! Отговори
Трът преди 4 години
Ядете менте. Да сте виждали стада крави и овце? Аз не съм. Цялата държава е сбъркана
174
2
 
14
 
! Отговори
прецакан ганьо преди 4 години
Също първенци сзме по внос на токсичен ***, сатурирани мазнини и всякакви субпродукти, които инак са за изхвърляне.А сме първенци по износ на качествени суровини, човешки капитал и продажба на национални интереси.На далавера сме от всякъде. гарантирано от ГЕПИ
173
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
182, поляците внасят в европейския бюджет България внася 400 млн а взима 3 милиарда на година като ще се надигаш може ли да започнеш да плащаш поне колкото взимаш от европейския бюджет или ти си най- великия европеец и другите все са ти длъжни с нещо???