18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците

Семейството й било в шок, когато приела исляма
26 яну 2020 11:53,
585
18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците
Снимка: Нова тв

Две религии се срещат, сблъскват и преплитат в днешния къс разказ на Мария Йотова. А главният герой е едно 18-годишно момиче, което избра да бъде различно. Когато е на 16, Ниа решава да приеме исляма. Слагайки забрадка на главата си, тя си навлича проблеми и в училище. Започват консултации с психолози, а нейни съученици я наричат „терорист”.
Всичко започва, след като Ния се запознава с приятеля си във Facebook. Неговата майка е българка, а баща му – от арабски произход.

Когато Ниа приела исляма преди две години се оказало, че всички имат проблеми с видимите белези на нейната вяра - покритата глава. Преди това тяне е била отдадела християнка.

"Не мога да кажа, че съм била толкова вярваща, колкото сега. Не знаех какви неща трябва да се спазват", признава вече 18-годишното момиче пред "Нова тв".

Преди лягане се молела с чисто сърце за доброто на всички.

Срещнала приятеля си по Facebook и в продължение на 10 месеца си писали, но без да зачекнат темата за религията. Той й разказвал за семейството си - неговият баща е от арабски произход, корените му са от Пакистан и Сирия. Разказвал й за исляма, но не я пристискал.

"Аз съм на 18 и преди две години приех исляма. Някакси, просто изведнъж станаха нещата. Той ми ги обясни, аз ги приех", казва момичето. "Малко по малко един вид се вписвах във вярата", обяснява Ниа.

Тя вече не яде свинско, спазва постите на Рамадана. Моли се по 5 пъти на ден, понякога в джамията, понякога в дома си.

Семейството й е било в шок, когато Ниа обявила, че сменя религията си и приема исляма.

"Казаха ми, че още съм малка за тези неща. Мама също беше скептична, че може недай си Боже да ми направят нещо. Тя също е възприела, че в исляма жените са едни роби, мъжете ги мачкат, правят ги каквото си искат", смята момичето.

Ниа обаче не е съгласна, а настоява, че всъщност в исляма жената е на по-висша позиция.

Заради приема на исляма тя е загубила връзка с брат си. Той й казал, че тя е предала семейството си, християнството, родината. Отказал се от нея.

"Той също отправяше заплахи към мен. Той ми казваше, че 500 г. са се били българите и аз един вид забравям всичко това и загърбвам целия род, от който съм дошла", казва момичето.

Решението да сложи забрадка било лесно за нея. Гледала клип в YouTube и на следващия ден отишла на училище със забрадка.

Съучениците й също не възприели добре новият й вид.

"Не го възприеха много добре. Имаше хора, които ми се подиграваха, че съм терорист и може би ще направя някой атентат. Питаха ме "Защо си го сложила, махни го, не ти отива", спомня си Ниа. 

Тя настоявала, че както арабин може да бъде християнин, така и българка може да бъде мюсюлманка.

Нейна учителка също направила коментар за шала на главата й. Тогава я завели и при психолог.

Приятелят й бил против тя да носи забрадка на главата си, защото се страхувал, че нещо лошо може да й се случи.

Ниа носила забрадка около година, но наскоро спряла да носи, защото всички критики й влияят. Не мисли обаче да го свали в дългосрочен план.

"Мисля пак да си сложа шала, но това да бъде завинаги. Не мога така да го свалям или слагам, това е нещо сериозно", обяснява момичето.

Ния е категорична, че не е приела исляма заради приятеля си.
Признава, че го е открила покрай приятеля си, но не е само заради него.

Тя съжалява, че е наранила семейството си, но за нея Бог е по-важен.

