18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците

Семейството й било в шок, когато приела исляма
26 яну 2020 11:53,
585
18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците
Снимка: Нова тв

Две религии се срещат, сблъскват и преплитат в днешния къс разказ на Мария Йотова. А главният герой е едно 18-годишно момиче, което избра да бъде различно. Когато е на 16, Ниа решава да приеме исляма. Слагайки забрадка на главата си, тя си навлича проблеми и в училище. Започват консултации с психолози, а нейни съученици я наричат „терорист”.
Всичко започва, след като Ния се запознава с приятеля си във Facebook. Неговата майка е българка, а баща му – от арабски произход.

Когато Ниа приела исляма преди две години се оказало, че всички имат проблеми с видимите белези на нейната вяра - покритата глава. Преди това тяне е била отдадела християнка.

"Не мога да кажа, че съм била толкова вярваща, колкото сега. Не знаех какви неща трябва да се спазват", признава вече 18-годишното момиче пред "Нова тв".

Преди лягане се молела с чисто сърце за доброто на всички.

Срещнала приятеля си по Facebook и в продължение на 10 месеца си писали, но без да зачекнат темата за религията. Той й разказвал за семейството си - неговият баща е от арабски произход, корените му са от Пакистан и Сирия. Разказвал й за исляма, но не я пристискал.

"Аз съм на 18 и преди две години приех исляма. Някакси, просто изведнъж станаха нещата. Той ми ги обясни, аз ги приех", казва момичето. "Малко по малко един вид се вписвах във вярата", обяснява Ниа.

Тя вече не яде свинско, спазва постите на Рамадана. Моли се по 5 пъти на ден, понякога в джамията, понякога в дома си.

Семейството й е било в шок, когато Ниа обявила, че сменя религията си и приема исляма.

"Казаха ми, че още съм малка за тези неща. Мама също беше скептична, че може недай си Боже да ми направят нещо. Тя също е възприела, че в исляма жените са едни роби, мъжете ги мачкат, правят ги каквото си искат", смята момичето.

Ниа обаче не е съгласна, а настоява, че всъщност в исляма жената е на по-висша позиция.

Заради приема на исляма тя е загубила връзка с брат си. Той й казал, че тя е предала семейството си, християнството, родината. Отказал се от нея.

"Той също отправяше заплахи към мен. Той ми казваше, че 500 г. са се били българите и аз един вид забравям всичко това и загърбвам целия род, от който съм дошла", казва момичето.

Решението да сложи забрадка било лесно за нея. Гледала клип в YouTube и на следващия ден отишла на училище със забрадка.

Съучениците й също не възприели добре новият й вид.

"Не го възприеха много добре. Имаше хора, които ми се подиграваха, че съм терорист и може би ще направя някой атентат. Питаха ме "Защо си го сложила, махни го, не ти отива", спомня си Ниа. 

Тя настоявала, че както арабин може да бъде християнин, така и българка може да бъде мюсюлманка.

Нейна учителка също направила коментар за шала на главата й. Тогава я завели и при психолог.

Приятелят й бил против тя да носи забрадка на главата си, защото се страхувал, че нещо лошо може да й се случи.

Ниа носила забрадка около година, но наскоро спряла да носи, защото всички критики й влияят. Не мисли обаче да го свали в дългосрочен план.

"Мисля пак да си сложа шала, но това да бъде завинаги. Не мога така да го свалям или слагам, това е нещо сериозно", обяснява момичето.

Ния е категорична, че не е приела исляма заради приятеля си.
Признава, че го е открила покрай приятеля си, но не е само заради него.

Тя съжалява, че е наранила семейството си, но за нея Бог е по-важен.

"Не искам да се разделяме като етноси и религии, а искам да се обединим по-различните от тях", казва Ния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
2
 
4
 
! Отговори
sudo преди 4 години
До ТОЛЕРАНТ не ТОЛЕРАСТОтговора на въпроса ти се нарича хормон.
375
9
 
3
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Под тая статия си личи колко сме толерантни, кой каквато религия иска да си изповядва , важното е да си човек , но за Бай *** това не важи.
374
6
 
7
 
! Отговори
Мислещ преди 4 години
Мир вам, интересна статия може би за някой неприятнаИсус е проповядвал ЛЮБОВ но като гледам от коментарите само омраза и гнявлъха.Нека не забравяме че всички хора сме братя и вярващите са братя и всеки има право да вярва в каквото си поиска. А за забрадката погледнете старите жени как са влизали в църквата ,в библията също е казано да се носи забрадка но няма кой да го спазва https://youtube/watch?v=sXmax_O6cVM
373
1
 
