Плащаме сметките навреме, но не отопляваме достатъчно и се лишаваме

По данни на Евростат всеки трети е имал проблем с плащането на сметки навреме
26 яну 2020 14:35,
80
Плащаме сметките навреме, но не отопляваме достатъчно и се лишаваме
Снимка: Pixabay

Всеки трети българин е имал проблеми с плащането на сметки за отопление, електричество, газ и вода. Според данни на Евростат за 2018 г. Гърция и България са с най-голям дял от населението, което се е затруднява да плаща навреме битовите си задължения.

Статистиката показва, че българинът трудно плаща сметките си навреме. Въпреки това се старае да не трупа задължения. По данни на "Топлофикация София" към 31 октомври 2019 г. събираемостта на сметките за употребена топлинна енергия от клиентите е 97%.

Още по темата

За да не закъсняват с битовите сметки, много българи се отказват от други разходи. В такъв случай експертите съветват да бъдат отделени средства за разходите, които знаем със сигурност, че съществуват, знаем средния разход, който правим всеки месец за тези пера плюс някаква допълнителна сума да заделяме за непредвидени разходи, "защото точно те понякога могат да объркат сметките".

Специалистите препоръчват още, винаги когато е възможно средствата за сметки да са предварително отделени дори и при непланирани допълнителни разходи. Често икономии се правят с цел по-малки сметки. Така повече от 30% от българите не могат да си позволят да стоплят достатъчно жилищата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
цял живот пестя топлото зимата, за да остават пари и за останалите сметки... вишист съм, работя си по специалността, пак да дойде оня Симеонов да ми брои цигарите...
74
0
 
2
 
! Отговори
Отговарям преди 4 години
До питамНе съм ЦвъЦвъНа синаНа дъщерятаВилата - наследственаИ два пъти си смених жилището за тези над 20 години, през 2000 и през 2018 - продавам старото, за да платя следващото. Доволен ли си? Ще се правиш ли още на интересен?
73
2
 
2
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До Анонимен 70 Шест различни жилища ...! Цветане , ти ли си ?
72
1
 
0
 
! Отговори
Пробвал всичко преди 4 години
Санировка-дограма,изолация,уреди-всичко един път.Сметка-всеки месец.Години наред.Как е по-изгодно???Даже заемът си заслужава-на годишна база-заем 5-6% лихва-сметки-6 месеца-сезон минус 50%,за година минус 25%.
71
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До В тока е истината Общо130 хиляди, според теб.Ако едно семейство с 2 деца и работещи родители имат доход от 2000 лемва месечно, което е далеч над средното за извън голямите градове, реши да спестява едната заплата , за да купи и санира, колко години ще са му нужни за това? И какво да прави до тогава? Системата в държавата е сбъркана тотално, и всеки се спестява кой както може, за това в София не се диша тази зима.10 години и 8 месеца спестявания ... А до тогава? Иначе-звучи перфектно, но....
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 90% oт тези с къщи дето се топлят на ток, крадат ток. Принципно климатикът има много недостатъци и аз лично го ползвам за отопление само в аварийни ситуации, а климатици имам от 1998 година в шест различни жилища. Климатик за отопление през зимата става за сграда с парно, когато парното е стоплило цялата сграда. Тогава с климатик може да добавиш градуси.
69
1
 
2
 
! Отговори
В тока е истината преди 4 години
До Един от СеверозападаКъщата е в Благоевград купих я за 65 хиляди и още толкова съм хвърлил за ремонт.Не съм теглил кредити просто съм пестил от заплата.
68
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До В тока е истината.и защо спираш климатиците март? Моите са включени целогодишно....
67
1
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До В тока е истината.Да приемем, че това, което казваш, е истина. Тогава имам само два въпроса: 1. Колко ти струваше изолацията отвън и отвътре, немската дограма , климатиците/дйствително най-добрите на рпазара в момента/, бойлерите, майсторите за всичко това?За 90 квадрата къща? 2.Как средния бъргарин, работещ за под 1000 лева, да си позволи това, без и внуците му да задлъжнеят към някоя банка? За пенсионерите с 300 лева пенсия няма да питам.
66
0
 
2
 
! Отговори
Мъндьо преди 4 години
До сф''кам бет ту вилидж !!!''- Ам'чи туй на ингилизки ли го хортуваш?!
65
1
 
4
 
! Отговори
тъй де преди 4 години
До В тока е истината.Ако само половината ток се отчита от електромера, най-вероятно си прав.
64
4
 
4
 
! Отговори
В тока е истината. преди 4 години
До Един от СеверозападаПич като незнаеш не пиши..Трите климатица са А +++ хиперинветорни Митцубиши по 1 киловат бойлера е А + и винаги е на 65 градуса.Къщата е санирана отвън и вътре с шест камерна немска дограма троен стъклопакет.Клематиците са винаги на 25 градуса пускам ги ноември март ги спирам.
63
0
 
2
 
! Отговори
Радул Мисирков преди 4 години
До Анонимен 61Ако си от голомъдите тийнейджъри, как да знаеш нещо такова като си бил в мадан тогава!
62
3
 
5
 
! Отговори
Вашият Премиер преди 4 години
До ФактВиждаш ли, осигурил съм ти да останат едни 120-30 лева за леб и кисело млЕко!
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
факте, не си измисляй, момче. Никой не се връзва, само се излагате.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
един северозападнал, много ти е ниска летвата, момче.
59
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Малко факти1980-1989 сметки през зимата за двустайна панелна в София от 68 квадрата, за парно и топла вида беше 12 лева, за ток 6 лева, за вода 80 ст, за телефон 1 лев при заплати 200-400 лева. За декември 2019 година ново строителство апартамент от 136 квадрата, за топла вода 70 лева, за парно 350 лева (25 градуса в жилището), за ток 80 лева, за вода 26 лева, за телефон 60 лева. Медианна средна заплата - 750 лева.
58
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До човека, предлагащ да си бере всеки дърва, ако има собствена гора. Приятелю, нещо или послъгваш, или не си осведомен. Даже и да имаш собствена гора сега, не можеш да отсечеш легално едно дърво, сам. Трябва да преминеш по дълга административна верига, за да стигнеш до разрешението лицензирана фирма да сече дървата в собствената ти гора, и да ти ги продава. Такива са законите на Баце, сега. Могат да сечат в гората безнаказано сега само ц-и-г -а-н-и-т-е, основния електорат на Баце.
57
2
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До немски бойлер Ще си позволя да продължа мисълта ти-а българското производство е много енергоемко??? И това, при положение, че там, където все пак има производство, тое със същото оборудване, както в западните заводи? Отдавна българското машиностроене , което произвеждаше оборудване е ликвидирано, и всичко внасяме отвън, включително и оборудването.Как тогава, еденица продукция , произведена със същите машини и технологии тук е по-скъпа и енергоемка? Връзват ни с паяжина май????
56
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
"150 лева ток за бойлер...ти добре ли си ? Три климатика 12-тки + един голям и малък бойлер които работят денонощно съм платил 130 лева 90 квадрата санирана къща"---Много послъгваш, колега.Само за трите климатика сметката ще ти е 150 лева минимум, доказано, имам го същия. Отделно за бойлери, телевизор, ел лампи, битови уреди.Това, което казващш е възможно, при положение че си абсолютно сам в къщата, климатиците на 18градуса + а бойлерите на 40градуса + и къпане и миене съдове веднъж седмичн