Влизаме в ЕРМ II с този курс, промяна във валутния борд няма!

Законодателните поправки са технически, увериха от БНБ и МФ
Обновена: 28 яну 2020 13:04 | 28 яну 2020 11:36, Веселина Йорданова
140
Влизаме в ЕРМ II с този курс, промяна във валутния борд няма!
Снимка: flickr

Промяна във валутния борд няма и ще влезем в ЕРМ II с този курс. Това увериха управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов.

България е много близо до това да бъде приета в еврозоната, обяви Димитър Радев по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството.

Той увери, че страната ни се движи по план по пътя за приемане на еврото. Относно спорните поправки в чл. 29 на Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ в края на миналата седмица, Радев обясни, че в края на миналата година юристите на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската цинтрална банка (ЕЦБ) са открили несъответствие между нашето законодателство и европейското, което всъщност наложило „спешните“ по думите му поправки.

Управителят на БНБ е категоричен, че корекциите не засягат валутния борд и курса на лева към еврото. Той добави, че всъщност текстът на предложението, внесено от Менда Стоянова, е дело на БНБ, а председателят на бюджетната комисия в парламента е просто вносител.

"Кратка хронология - съответствието на законодателството е един от най-важните фактори за присъединяването към валутния механизъм. В края на миналата година получихме съобщение, че юристите на ЕЦБ откриват несъответствие в нашето законодателство и европейското. Този механизъм изключва фиксирането на курсове в националното законодателство.

Ние знаем за тази тема от години, но винаги сме казвали - ще вземем мерки. Това, за което става въпрос, е да се направи промяна, която ние предложихме - да сме с европейската правна рамка. Промяната е съгласувана с ЕЦБ. Тя ще публикува своето становище до края на тази седмица", коментира темата Радев.

По думите му промяната е просто техническа, юридическа и на практика отстранява и последната пречка пред присъединяването ни към валутния механизъм. "Вече сме на финалната права. Промяна във валутния борд няма и ние ще влезем в ЕРМ II с този курс, това е сигурно. България е много близо до стратегически европейски пробив", категоричен е Димитър Радев.

Уверение за това даде и финансовият министър Владислав Горанов, според когото и преди два месеца да бяха внесени текстовете, според които курсът на българския лев към еврото ще бъде договарян от други страни, пак щяха да бъдат обект на критики и спекулации със стабилността на борда.

"Ние ще приемем еврото в условия на валутен борд и настоящият курс", увери финансовият министър. Той посочи, че страната ни или ще влезе в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезе изобщо в механизма.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влизаме в еврозоната с този курс лев/евро,но с двойно по-високи цени от най-развитите европейски страни като Англия и Германия.Например пр.мляко в Германия е 0,68 евро,а у нас 2 лева.200 гр.сьомга в Германия е 3 евро,а у нас 3 евро за 100 гр.3,40 лв.е масло от 250 гр.в Англия,а у нас поне 5 лв.И т.н.При техните 10 пъти по-високи заплати-2 пъти по-ниски цени.Ама вие пак си ги избирайте и пак им купувайте б..те на високи цени.
106
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОСИ кой беше този супермаркет? Кажи бре, *** гнусен!
105
10
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Не знам дали има промяна в Курса Лев ЕВРО , но днес видях Сирене и Месо с Цена 35 лева в голям супермаркет . Трапезна ВОДА по 10 лева за 10 литра .
104
2
 
22
 
! Отговори
кочина преди 4 години
Горанов казал нещо. Някой вярва ли, че Горанов не е калинка. Всички други са калинки, а виж - той не е. Хора - оправяйте се кой както може. Желая ви успех и дано някой ден да живеем в една държава, понеже това сега не е държава - *** е.
103
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжливи и крадливи герберасти , референдум за еврото
102
11
 
28
 
! Отговори
11 преди 4 години
Виденовото време се връща ! Отидоха ни дребните спестявание ! Еврото ги отвя ! Честито ни евро !Баламурски български нЪрод !
101
1
 