14
 
! Отговори
2х2=3,14 преди 4 години
Когато на някой му се повреди главата,той е последния дето го разбира!Ако изобщо го разбере!
372
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Акълът не ми го побира - сам да се заробиш ????? Трябва или да си много неграмотен или адски *** ! Щеси бие главата после ама ще е късно! Има толкова клниги и филми направени по тази тема и не безисветната книга НЕ БЕ З ДЪЩЕРЯ МИ по която има и филм!
371
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
POREDNATA S PROMIT MOZAK , TAKA E KATO NE SE OBRASTA WNIMANIE NA DECATA OT RANO !
370
11
 
8
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Попитаи някои които се определя както християнин въскръснал ли е Христос и ще се учудите колко,"християни" не вярват че Христос е възкръснал.най вероятно и това момиче е мислило така но затова има вина църквата и аз като част от църквата , защото се е превърнала в една религиозна институция отдалечена от Христос потънала в ритуали но носеща името му
369
1
 
34
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
вместо да заляга над книгите и да влезне в университета тръгнала със забрадкататакива глупави деца и то 21 век да върви в Пакистан да разбере от къде изгряваслънцето
368
1
 
26
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
"Приятелят й бил против тя да носи забрадка на главата си, защото се страхувал, че нещо лошо може да й се случи."Той е искал да си хване някоя европейка, да и обясни че не е страшен исляма и да дойде да си живее в Европа, ама нашта *** кратуна е решила тя да ходи там и човека се е видял в чудо. Сега ще трябва да я разубеждава, защото е прекалил с навиването и гайката се е пренавила.Между другото като гледам западна европа - терористите са все новоприели исляма вярващи. Да внимават с нея!
367
3
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Поредното ЕМО :))))))))))))))))))))) Защо ни занимавате с объркани личности с психопроблеми. Да не кажа, че някои вместо забрадка, носят тениска със сърп и чук.
366
4
 
9
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Не мисля че християнството се провалило просто се отдалечи от Христос и това че слагаш етикет християнин не те прави християнин
365
3
 
17
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До ТОЛЕРАНТ не ТОЛЕРАСТРАЗБИРАНЕ, ПОДКРЕПА, ОТНОШЕНИЕ, ВЯРА, ЛЮБОВ? В исляма? Ай стига уе! *** в Кабул и ще заобичаш и Левски Г!
364
1
 
27
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Когато българската църква спи,държава няма и няма в семейството няма ценности е така!Затова на църква в България се ходи по Великден и по Коледа-като мода е!Чалга-културата води до това!Държавата на безнаказаното безхаберие,където на всеки всичко е позволено и няма наказани!Евангелистки църкви,протестантски и др.-каквито си поискаш-само българската мълчи!Вижте гърци,сърби,руснаци-как си почитат вярата!Срам!
363
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роди ме мамо просста аз сама ще се забрадя.
362
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По- добре джендер да беше станала. С по- малко интелектуални усилия се постига. Много лош избор да се направи на интересна. И веднага се хващат за външните признаци, шалове, шапки, ***, брой молитви и прочие циркаджилъци...
361
2
 
32
 
! Отговори
Туй е то преди 4 години
Кухи ***, чалгадийки, плеймеитки-колкото искаш! Всъщност-това е държавната ни политика-народа да затъпява чрез музика, реалити шоута,простотии, да се разбие/вече е разбито/ образованието..И ефекта е това- прости кухи сливи...И чакай после от тия да възпитават деца-и после се чудим що са такива темерути децата..Ми виж им майките-на каков приличат! Е,има и все още нормални,но те са подложени на огромен натиск от извратените! Но-това е държавната политика- тоталене регрес!
360
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като цяло ислямистите ни превземат, ден след ден, а ние дремаме и кимаме в одобрение, обречени на неизбежна гибел.
359
5
 
38
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Г'лупава п'атка отвсякъде. Добре е, да си носи забрадката за да знаят всички колко и е акъла.
358
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно ми беше, че е станало заради мъж. Интересно е дали тази девойка знае как ще бъде наказана от фейсбук мъжо си, ако един ден в рамките на нова младежка прищявка реши да се откаже от исляма?
357
20
 
19
 
! Отговори
ТОЛЕРАНТ не ТОЛЕРАСТ преди 4 години
Погледнах вчера коменрарите и си мисля ЩО ЗА НАРОД СМЕ? Пишат хората, че на моничето му били промили мозъка. Може и така да е, ама като гледам то Българският мозък е не по-малко (само)промит. А постъпката на брат й - без коментар.В крайна сметка има един основен въпрос - КАКВО Е НАМЕРИЛО момието при тези хора и в Исляма, което не го е намерила у дома? РАЗБИРАНЕ, ПОДКРЕПА, ОТНОШЕНИЕ, ВЯРА, ЛЮБОВ? Нещо е ЛИПСВАЛО у дома!Колко нетолерантни сме към тази постъпка, а си търпим УПРАВНИЦИ ИЗЕДНИЦИ!