Борисов в Полша: Да помним уроците на Холокоста!

Премиерът напомни за спасените български евреи
227
Борисов в Полша: Да помним уроците на Холокоста!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов ще участва в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау.

Заедно с държавни и правителствени ръководители от цял свят българският премиер ще отдаде почит към жертвите от един от най-мрачните епизоди в човешката история - Втората световна война. Тогава българският народ спасява над 48 000 свои сънародници-евреи, като не ги предава на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери.

"Щастливи сме за спасените и техните потомци, благодарни сме на спасителите - знайни и незнайни. В същото време дълбоко скърбим за милионите невинни жертви на Холокоста и тяхното страдание. Отдаваме почит и на невинно погубените животи на повече от 11 000 евреи от Егейска и Вардарска Македония", посочи министър-председателят Бойко Борисов при пристигането си в Полша.

Той бе категоричен, че трябва да се поучим от уроците на миналото, да помним и никога да не допускаме паметта за Холокоста да бъде изтрита или подменяна, и отговорът ни да е остро осъждане и отхвърляне на всеки опит за антисемитизъм.

По традиция на 27 януари световната общност се прекланя пред паметта на загиналите по време на Холокоста, както и на всички хора, станали неволни жертви на антихуманните действия в този период.

Тазгодишната церемония в Аушвиц-Биркенау има особено значение, тъй като основни нейни гости ще бъдат близо 100 оцелели жертви. Те ще споделят своите спомени, преживявания и ще припомнят на световната общественост за трагизма на Холокоста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато в България се вихри ВОДОМОР и ВЪЗДУХОМОР по негова вина, Бехар Борисов отиде да се обеснява в любов на евреите!Бехаре, отиди си в родния Израел, и никога повече не се завръщай!
131
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БГ Днес.Къде е "темата" на глупостите на новият "главен прокурор" на ГЕРБ? Защо още не сте я качили? -:) Казаха го в новините,а вие мълчите още!
130
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все реват за евреите или се хвалят с Нормандския десант, но никой никъде по света не споменава, през ВСВ, СССР дават 25 млн жертви. Това е 1 от 4 или 1от 5 човека от тогавашното им население. Грам не харесвам руснаците днес, но много неща не могат да им се отрекат.
129
5
 
21
 
! Отговори
ЛЯВ преди 4 години
До макДНЕС В ОСВИЕМЦИЕМ (КЪДЕТО Е ОТИШЪЛ ББ) ГОВОРЯТ ЗА ЧЕСТВАНЕ НА АНТИСЕМИТИТЕ ПЕЛСУЦКИ И ПЕТЛЮРАДНЕС В ПАРИЖ (КЪДЕТО НЕ Е ББ) МАКРОН ГОВОРИ ЗА ОСВОБОДИТЕЛКАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ
128
2
 
13
 
! Отговори
Дон Корлеоне преди 4 години
Тиквата трябва да получи дебелата си дъщеря и внука си в няколко куфара. После да си ги нарежда като пъзел, и пак ще му е малко.
127
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПавелМи добре. Корнелия ли ще го замести? Или Слави?
126
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ни е жив и здрав другаря Тиквоний , докъде ни докара кръглия суджук от Банкя
125
3
 
22
 
! Отговори
Павел преди 4 години
Тиквата е пътник. Дърт е вече и доста време лъга и се задържа. Но тоя мафиот вече си отива. За всички е ясно. И най-вече за хората отвъд океана!
124
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полша преди ВСВ обещава на Хитлер да му издигне разкошен паметник във Варшава ако успее да прочисти евреите от Европа.
123
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският президент Румен Радев беше наред с Владимир Путин в Израел на честването на освобождението на Аусшвиц от Червената армия. А полския и литовския президенти не бяха демонстративно поканени, въпреки че Аусшвиц е бил на територията на Полша.
122
3
 
24
 
! Отговори
- преди 4 години
СРАМ ме е от тоя наш ту луп!!!!!!!!!
121
1
 
13
 
! Отговори
Помни Собибор!! преди 4 години
Освобождение без освободител... Поне според материала.
120
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикво, трябва лагери за теб и цялата герберастко-комунистическа ***.
119
4
 
19
 
! Отговори
мак преди 4 години
Какво лошо виждате в това, че вожда отиде в Полша? Това не е откриване на нещо си в Египет, нали? Точно днес светът е там, където са загивали не само евреи. Освен това като се върне, гневът от протестите ще го настигне.
118
2
 
23
 
! Отговори
do 123 преди 4 години
do 123 не е проблем че мутрата ходи да се дупи на Тръмп, а проблем е когато ходи да се дупи на ЕС, защото той от 30г е заразен от вируса на соросолиберастията и пръска зарази и е по-опасен и от коронавируса на китайците.Европа се управлява от демократите на сащ същите дето вече 4г реват че ги изритахме от властта и се чудят как да вземат стола на бай Дончо. А либерастията на демократите е ограбване на работните и честни хора и хрантутене на мързеливци, мигранти, ***, гей и прочие.Не ти трябва такъв ЕС( няма да можеш да изцистиш либерастията сам) а съюз именно с бай Дончо.
117
4
 
10
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
Днес е деня на Холокоста и се сещам за теб, дали пазиш онова сапунче от .... което си взе в склада на Търговище - Пламене?Лошо е това което са правили тогава ,няма нищо по хубаво от това хората в света да са приятели помежду си бели,жълти,черни и т.н.Всичко това не е послужило за никакъв урок на тия изверги -зверски майдан в Киев,сценарии в Ирак в Сирия и къде ли не по света.Какво да се очаква от страна създадена от убийци,крадци,мошеници -такъв е гена на сащ и др.техни поддръжници за пари.
116
4
 
18
 
! Отговори
yyyyy преди 4 години
поредното нагъзване на този предател - да плаче за чужди граждани - 11000 гръцки и югославски граждани - нашите историци ли ти казаха или слушаш чуждите долен продажник, кой взима решенията за чуждите граждани, ние ли, да не би нашата държава да е решила за чужди граждани, че изопачаваш нагло историята ни и то пред света. Може да ни наредят да осигурим превоз или охрана, но решението да ги пратят в лагер го взимат други, не ние, а това е важно. Ще си понесеш наказанието за това поредно предателство и народния съд ще ви стигне надупени хрантутници.
115
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново за жертвите на Холокоста !А,кога ще жалим жертвите на ,,демокрацията" в България?За 30години населението ни намаля с 2млн. жители + 2 млн.живеещи в чужбина стават 4млн.!
114
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Холокоста ама 75 г след това има още евреи а след 75 г няма да има българи.Е ще има ама те ще са с корени от Индия
113
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Бойко ако беше премиер 1944 г щеше да ходи при Хитлер както днес ходи при Тръмпи да вика Да да да шефе.