19
 
! Отговори
Прос Селендур преди 4 години
Тез ги разправяйте на шапката ми...!!!
100
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво нахалство да вярвям на БНБ дето допусна КТБ? Бати и потъващата държава.
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в рубли? Има толкова много капиталистически валути в Африка, Азия, Индия, Латинска Америка. Да ги обърнем в мексиканско песо или в нигерийски долари.
98
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 95Прав сте,Ето примерът на Чехите - отговарят на всички критерии много, много отдавна, и все отлагат, не били готови. Българите по-глупави ли са.Навсякъде, където беше въведено еврото, хората обедняха.Еврото е създадено в полза на Германия : вижте рациото 1 евро - 1.95 ДМ -
97
2
 
27
 
! Отговори
Инфлация преди 4 години
Тя и КТБ-то беше много стабилна банка. На банкерите ще им напомня значението на абревиатурата - Кер Тате Баница за ималите пари в тази финансова институция. Та така и за ББР - Бойко Борисов Раздава. БНБ - Българска Национална Банка.
96
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
97- ЕДИН ГЕНИЙ, ЛИДЕРЪТ НА ДВИЖЕНИЕ "ВЪЗРАЖДАНЕ" СЪЩИТЕ ДЕТО ИСКАХА ДО 5 МИН ДА СЛЕЗЕ МИНИСТЪР ПЕТЯ АВРАМОВА И ПОСЛЕ РИТАХА И БИХА ПОЛИЦАИТЕ, ЩОТО НЕ ГИ ПУСКАЛИ ВЪТРЕ- ТРЯБВАХА ИМ ЕДНИ ПРЕЧУПЕНИ КРЪСТОВЕ- РОДИ КРИЛАТАТА МИСЪЛ, ЧЕ СМЕ ИЗНЕСЛИ ВОДАТА НА БГ.
95
5
 
28
 
! Отговори
Обезценка на лева преди 4 години
Доста подвеждащо изказване на Димитър Радев. Влизаме в чакалнята с борда и по сегашния курс, това е ясно, но няма законови гаранции, че вътре в чакалнята левът няма да бъде обезценен. При сегашния закон на герберката МенТа рискът от валутна обезценка на лева в ЕРМ остава.
94
19
 
12
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Валутният борд спира икономическия растеж на дедена страна след 2-3 година,валутният борд е измислен за аборигените от една държава в АфРИКА дп се спре галопиращата инфлация и те след 3 годин се връщат към свободно регулиране на валута си,защото това забавя и стопира растежа на икономиката на дадена страна!Ние сме 22 години във валутен борд и тъй сме стабилни ,че сме на последно место по БВП в ЕС !!!Кои държави имат още валутен борд в Европа-Косово и Босна...и България страна от ЕС !!! Ужас!
93
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО НЕ ИСКАТЕ ЕВРО- ДА ОБЪРНЕМ ЛЕВА В РУБЛИ- ТАМ ОТ ТАЯ ГОДИНА МИН ЗАПЛАТА 330ЛВ.....
92
2
 
35
 
! Отговори
kk преди 4 години
То и вода имаше в язовир Студена, сега само язовирна стена има
91
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92аве вие интерисувате ли се че близо два милиона пенсионери ги обричате на глад като им обърнете пенсиите в евро стават 150 евроЕ хайде, вместо по 20000лв ще дават по 10000 евро на телефонните измамници
90
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 80Въведем ли евтото - жална ни майка...!Ако сме народ а не ***, жална им майка на червените бизнесмени.
89
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 85Във всяка една нормална държава ,би трябвало да се проведе референдум за такъв тип начинанияЕ да де, ама България не е нормална държава.Българина е най-най-големия *** и ще направи точно това, което му кажат хибридчиците, които го държат в желязната си хватка.БСП е приклещена до стената и ще направи всичко възможно, за да саботира влизането ни в еврозоната.
88
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УУУУУ СМЕШНИЦИ НИЩО ХУБАВО ОТ ВАС НЕ ОЧАКВАМЕ ИСКАТЕ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДА НИ НАПРАВИТЕ НА КУРБАН ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ ВИЕ *** УУУУ