Българи разпродават коли и покъщнина, тръгват ли си от Острова?

До 31 декември сънародниците ни трябва да уредят статута си
28 яну 2020 14:33, Елка Василева
119
 Българи разпродават коли и покъщнина, тръгват ли си от Острова?
Снимка: архив, БГНЕС

Сред българите в Лондон не се наблюдават притеснения във връзка с предстоящото на 31 януари излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това каза пред БНР сънародникът ни Струмен Паунов, който живeе във Великобритания от 16 години и има консултантска фирма там.

„Надяваме се всичките ни права да бъдат запазени, както е записано във всички споразумения между напускащата страна Великобритания и останалата част от Европейския съюз. В един развод няма как нещата да бъдат приятни и за двете страни. Всеки развод е неудобство и за двете страни“, коментира Паунов.

Още по темата

„За нас е важно, че засега до 31 декември има преходен период, който може да бъде използван от всеки да си уреда статута – да реши остава ли или си тръгва, да реши дали да дойде да учи в Англия. Трябва да се използва максимално този преходен период. Оттам нататък в резултат на преговорите ще видим дали ще бъдат въведени на 1 януари веднага визи или ще има продължение на преходния период. Това няма кой да го каже в момента“, посочи още Струмен Паунов.

Струмен Паунов е част от екипа на платформата „БГ Медия Лондон“, поддържаща 9 сайта към 20 Facebook групи и 13 страници.

„Напоследък, от два-три месеца забелязвам, че българите предлагат, разпродават покъщнина плюс коли, което значи, че голяма част от тях си тръгват. Освен това говорим с компании, които пренасят стоки на българите между Великобритания и България – тировете са доволно пълни. Има все пак и някакво движение към България. Не можем да кажем, че няма хора, които си тръгват“, разказа Паунов.

Като открояващи се сред притесненията на сънародниците ни на Острова Струмен Паунов посочва криминогенната обстановка, покачващата се инфлация и растящите наеми. Според него най-засегнати и уязвими от процесите на Острова ще бъдат българите, заети в почистващия бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: ВеликобританияБългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
връщат се в БГ заради управлението на Лойко, Дебелян и Доган. Щото не се трае вече в чужбина на тия политици... Нашите са най-добрите измежду най-добрите и хората стягат багажа за родината. Точно така е, вервайте ми!
82
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 4 години
До 83. Ясно!......????.....!!!!!
81
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 60Ти като си толкова преуспял, защо висиш по цял ден в форума с нас простосмъртните.
80
16
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След толкова много години навън установих, че по-проклети и завистливи хора от нас българите няма!
79
19
 
7
 
! Отговори
Гретхен преди 4 години
Обединеното Кралство обаче забрави, че то целият Брекзит почна зарад Бай ви ***, ама добре, че не се сещат, щото още по-бързо щяха да го погнат, барабар с дисагите, с миризливите му чорапи , потник и т.н.
78
6
 
27
 
! Отговори
До Shark преди 4 години
Един приятел се завърна от Лондон след 15 години там.С британски паспорт е,ама му е писнало от живота в Лондон.Друг пък си дойде след 20 години в Лондон.Кеширал е активите си и сега е милионер.Имал е строителна фирма.
77
6
 
21
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
За всеки кариерист парите са основна мярка. Имам оферти и за много повече пари, но смятам, че ще си загубя спокойствието, то е по-ценно от парите. Ще ти кажа, че децата на богатите и образованите не са това, което си мислиш. Имам съседи с топ модели немски нови автомобили. Зъболекари, програмисти, собственици на компании. Имат страхотни деца- възпитани, образовани, печелещи награди от олимпиади. Едното лятото имаше бал- красавица голяма. Влезе в СУ, Информатика с 5.95 и диплома от 91 НЕГ 6.00.
76
8
 
