Малките градове с по-скъпи храни? Конкуренцията определя цените

Друга причина за разликата в цените е логистиката
26 яну 2020 10:06,
41
Малките градове с по-скъпи храни? Конкуренцията определя цените
Снимка: Pixabay

Хората, живеещи с по-ниски доходи, в малките населени места плащат най-висока цена за хранителни стоки. Това се оказва съвсем логичен процес, който се дължи на конкуренцията и логистиката.

Специалистите обясняват по-високите цени в малките населени места с разликата в мащабите.

Още по темата

„Когато един търговец реализира големи обороти и продава много от дадена стока, той може да си позволи да формира по-малка надценка, което се отразява на крайната цена. Тя остава ниска и обратното. Когато даден търговец, особено в малко населено място, няма как да има голям оборот, нормално е неговата надценка да бъде по-висока”, посочи пред "Нова тв" председателят на Асоциация „Активни потребители” Богомил Николов.

Освен слабата конкуренция в малкото населено място, другата причина за разликата в цените е логистиката.

„Същата разлика може да се види и на по-голямо, държавно ниво. Много белгийци, например, ходят в Германия, за да пазаруват. Там цените на едни и същи продукти, в един и същи вериги супермаркети са по-ниски заради това, че Германия е по-голяма държава”, добавя Николов.

Според Комисията по стоковите борси и тържищата в Благоевград плащат най-висока средна цена за основни стоки като ориз - 2.40 лв. и сирене - 7.43 лв. Захарта, оказва се, е най-скъпа в Бургас, а най-евтина - в Пловдив. Разликата в цената на кашкавала между Хасково, където е най-скъп, и Силистра, където е най-евтин - е повече от 3 лева.

Когато попаднем на по-ниски цени в по-малкото населено място, експертите предупреждават, че също трябва да имаме едно наум.

„Понякога ниски цени могат да се постигат чрез компромис в качеството. Тоест, слагате повече вода в колбасите или слагате палмова мазнина в сиренето. Не може да очакваме, че сирене от 5 лева, ще има същото качество. Минималната цена, която отговоря на продукт с дефиницията за сирене, е около 8-9 лева. Но все още има много такива практики, при които стратегията на производителя е да приложи нереално ниска цена и съответно много хора се хващат на този трик”, обясни Николов.

Въпреки това много от потребителите предпочитат да останат на пазар в малкия си град. Защото към сметката добавят и горивото за път.

Избора си, обобщават експертите, всеки потребител трябва да формира сам. С ясното съзнание, че качеството винаги има цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да ви имам пазарната икономика, нали търсенето определя предлагането, голямо търсене вдига цените. То взе че точно обратното е. Само че бг икономиката е див капитализъм по зле от руския путинския, Бойковски...
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен, че са по - скъпи са и с много ниско качество. Почти не могат да се открият качествени продукти от реномирани марки. А и както по долу някой спомена, почти няма лични стопанства. Най- много някоя кокошчица и някоя друга леха зеленчук.
8
0
 
3
 
! Отговори
Ранътъ прай борбътъ! преди 4 години
Тъй де !
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До автора...Белгия е 30,500 км2 с 11 мил население, Германия е 360000 км2 с 83 мил. Та да питам автора Белгия или Германия е по-гъсто населена страна. Явно не сте в час как се формира ценообразуването на стоките, за логистика изобщо не се изказвайте, ако не сте работили в тая сфера. Абе смешни сте , та чак жалки !!!
6
0
 
22
 
! Отговори
Репичка преди 4 години
Странно а в Дойчланд касата бира е пет пъти по евтина.....затова се чудим и маем що народа избяга натам
5
13
 
4
 
! Отговори
в малките градове преди 4 години
от селски тип никой не купува храна,то и в големите,но от време на време някой супер деликатес като черен хайвер,българина храна не купува,да сте видели някой да купи плодове и зеленчуци,или хляб,мляко или сирене,за месо да не говорим
4
2
 
21
 
! Отговори
пецата преди 4 години
В малките населени места наема и заплатите са по ниски затова трябва цената на стоката да не се променя независимо от местоположението освен ако не е в сибир и това което пишете в статията за да оправдаете високите цени и геноцида е пълна лъжа
3
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно. Търговеца за да може да съществува, трябва да изкарва определена сума пари на ден, месец, или определен период. Ако в магазина му влизат по двама души, разбира се че ще им одере кожата, а ако е върволица от клиенти, нещата стоят другояче. Най-яркия пример за това е топлофикация. Когато дадена сграда е топлофицирана с един клиент в нея, защото другите са без радиатори, на горкия човечец свят му се завива. Когато всички се топлят и плащат, става друго.
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига бе, тия откриха топлата вода!!! Единственото преимущество по малките градчета и селата беше, че отглеждаха животни, но сега и това го няма всичко изтрепаха.
1
4
 
51
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Хайде сега гербаджийчетата да обясняват как животът в провинцията бил по-евтин и 600 лв. заплата не само стигала, даже била висока!