Борисов в Полша: Да помним уроците на Холокоста!

Премиерът напомни за спасените български евреи
227
Борисов в Полша: Да помним уроците на Холокоста!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов ще участва в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау.

Заедно с държавни и правителствени ръководители от цял свят българският премиер ще отдаде почит към жертвите от един от най-мрачните епизоди в човешката история - Втората световна война. Тогава българският народ спасява над 48 000 свои сънародници-евреи, като не ги предава на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери.

"Щастливи сме за спасените и техните потомци, благодарни сме на спасителите - знайни и незнайни. В същото време дълбоко скърбим за милионите невинни жертви на Холокоста и тяхното страдание. Отдаваме почит и на невинно погубените животи на повече от 11 000 евреи от Егейска и Вардарска Македония", посочи министър-председателят Бойко Борисов при пристигането си в Полша.

Той бе категоричен, че трябва да се поучим от уроците на миналото, да помним и никога да не допускаме паметта за Холокоста да бъде изтрита или подменяна, и отговорът ни да е остро осъждане и отхвърляне на всеки опит за антисемитизъм.

По традиция на 27 януари световната общност се прекланя пред паметта на загиналите по време на Холокоста, както и на всички хора, станали неволни жертви на антихуманните действия в този период.

Тазгодишната церемония в Аушвиц-Биркенау има особено значение, тъй като основни нейни гости ще бъдат близо 100 оцелели жертви. Те ще споделят своите спомени, преживявания и ще припомнят на световната общественост за трагизма на Холокоста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
12
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Международен форум на високо равнище без Борисов... - е като язовир без вода...
151
16
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ПроСоТо и още двама рушофиля носили куфарите на изританите шпиони до летището и хленчели на глас... - като пращали много поздрави на ***...
150
21
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Вече два дни чакаме Радка Зелената чорапка да се изкаже за руските шпиони... - ще им дава ли ордени или ще мине само с благодарности...
149
24
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Сравним единствено с Левски... - но в по голям мащаб...
148
2
 
20
 
! Отговори
у нас ГЕРБОКОСТ преди 4 години
Толко ли не се намери един човек да пошепне на Еврйския конгрес че единият от дядовците на паКута Буда е бил фашист, с което той се похвали в Чикаго и нашего брата там изпопадаха от скръб като разбраха че другият му дядо който па би команч бил утрепал дядо-фашуткин както и дядото на Цеца царалечева, която саме като дитенце е предала дедо си , известен и свестен Н Петковист на палчите като куманския дедо на некой си Методиев след което вратите за тъпнята били отвиорени да се изучават за пожарник
147
1
 
11
 
! Отговори
Ггг преди 4 години
поляци се пише с малка буква неграмотния умнико
146
5
 
5
 
! Отговори
Ggg преди 4 години
Пълни глуп.ци, особено анонимен.учи се от поляците колко са вярващи и патриоти.погледни българския бай ***
145
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е антисемитизъм? За да има понятие "антисемитизъм", трябва да има и предхождащо понятие "семитизъм". Но така и няма такова.Все едно да има антиматерия, но да няма материя. Или антикорупция, без никога да е имало корупция.Ако хванеш eврeйчуга в нещо незаконно - обявяват те за антисемит и се оттървават от теб. Тоест "антисемитизъм" е измислено понятие eврейчугите да замазват ситуацията, като оцапат пейзажа. Предпочитам да имам свободен избор дали да ги харесвам или не. Но ми се натрапва.
144
1
 
18
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
Тоя така се вживя в международната си значимост, че си идва у нас като сняг! Ще рече рядко и замалко! А пък ние не страдаме от липсата му!
143
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя който днес се самоубил е отишъл да дава показания против бай х.й.
142
3
 
38
 
! Отговори
Тракториста преди 4 години
За 30 години превърнахте даржавата ни в концлагер бетер Аушвиц гадове мръсни вече Зимбабве е по напред от мутроландия на тиквата Борисов последни сме в целия ЕС окрадохте всичко що имаше отровихте въздуха изсточихте и разспиляхте водата гадове мръсни изякохте горите смърт за вас и продажната ви шайка ГЕРБ БСП ДПС ПАТРИОТИ са вредни за българия и народа крадци мръсни продадохте се на ингилизите от Брюксел и американската *** гадове мръсни
141
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз за един прокурор да питам може ли президента да го обвиним за държавна измяна? Не спазва закона на мафията за мълчане а мафията е държавара.
140
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко жалим за миналото а на 20 км от София няма вода!Хитлер не е оставил Сталинград без вода както няко демократи оставиха Перник.
139
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той тоя толкоз и разбира къде е -сигурно си мисли че е някъде в България пък селото се казва Аушвиц
138
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елате в България ако искате да изпитате геноцид какъвто и Хитлер би завидял хората сами си слагат край на живота!Днес човек се е гръмнал на разпит при ДАНС в гестапо не са ставали такива работи.
137
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бяха само кучета ами има и едни за които е забранено да се говори та те грабят де що има и насилват баби.Не знам през фашизма да са насилвали баби.
136
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така е Аушвиц елате да видите в България по селата -няма лекар -няма инфраструктура -има само кучета -дори и те са озлобели и напад хора
135
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес няма концлагери за това има 60000 милиция която пази гладните да умират без да надигат глава!
134
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аушвиц е било едно време а днес в БГ селата е страшно защото има Едни към които трябва да смв толерантни докато колят и ограбват!
133
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов бил помнил айде бе Винету -сега една част от пенсионерите в страната ти не живеят ли мизерно