27
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Тръгват си мързеливите, простите, които искаха да лежат на социалната система, да ги хрантутят и да не работят и да не плащат нищо. Няма такъв Челъм вече. Тези, които са там легално, работят и си плащат осигуровки и данъци няма от какво да се притесняват. САЩ, Австралия и др също не са в ЕС, но и там има българи, и то много, които нямат проблеми.
75
7
 
14
 
! Отговори
Иванова преди 4 години
Светът е разделен на касти . Богати и бедни. И още няколко робски касти. Всеки се спасява поединично. BTW - собствениците навсякъде са си добре. Кой разбрал-разбрал.
74
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
микроумниците от Харема ,поради вродената си некадърност и поради ГРУБАТА им ЗАВИСИМОСТ от различните "олигарси",така и не се решават да вдигнат минималната заплата.защото ЛЕГАЛИЗИРАНИ ли са тия "3-4 хилки",които според колегата долу били получавани на много места,то и ДАНЪКА в/у тия пари ще е много по-голям!..Но не го правят!..Защо?..-Отговора е много ***:-Защото "даваните под масата" пари са много малко! А харемаджиите не смеят да пипнат съвременния бг "работодател"..
73
9
 
38
 
! Отговори
Иван преди 4 години
В Карнобат бутилирах гроздова за 700лв на месец,жена ми беше шивачка на минимална заплата и двата края понякога не се свързваха.В UK бутилирам уиски за 560п на седмица,жената пак е шивачка за 400п на седмица/чисто/ ,наемът е 650п с кенсъл таксата,дъщерята учи в университет без такса,лекарствата са без пари,ако имаш рецепта,храната е като в България.Тука остават пари и за пътувания и развлечения.Ами не ми е стигнал акълът да съм програмист и ще си стоя тука.
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей нашите не намериха социализъма и на острова. Сега ко прайм?
71
5
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Българи опаткаха чипираните лебеди в Лондон...
70
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До до 68и още нещо:-Ако това,което си написал е вярно,то излиза,че НЕКАДЪРНИЦИТЕ от боко Харем УМИШЛЕНО поддържат това статукво и така ощетяват бюджета с милиони,невзети поради недеклариране на подлежащи на данъчно облагане приходи!..Та:-Къде е заровено кучето?
69
18
 
14
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
Забележете как гордо звучи "българите, заети в почистващия бранш". Култово.Сега сигурно ще им вземат парцалите и метлите и с тях бой по кратуните, докато не напуснат Албиона.
68
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За българина всичко се измерва в пари... Вземал 122 к и вече е хванал Господ за шлифера. Пък дето дъщеря му на 15 години ще иска да си надуе устните и гърдите и ще се увива под ориенталските ритми, това не го мисли...Богат сред бедни и oпростачeни е кофти избор. Не шивееш на изолиран остров, жиееш сред тези хора и манталитета им.
67
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До до 68добре,СЕЗИРАЙ прокуратурата за УКРИВАНЕ на данъци!Дай конкретни примери!..С теб,или с твои хора,примерно!..Айде ,покажи,че си "железен"!
66
1
 
6
 
! Отговори
до 69 преди 4 години
Ами всеки чете новините. Видях тази и реших да видя какви са настроенията и какво пишат хората и да кажа своя опит с Великобритания. А нали знаеш защо човек се издига кариерно? За да взима много пари и да разполага със свободно време, когато пожелае (не винаг е възможно). Поне в IT сектора е така. Към днешен момент половината хора под мен не правят нищо, поради изчакване на отговори от редица клиенти по showstopper теми. Това не ни бърка- консултанти сме, клиентите ни плащат idle времето.
65
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Англия в момента има около 7 социални класи и хората там обичат да се определят към коя принадлежат. Българин в общия случай може да стигне най-много до "техническа средна класа" ако е добре образован и работи нещо квалифицирано. За "горна средна класа" нямаш почти никакъв шанс. Там вече не е само до окупация и финансови възможности, а до културни интереси, свързаност с други хора от такава прослойка и т.н. Имат други маниери, пазаруват от други магазини, децата им учат в други училища.
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 56: Странно е, че толкова успял човек си губи времето в този форум.