Борисов в Полша: Да помним уроците на Холокоста!

Премиерът напомни за спасените български евреи
227
Борисов в Полша: Да помним уроците на Холокоста!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов ще участва в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау.

Заедно с държавни и правителствени ръководители от цял свят българският премиер ще отдаде почит към жертвите от един от най-мрачните епизоди в човешката история - Втората световна война. Тогава българският народ спасява над 48 000 свои сънародници-евреи, като не ги предава на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери.

"Щастливи сме за спасените и техните потомци, благодарни сме на спасителите - знайни и незнайни. В същото време дълбоко скърбим за милионите невинни жертви на Холокоста и тяхното страдание. Отдаваме почит и на невинно погубените животи на повече от 11 000 евреи от Егейска и Вардарска Македония", посочи министър-председателят Бойко Борисов при пристигането си в Полша.

Той бе категоричен, че трябва да се поучим от уроците на миналото, да помним и никога да не допускаме паметта за Холокоста да бъде изтрита или подменяна, и отговорът ни да е остро осъждане и отхвърляне на всеки опит за антисемитизъм.

По традиция на 27 януари световната общност се прекланя пред паметта на загиналите по време на Холокоста, както и на всички хора, станали неволни жертви на антихуманните действия в този период.

Тазгодишната церемония в Аушвиц-Биркенау има особено значение, тъй като основни нейни гости ще бъдат близо 100 оцелели жертви. Те ще споделят своите спомени, преживявания и ще припомнят на световната общественост за трагизма на Холокоста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
25
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Дреме му че хората протестират. Той да се разходи там на държавна издръжка. Бог вижда!
111
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам защо премира на държавата с най голяма смъртност жали за минали неща докато народа му изчезва!
110
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полицията в София пръска с газ протестиращи а премира скърби за обгазените в газовите камери!Това е лицемерие
109
1
 
24
 
! Отговори
антифа преди 4 години
Какво търси пожарникарят в Аушвиц? Нито е евреин, пострадал от немците, нито е червеноармеец, освободил концлагера, а е едно нищо!
108
1
 
17
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
Бокьо беше инсталиран зад израелския президент и през цялото време се люшкаше наляво-надясно, за да го хванат камерите.
107
1
 
24
 
! Отговори
Медал му дайте преди 4 години
Докато хората му ИЗБИВАТ България, той бие теманета пред господарите си и се хвали как сме ги спасили. Цинизъм и цървулщина!
106
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко да поразпита поляците за сделката за F-35 (най-добрия многоцелеви в света) и веднага да започне да заделя пари. Трябват ни поне десет 35-ци.
105
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
вижте съболезнователната му физиономия!..Направо ше са разплаче!-"Съжалявам,брато за "геноцида"."...Следват ред сополи и ред сълзи...Но в резултат:-ЩЕ ПОЛУЧИ СЛЕДВАЩИТЕ ИНСТРУКЦИИ!!!!!
104
1
 
24
 
! Отговори
анти преди 4 години
Хубаво е че нашия Велик Премиер си има по-важни грижи... Пък и май бяга от проблемите в България, няма топkи за тях
103
1
 
24
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 4 години
Оставка, Тикво !Всеки път едно и също.Фалшифицирате изборите, управлявате година-две, oсирате се и проливате кръв на българи.Следва оставката 3, но след това няма да има избори, а СЪД !!!
102
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До ПроСотоА!..Пропуснала си индианците в Америка и ескимосите,скъпа..
101
19
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
За перничани стана ясно, че единствения на когото могат да разчитат е Борисов... - на следващите избори Перник ще е бастион на ГЕРБ начело с кмета...
100
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите освободиха Аушвиц.
99
2
 
23
 
! Отговори
Аллооооо преди 4 години
Кви уроци помниш? Че сега останаха 5 милиона българия на тая територия и всеки ден са като концлагеристи-вода нямат, болници няма,събират капачки за кувьози,корупция,блокове се взривяват,продават децата ни на гей двойки-ТОВА НЕ Е ЛИ ГЕНОЦИД БЕ!!!!!
98
5
 
2
 
! Отговори
До ПроСото преди 4 години
Не си просо, а просто. Евреи са всъщност точно немците, чехите и холандците.
97
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много го бива по лозунгите! Също като бай Тошо и дъртите *** навремето!
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само да не изтърси че полските концлагери са освободени от Съветската армия, за подобни думи поляците гласуваха закон обясняващ, че те са си освободили немските концлагери намиращи се в полша и че дограмата и керемидите на полските къщи около концлагерите са били сменени по време на войната по други причини а не от парите получени за златните коронки на избитите затворници и заплатите на надзирателите
95
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До СТРАНДЖАТАТонката,що си не отвориш "Мавруда" и не спреш да са излагаш ?..Не ти ли горчат центовете,които заработваш като слугиня на властта тук?
94
7
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
да ви кажа нещо...Да ви не кажа ли?..Ше споделам,а па секи от вас да си го "прецеди" през "гивгира"..:..Така наречените "поляци" са "КЛАН" от еврейските племена,нахлули на Стария континент.ПО КРЪВ,МАНТАЛИТЕТ и генезис,така наречените "поляци" са си чиста проба "евреи".И понеже нема друга ..СБИРЩИНА,която да "копа против себе си",за това "поляците" са оказаха "първи врагове на евреите"...Демек,на родните си кръвни братя....та така..Който вденал,вденал,останалото са АЛАБАЛИСТИКИ..
93
7
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Вярно е, че руските шпиони са с имунитет, вярно е, че освен депортация нищо не можем да им направим... - но Борисов вече взел решение как да накаже техния работодател... - спираме им тръбата - така ще го заболи най много, а и сърбетата си го заслужават...