"Не искам да се разделяме като етноси и религии, а искам да се обединим по-различните от тях", казва Ния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
2
 
8
 
! Отговори
така да бъде преди 4 години
Ниа има да се учи. Не и е дошло времето. Когато роди, нека да е момиче. Ей тогава, ако не го е научила, ще го научи: спроред исляма, жената, дорие и бебе да е, длъжна е да осигурява удоволствие на мъжа. Така че, пожелавам ти, Ниа, да имаш момиче и гто, бидейки бебе, да досткавя сексуално удоволдствие на мъжете. Щом си избрала исляма, това да те сполети. С твоята вяра по твоята глава.
315
0
 
3
 
! Отговори
СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ преди 4 години
До Habibullahв кой от всичките видове ислями няма противоречия ?? Що гледате телевизия, рисувате картини и правите фотографии?
314
4
 
9
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 4 години
Моля, не ни информирайте за *** постъпки на всякакви безмозъчни същества!!!Да твърдиш, че в исляма жената е поставена по-високо, отколкото в християнството, издава тотално НЕВЕЖЕСТВО по въпроса!Нека да и припомним, че в исляма жената е след камилата!Има само една вера - наша вера - Славна, вера - Православна!
313
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямът е забранен в Япония на практика.Питайте Чичо Гугъл "Япония срещу исляма".Това не им пречи да си продават тойотите на арабите.
312
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпо, посредствено момиче !
311
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей такива, за които Бог е по-важен от семейството, правят зулумите по света.
310
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
500 години турско робство (което се опитват да скрият) и баташкото клане са всичко, което ми е необходимо да знам за исляма. Девойката явно споделя подобни практи, щом е приела исляма по своя воля. Който оправдава убийците не невинни хора е убиец като тях.
309
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая Ния първо да беше попрочела някои неща за исляма, пък после да дава мнение!1. В Корана пише - МЪЖЪТ СТОИ ПО-ВИСКО ОТ ЖЕНАТА Жената е малтретирана във всички ислямски страни2. В Корана няма изискване да се покрива лице или коса, пише само, че облеклото трябва да е СКРОМНО. Всички покривала са по-нататъшна измислица 3. Да беше помислила и това, че след приемане на исляма няма връщане назад! Наказанието е смърт! Както е на 18, какво ще прави ако приятелят й я зареже
308
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но вижте снимките преди и след. Няма същата енергия, онзи вампир изцяло я е дръпнал, а тя си мисли, че звездите падат в нейна чест.
307
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според днес.бг е модерно всяка ... да стане мюсла. После що имало избягали в Сирия за кандидат-жени на джихадисти.Там ще й е много добрена тая... ще я пръсват от секс по цял ден, докато един ден я пратят при аллаха.
306
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тая е ромкаИ къде е това интервю с майка й, няма такова
305
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До даНе бива да пожелавате такива неща, особено на такова младо момиче. Всеки прави грешки, някои по-големи, други по-малки. Никога не се знае как и къде ще намериш смъртта си. Ако я прогоним дори в мислите си, само ще затвърдим впечатлението й, че е направила правилния избор, а той не е правилен, не защото на нас не ни харесва, а защото не е зрял, не е информиран. Изглежда много чувствително момиче. Не трябва да се отнасяме към нея по начина, по който биха се отнесли онези, които критикуваме
304
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дадоста повече са
303
3
 
3
 
! Отговори
Тая е ромка преди 4 години
Тъй, че не е голяма загуба. Вижте майка и на интервюто, ако не ми вярвате.
302
1
 
22
 
! Отговори
да преди 4 години
на такава почит са жените в исляма,че в що годе нещо като светската Турция има по 400-500 жени годишно, убити от мъжете си !!!!а в Саудитска Арабия даже не се брои за престъпление...дано я сполети тая "почит"
301
3
 
19
 
! Отговори
отврат преди 4 години
Отвратителното е , че се е зарибила от някакъв сириец , а не от тукашния ислям , да гори в Ада , дано ! Вероятно се касае за пациент на Д-р Гълъбова .
300
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така става като махнеш "Даваш ли даваш Балканджи Йово" от учебниците.Не е проблем за умиране, такива пачи за 14 века сме дали много на резгани и други.НО ТРЯБВА ДА СМЕ НАЯСНО: ТАЯ ВЕЧЕ НЕ Е БЪЛГАРКА.Тая е интегрирана пакистанка.
299
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си сменяш родната религия е признак на аутизъм.Изключение правят случаите в Саудитска Арабия, където работят много филипинци - католици, които временно се "прекръстват", защото за това им заплащат еднократно ~ $3K.
298
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Два отбора глyпaци спорят коя античовешка идеология е по-хубава...
297
1
 
29
 
! Отговори
R.I.P. преди 4 години
Дали ще е на хероин или ще приеме исляма няма никакво значение , Ния се е затрила сама !