Тормозят ни два щама грип, по-често се разболяват деца

Срещу новия коронавирус няма абсолютна защита, обяви д-р Кунчев
25 яну 2020 11:12, Красимир Ангелов
6
Тормозят ни два щама грип, по-често се разболяват деца
Снимка: БГНЕС

Два грипни щама тормозят българите тази зима. "Все още има паралелна циркулация на двата щама грип – H1N1 (свински грип) и новия H3N2 ("Канзас"), който очаквахме.  Последната седмица преобладават случаи на втория, особено в областите, които обявих грипна епидемия", обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването "Тази събота" по bTV.

Още по темата
По думите му през този зимен сезон по-често се разболяват деца, защото щамът "Канзас" генетично прилича на някои от щамовете, с които по-възрастното население вече се е срещало и те имат някаква степен на защита.

Младите хора, които не са се срещали с този вирус, се разболяват по-бързо и малко по-тежко, уточни епидемиологът. Именно затова в някои области бързо беше обявена грипна ваканция.

Доктор Кунчев посъветва родителите да ограничат контактите на децата по време на извънредните ваканции.

Експертът коментира и новия коронавирус, който вече стигна и до Европа. По думите на Ангел Кунчев ние сме готови да го посрещнем, колкото и другите европейски страни.

"Това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството. Имаме някаква степен на готовност и за по-бърза диагностика, и за реакция. Абсолютна защита няма, можем да намалим риска, което правим", коментира главният държавен инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
8
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Простотиите с чесън, ракия, витамин С и т.н. са глупотевини. Вероятно чесъна все пак действа защото би държал далеч от вас повечето хора и намалява риска да ви кихне вирусоносител. Горе долу - същото и с ракията. На никой не му говори с пиянде. Витамин С освен да ви докара камъни в бъбреците друго няма. Проумейте, че в началото на 21-ви век защита срещу вирус няма. Освен имунната защита. Ама тя за го различи като такъв вече трябва да се е срещала с него.
4
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Тормозят ни едни 240 престъпници!!!
3
5
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Ти уважаваш ли ме мене! А той ми вика боли ме за тебе.В Китай са спрели обществения транспорт в засегнатите градове а тука кога
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има добра обща защита.Големи количества витамин С, и различни имуностимулатори.Най-вече билки.Добре е да се консумира силна питателна храна ,сега не е време за диетичен булшит.Добре е да се спи по 8-10 часа на ден.И колкото се може по-малко стрес.Стресът изтощава имунната система освен психиката.Другото е божа работа.
1
1
 
14
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Ангел Кунчев е известен в научните среди с преписаните си научни трудове, Бивш агент, тежък ***. Колко е компетентен е ясно още от старото му изказване, че най-вероятно настинката се причинява от студено!