Плащаме сметките навреме, но не отопляваме достатъчно и се лишаваме

По данни на Евростат всеки трети е имал проблем с плащането на сметки навреме
26 яну 2020 14:35,
80
Плащаме сметките навреме, но не отопляваме достатъчно и се лишаваме
Снимка: Pixabay

Всеки трети българин е имал проблеми с плащането на сметки за отопление, електричество, газ и вода. Според данни на Евростат за 2018 г. Гърция и България са с най-голям дял от населението, което се е затруднява да плаща навреме битовите си задължения.

Статистиката показва, че българинът трудно плаща сметките си навреме. Въпреки това се старае да не трупа задължения. По данни на "Топлофикация София" към 31 октомври 2019 г. събираемостта на сметките за употребена топлинна енергия от клиентите е 97%.

Още по темата

За да не закъсняват с битовите сметки, много българи се отказват от други разходи. В такъв случай експертите съветват да бъдат отделени средства за разходите, които знаем със сигурност, че съществуват, знаем средния разход, който правим всеки месец за тези пера плюс някаква допълнителна сума да заделяме за непредвидени разходи, "защото точно те понякога могат да объркат сметките".

Специалистите препоръчват още, винаги когато е възможно средствата за сметки да са предварително отделени дори и при непланирани допълнителни разходи. Често икономии се правят с цел по-малки сметки. Така повече от 30% от българите не могат да си позволят да стоплят достатъчно жилищата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
4
 
! Отговори
от 32 преди 4 години
Баща ми е на пелети, в двуетажна къща. На месец му вървят по тон, тон и половина пелети. 400 лв пелет, имайки предвид квадратурата, идва същите пари като топлофикация. На ток ще е поне 200 лв отгоре. Познат е на парно с дърва, пак двуетажна къща. 35 лв м3, харчи 40 кубика за сезон. Само това е по- евтино. Последен вариант, инверторен мултисплит със сонда термопомпа. Единствено там идва най- евтино.
34
1
 
13
 
! Отговори
затоплист преди 4 години
Молете се за меки Зими !
33
2
 
7
 
! Отговори
от 32 преди 4 години
Не разбирам как така плюете топлофикация, че е скъпо. Ако сте София център и нямате къща, какво ще е по- евтино? Че им плащаме много загуби, така е, но токът е по- скъп. А от топлофикация цялата сграда се загрява. Ако стоите на студено е друга бира. Топлофикация ако не ползвате, но имате, пак е пари. А ако не ползват ток е само такса електромер.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди живеех в двустаен на топлофикация. Плащах по 120-140 месечно и 200 изравнителна, което нямаше да постигна на ток. Сега купих 130 м2 ново. Тепърва ще видя, но по мои сметки пак е по- добре от ток. Радиаторите са винаги на 5, вкъщи седя по тениска. Мисля да сложа външно каменна вата. Отдавна бях на климатик, за 100 лв греех въздуха и като спре е студено. Бил съм и на маслен за 220 лв. С топлофикация се затопля цялата сграда. Ако имам къща някой ден, ще сложа парно с пелети или газ.
31
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Тая година направо паднах, като видях за първи път сметка за ток от 100 лева. Добре са си похапнали някои.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Топлофикация е монополистПо лесно е да се разведеш и ожениш отново ,отколкото да се отървеш от тия изеднициДано фалират скоро ,амин дай боже и да ги нарежат на скрап
29
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости котела го припалих средата на ноември държа си 24 градуса в къщата изгорил съм15 кубика дърва по 37 лева за кубик държавна цена от горското с разрешително. Апартаментските глезльовци да плащат на монополите и да си траят.
28
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари червени каскети имам въпрос. След като толкова ви харесва при бай Тошо, защо заплатите на висшистите беше 120 лв. на месез.ц, а земеделската пенсия на баба ми 15 лв. Просто отговорете.
27
3
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Личи си че си много развълнуван от вида на столевка
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
взехте ли си поредната дозичка билетчета за търкане ? като нямате пари за да платите тока дръпнете един "бърз кредит" , само с 200 % лихва .
25
5
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Скачахте срещу стария ред.Радвайте се на днешното безредие !
24
4
 
17
 
! Отговори
британски учени преди 4 години
Група британски учени открила,че 80% от българите получават заплата до 900лв.
23
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 21 Въшкар, аз не съм *** като теб да давам по 200 лева на мафиотите от Топлофикация на месец за скапаното им отопление за 2 стаи. И взимам 1200 лева, мога да си го позволя, но не съм ***, като теб!
22
13
 
11
 
! Отговори
Пенчо Кубадински преди 4 години
Тодоре, социализмът фалира точно, защото имаше такива икономически и технически чудеса. Не беше 3,50 за апартамент но беше евтино и въобще не покриваше разходите. Да не говорим идиотщината водата да се загрява на няколко километра с големи енергийни загуби докато стигне до блока. Е затова сега сме на това дередже. В нормалните държави всяка сграда си има отоплителна инсталация, а до нея енергията стига като природен газ. Енергийните загуби за много по-малки.
21
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Воят на въшкари,невиждали сто лева на цяло, дремещи на държавна хранилка, милеещи за правешкия колибар, е симфония за ушите ми. Като ви е студено и скъпо, учете, работете добре платена работа и ще сте наред.
20
8
 
5
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
До: номер 10Аз ти казах, че не си добре.Сега се мислиш за бай Тошо, утре ще твърдиш, че си Наполеон!Не е нормално, разбираш ли?Май не.Прочее, до 1982 година съм живял с майка ми и баща ми заедно в една стая от къща на свободен наем от 50 лева!Парно нямаше, зареждаха един варел нафта в мазето и с нафтова печка.Е, вярно в центъра на София бяхме, ама не беше комунистическия рай който пропагандираш!
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 16 Какви 6 умножения, какви глупости???Таксата ми сградна инсталация започва от декември и свършва март. 4 месеца по 25 лева са 100 лева. И давам наистина 100 лева на зима на тия мафиоти без да съм им искал услугата. Тръбите нищо не топлят...най- много 1-2 градуса да повишат температурата.И кой ти е казал че съм ги минал? те ме минават със 100 лева, БРЕЕ.Това си е чист узаконен рекет тяхното с тази такса "сградна инсталация".
18
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за протокола. Другари при управлението на БСП с др. Луканов и Виденов пенсиите бяха 3 долара , а заплатите 5 долара. Кажете нещо по въпроса.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай Тошо с всичките ми уважения към теб...20 лева тристаен апартамент отоплявах по твое време и прозорците бяха затворени. С 3 лева , бай Тошо на месец по твое време можеше най-много да отоплиш от Топлофикация един килер- така съм съгласен.
16
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен13БраТчед сам казваш, че плащаш всеки месец по 25 лв. за нищо (сградна инсталация) умножи го по 6 колкото е отоплителния сезон и виж дали от топлофикация са се минали.