Ресторантьори на протест срещу Наредба Н-18

Ричард Алибегов: До момента са дадени 300 млн. за касови апарати
Обновена: 27 яну 2020 10:26 | 27 яну 2020 10:25, Красимир Ангелов
11

Работещите в ресторанти и хотели облякоха жълти жилетки и цял уикенд обслужаваха по този начин своите клиенти. Нетипичният вид е в знак на протест срещу начина, по който се работи в бранша. В сряда всички те се събират в София на национален протест с искане за мерки срещу колегите им, които работят на тъмно и отлагане на задължението им да се свържат с НАП и почти всяка минута да подават данни за печалбата си.

Още по темата
В продължение на година и половина всички организации от малкия до големия бизнес водят преговори с НАП относно текстовете по наредбата, но не постигат съгласие, а минимални корекции.

"Ние базово бяхме за наредбата за регулация на браншовете и за изсветляване на бизнеса. Искахме да се махнат някои спорни текстове, не е проблем, че сме вързани с НАП. СУПТО е нещо, което го внедри бизнесът, за да улесни нашия бизнес и всякакви други бизнеси - с цел да ги дигитализираме и улесним. Сега НАП припозна този продукт като продукт, който ще им свърши работа за по-голям контрол", обясни председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

Той добави, че все още не е ясно колко точно ще струва този софтуер да се преработи, да се нагоди и да се преинсталира наново. До момента са дадени 300 млн. лв. за касови апарати.

"За малкия бизнес ще има допълнителни такси и месечни абонаменти, които досега те не са имали", каза още той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Общо 500 000 души работят в ресторантьорския и хотелския бранш, а засегнати от наредба 18 са целият малък и среден бизнес, което прави близо 90% от икомониката.

"Не сме се провалили, но не получихме чуваемост да влезе една наредба, която да работи и наистина да има смисъл от нея. В момента толкова е сложно и толкова се обезсмилят някои неща за бизнеса", допълни Ричард Алибегов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесът не иска сивият сектор да излезе на светло. Искат да крият оборот и да оправдават разликата между каса и касов апарат чрез алибито "бакшиш".Искат да перат пари чрез "бакшиш". Ще се появят бакшиши по 10 000 лева на ден веднага.
10
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарите ресторантьори и без данъци да работят пак за нищо не стават.
9
5
 
36
 
! Отговори
факт преди 4 години
часника в която и да е сфера, не обича да плаща данъци! когото и от тях да попиташ отговора е един - работим на загуба! хотели, кръчми, пазари, рейсове - пълни, но по документи едва ли не никой не влиза. няма едър или дребен бизнес, бизнеса си е бизнес, щом се оплакваш - затваряй и на полето!
8
1
 
36
 
! Отговори
До Анонимен преди 4 години
Тук съм напълно съгласен с теб. Но за ресторантите и малки хотели във вътрешността на страната. За тия по курортите които си продадоха имотите на мутрите за да си купят мерседес и сега искат да печелят от някакви дупки в мазето на къщите хич не ми е жал
7
5
 
41
 
! Отговори
Валери преди 4 години
РАФИ ,дойде време и Вие да плащате данъци а....? Ричи богоизбраний предводителя на беззаконието,узаконителя на багшиша и рушвета.... Хайде и ти да започнеш да спазваш законите! Незнам защо всички телевизии го викат да говори като месия.Вие крадете от пенсионери,деца и инвалиди.Желанието Ви е да продължите да крадете безразборно. За съжаление има слабоумни подръжници,част от които изобщо незнаят защо са с жълти жилетки.
6
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Апроблема е, че тези с "мастодонтите" бълха ги ухапала. Малките са тези дето го отнасят. Не всеки малък ресторант с 10 маси може да си позволи да си сменя касовия апарат с нов понеже НАП се опитват да гарантират печалбата на фирмите вносители на апарати. Покрай апарата - нов компютър, нов софтуеар, ново обучение, пари за поддръжка и т.н.
5
2
 
60
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Направиха така, че вече ходя на ресторант само с любовницата. Преди години си ядях само в ресторанти и не знаех изобщо какви са цените в магазините. Ама сега гледам направили 100 грама водка Руски Стандарт колкото половин бутилка от магазина. Айде бегайте, лапачи. Не че нямам пари, но ми е кофти така да ме *** и да реват колко са нещастни после
4
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Написаха Наредба Н18, която е несъвместима с нормални икономически отношения, направиха публични личните данни на 5 млн българи,не си прекъсват отпуската заради това, не събраха 20 млрд лв. ДДС на олигарси,правиха чадър на същите през последните 20г. Ръководство на НАП се мултиплицира в председател и член на КФН и председател и член на Комисията по Хазарта. Първата група нападжии ще направят Гражданската Отговорност на МПС по 1000 лв. Втората група нападжии не събрали 210 млн лв.от лотарията."
3
1
 
40
 
! Отговори
Умник преди 4 години
Да опънат палатки на площада. Да повикат малко. Премиера ще ги приеме и що отмини наредбата.
2
12
 
56
 
! Отговори
А преди 4 години
Я стига. Вдигнаха бетонни мастодонти. Унищожиха природата от лакомия. Отвратително обслужване. Ниско качество. Българите избяхаха да почиват в Гърция и Турция. А сега искат да печелят от неплащане на данък. Къде са луксозните хотели с качествен сервиз. Да фалират, да съборят панелките и да върнат хубавото черноморие.
1
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой, кой, кой клати стабилността на генерала?