18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците

Семейството й било в шок, когато приела исляма
26 яну 2020 11:53,
585
18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците
Снимка: Нова тв

Две религии се срещат, сблъскват и преплитат в днешния къс разказ на Мария Йотова. А главният герой е едно 18-годишно момиче, което избра да бъде различно. Когато е на 16, Ниа решава да приеме исляма. Слагайки забрадка на главата си, тя си навлича проблеми и в училище. Започват консултации с психолози, а нейни съученици я наричат „терорист”.
Всичко започва, след като Ния се запознава с приятеля си във Facebook. Неговата майка е българка, а баща му – от арабски произход.

Когато Ниа приела исляма преди две години се оказало, че всички имат проблеми с видимите белези на нейната вяра - покритата глава. Преди това тяне е била отдадела християнка.

"Не мога да кажа, че съм била толкова вярваща, колкото сега. Не знаех какви неща трябва да се спазват", признава вече 18-годишното момиче пред "Нова тв".

Преди лягане се молела с чисто сърце за доброто на всички.

Срещнала приятеля си по Facebook и в продължение на 10 месеца си писали, но без да зачекнат темата за религията. Той й разказвал за семейството си - неговият баща е от арабски произход, корените му са от Пакистан и Сирия. Разказвал й за исляма, но не я пристискал.

"Аз съм на 18 и преди две години приех исляма. Някакси, просто изведнъж станаха нещата. Той ми ги обясни, аз ги приех", казва момичето. "Малко по малко един вид се вписвах във вярата", обяснява Ниа.

Тя вече не яде свинско, спазва постите на Рамадана. Моли се по 5 пъти на ден, понякога в джамията, понякога в дома си.

Семейството й е било в шок, когато Ниа обявила, че сменя религията си и приема исляма.

"Казаха ми, че още съм малка за тези неща. Мама също беше скептична, че може недай си Боже да ми направят нещо. Тя също е възприела, че в исляма жените са едни роби, мъжете ги мачкат, правят ги каквото си искат", смята момичето.

Ниа обаче не е съгласна, а настоява, че всъщност в исляма жената е на по-висша позиция.

Заради приема на исляма тя е загубила връзка с брат си. Той й казал, че тя е предала семейството си, християнството, родината. Отказал се от нея.

"Той също отправяше заплахи към мен. Той ми казваше, че 500 г. са се били българите и аз един вид забравям всичко това и загърбвам целия род, от който съм дошла", казва момичето.

Решението да сложи забрадка било лесно за нея. Гледала клип в YouTube и на следващия ден отишла на училище със забрадка.

Съучениците й също не възприели добре новият й вид.

"Не го възприеха много добре. Имаше хора, които ми се подиграваха, че съм терорист и може би ще направя някой атентат. Питаха ме "Защо си го сложила, махни го, не ти отива", спомня си Ниа. 

Тя настоявала, че както арабин може да бъде християнин, така и българка може да бъде мюсюлманка.

Нейна учителка също направила коментар за шала на главата й. Тогава я завели и при психолог.

Приятелят й бил против тя да носи забрадка на главата си, защото се страхувал, че нещо лошо може да й се случи.

Ниа носила забрадка около година, но наскоро спряла да носи, защото всички критики й влияят. Не мисли обаче да го свали в дългосрочен план.

"Мисля пак да си сложа шала, но това да бъде завинаги. Не мога така да го свалям или слагам, това е нещо сериозно", обяснява момичето.

Ния е категорична, че не е приела исляма заради приятеля си.
Признава, че го е открила покрай приятеля си, но не е само заради него.

Тя съжалява, че е наранила семейството си, но за нея Бог е по-важен.

"Не искам да се разделяме като етноси и религии, а искам да се обединим по-различните от тях", казва Ния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари