Влизаме в ЕРМ II с този курс, промяна във валутния борд няма!

Законодателните поправки са технически, увериха от БНБ и МФ
Обновена: 28 яну 2020 13:04 | 28 яну 2020 11:36, Веселина Йорданова
140
Влизаме в ЕРМ II с този курс, промяна във валутния борд няма!
Снимка: flickr

Промяна във валутния борд няма и ще влезем в ЕРМ II с този курс. Това увериха управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов.

България е много близо до това да бъде приета в еврозоната, обяви Димитър Радев по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството.

Той увери, че страната ни се движи по план по пътя за приемане на еврото. Относно спорните поправки в чл. 29 на Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ в края на миналата седмица, Радев обясни, че в края на миналата година юристите на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската цинтрална банка (ЕЦБ) са открили несъответствие между нашето законодателство и европейското, което всъщност наложило „спешните“ по думите му поправки.

Управителят на БНБ е категоричен, че корекциите не засягат валутния борд и курса на лева към еврото. Той добави, че всъщност текстът на предложението, внесено от Менда Стоянова, е дело на БНБ, а председателят на бюджетната комисия в парламента е просто вносител.

"Кратка хронология - съответствието на законодателството е един от най-важните фактори за присъединяването към валутния механизъм. В края на миналата година получихме съобщение, че юристите на ЕЦБ откриват несъответствие в нашето законодателство и европейското. Този механизъм изключва фиксирането на курсове в националното законодателство.

Ние знаем за тази тема от години, но винаги сме казвали - ще вземем мерки. Това, за което става въпрос, е да се направи промяна, която ние предложихме - да сме с европейската правна рамка. Промяната е съгласувана с ЕЦБ. Тя ще публикува своето становище до края на тази седмица", коментира темата Радев.

По думите му промяната е просто техническа, юридическа и на практика отстранява и последната пречка пред присъединяването ни към валутния механизъм. "Вече сме на финалната права. Промяна във валутния борд няма и ние ще влезем в ЕРМ II с този курс, това е сигурно. България е много близо до стратегически европейски пробив", категоричен е Димитър Радев.

Уверение за това даде и финансовият министър Владислав Горанов, според когото и преди два месеца да бяха внесени текстовете, според които курсът на българския лев към еврото ще бъде договарян от други страни, пак щяха да бъдат обект на критики и спекулации със стабилността на борда.

"Ние ще приемем еврото в условия на валутен борд и настоящият курс", увери финансовият министър. Той посочи, че страната ни или ще влезе в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезе изобщо в механизма.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аве вие интерисувате ли се че близо два милиона пенсионери ги обричате на глад като им обърнете пенсиите в евро стават 150 евро или там от високо не се вижда а и не ви интересува щом вие сте добре Все едно е да сте си сложили шапката и да излезнете чисто голи като твърдите че сте облечени толкова сте подготвени за еврозоната с една дума гола вода сте стига простотии за сметка на народа
86
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
89- ЕРИК- ТОВА ГО МОГАТ САМО ЧЕРВЕНИТЕ БРАТЯ ОТ БКП/БСП- НИКОЙ ДРУГ НЕ МОЖЕ ПО ДОБРЕ ДА ВОДИ ХИБРИДНИ И ФИНАНСОВИ БИТКИ СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД ОТ ЕДРИТЕ МИЛИОНЕРИ КОМУНИСТИ, ТЕ СА И ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ- КРАДЕЦ МУСТАКОВ ОТКРАДНА 4/5 МИЛИАРДА, КЪМ КРЕМЛЯ ПОТЕГЛИХА 1.2 МИЛИАРДА.
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
85- ОТ КОГА ДАНИЯ Е ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД, ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ОТ ЮНИ 1997Г, СЛЕД КАТО ГЕЧЕВ НАТВОРИ 3000ЛВ ЗА 1 ДЛ, А МИН ЗАПЛАТА БЕ 2500ЛВ, СРЕДНА 3 ДЛ, ИНФЛАЦИЯТА 2500%, МИН ЗАПЛАТА В ДАНИЯ Е 2375 ЕВРО- ДА МОЖЕМ КАТО ТЯХ МОЖЕ БИ, НО ТЕ НЯМАТ КОМУНИСТИ ЕДРИ МИЛИОНЕРИ, А ТЕ НИ ДОВЪРШИХА, НЕ ЗАБРАВЯТ И РУСКИТЕ БРАТЯ.
84
7
 
34
 
! Отговори
ЕРИК преди 4 години
Спокойно,без паника.Щом трябва спестяванията на хората да бъдат откраднати,то те ще бъдат откраднати.Както се казва ,ако в една пиеса в първо действие ,на сцената се появи пушка,тя до края на пиесата непременно ще гръмне.Да се вярва на Борисов е все едно да се сложа черна мамба на гърдите и да се надявам,че няма да ме ухапе.За него важи,че ако на лъжата краката са къси,то Борисов трябва да се влачи по....
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до доGHT/86Милия той! Споко де, стават грешки като бързаш. Ама няма лошо да пишеш "коментари" на собствения си пост де:) За руските *** си е съвсем нормално:)
82
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Законодателните поправки са технически, увериха от БНБ и МФ"Вервайте им?! Доказани лъжци и неграмотници! Поправките трябва да се махнат!
81
1
 
0
 
! Отговори
до доGHT преди 4 години
Прощавай колега!!!!!!Коментара не беше до вас!
80
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всяка една нормална държава ,би трябвало да се проведе референдум за такъв тип начинания...В България ,тези к,които и да са на власт ,без изключения ,си дават през просото и никакво допитване...Нима не може да сме като Дания,....
79
1
 
3
 
! Отговори
Страпончо Шуменски преди 4 години
До Адриан НиколовТихо бре, всички ще ме разберат!
78
4
 
7
 
! Отговори
до GHT преди 4 години
безотговорни лапетии, без семейства и отговорности, ги пишете тия коментари----------Аз, съм на 58г., бе, ке.л.еш!Живея у Францията от -96г.Владея свободно френски, английски и руски и благодарение на това черпя огромно количество информация от множество медийни източници.Чат-пат се прибирам, веднъж на 2-3 години за кратко, но българина, въпреки неистовата медийна "пропаганда" си остава "русофил"!Искаш да воюваш и да линчувш??? Ами, що не прескочиш до ДНР или ЛНР???
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към ***, за които критиците на ГЕРБ са "руски ***":Неуважаеми едноклетъчни, ГЕРБ, ДПС и БСП и всички партии, партийки и други крадливи формирования са ЕДНО И СЪЩО - израстъци/екскременти на бившата БКП. Тези престъпни групи действат заедно винаги, когато им изнася, и само пред народа играят театъра на политическия плурализъм. Всеки, който е помирисал българската политика в последните 30 г. е за затвор.
76
1
 
3
 
! Отговори
Адриан Николов преди 4 години
До GHTВаргинчо, ти ли си бре чадо? Ххахахах!
75
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въведем ли евтото - жална ни майка...!
74
2
 
20
 
! Отговори
ХоХО преди 4 години
Тия с един язовир не могат да се оправят, евро щели да приемат .......Нещо важно за теглилите кредити - понеже се говори, че щели да спечелят от обезценяването на лева , съветвам ги да си прочетат договорите за кредит, има си клауза, че задължението е ХХХ лева, при курс от 1,95583 лв/евро , т.е. и те няма да спечелят... разбира се, изключваме кредитите за милиони на "наши хора", при които удобно тази клауза липсва ....... Задължително - Чакалня, евро и т.н. след РЕФЕРЕНДУМ !
73
4
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Вижте какво направиха с Гърция и как искат ЕЦБ и МВФ да ограбят гръцкият народ !! Хубаво вижте как от 7--8 г нападат икономически гърците !! Но гърците са умни- не се съгласиха да се работи и в събота- Не се съгласиха на по малки заплати и пенсии- Не се съгласиха да си продават островите - Те казаха-Пари не връщаме!-напускаме Евросъюза!Спомням си С. Дянков как обясняваше че трябвало да помагаме на Гърция защото обирали вече и трохите от масата-"Постната Пица" избяга с милиони български пари!
72
1
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Имам толкова, ама тоооолкова чак непоклатимо доверие в правителството и институциите, че веднага се успокоих, като прочетох уверенията на господата...даааа... отивам да целуна снимката на правителството, която си държа в рамка
71
2
 
15
 
! Отговори
GHT преди 4 години
До АнонименАбе какви ***, бе?! Съвсем сериозни неща ви пиша и хайде стига сте обръщали всичко на политика, на Русия, на Сащ, на Левски и ЦСКА. Съвсем сериозни са нещата и нека говорим с аргументи и цифри. Кажи ми аз какво да правя като ипотеката ми е в евро, 80% от планираните ми разходи за годината са в евро, такси и какво ли не по децата е в евро. Всичко това разчетено при курс 1,95. Изведнъж аз не мога да си покривам разходите, щото някой си прай врътки на мой гръб. Дреме ми за Русия.
70
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой бе, кой гарантира,че в някой петък 10 минути преди да свърши работния ден БНБ няма да обяви,че от понеделник 1евро=3,95лв?Кой го гарантира това?!Едно време викаха,че пирамидите не са пирамиди,ама се оказа,че са!Стоичков и той викаше по телевизора''КТБ-моята банка'' ама и нея я фалираха!През 1996 долара излетя до 3000лв за 1 долар.Кой днес гарантира,че няма пак да го направят?!КОЙ?!Как да им има доверие човек като всичките са комунисти?!Особено Менда,а и Борисов!!!КОМУНИСТ САМО ЗНАЕ ДА ЛЪЖЕ!
69
9
 
3
 
! Отговори
Спете спокойно деца! преди 4 години
Не бойте се, няма да влезем нито в ERM II, нито в Еврозоната.Поне няма да е скоро!
68
5
 
16
 
! Отговори
GHT преди 4 години
Всички говорят за спестяванията, но никой не се сеща за текущите разходи, които много от младите и активни българия имат. Тези разходи са в евро и са планирани по сегашния курс от 1,95. Ако пипнат курса, то тези хора ще се окажат в тотална безизходица. Днес по пътя към магазина чух едни да говорят как щели да хванат ножовете. Ще настане касапница, ей! Много хора са си вложили години от живота и са разчели плановете си при курс от 1,95. Безотговорно е да се играе с това.