Влизаме в ЕРМ II с този курс, промяна във валутния борд няма!

Законодателните поправки са технически, увериха от БНБ и МФ
Обновена: 28 яну 2020 13:04 | 28 яну 2020 11:36, Веселина Йорданова
140
Влизаме в ЕРМ II с този курс, промяна във валутния борд няма!
Снимка: flickr

Промяна във валутния борд няма и ще влезем в ЕРМ II с този курс. Това увериха управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов.

България е много близо до това да бъде приета в еврозоната, обяви Димитър Радев по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството.

Той увери, че страната ни се движи по план по пътя за приемане на еврото. Относно спорните поправки в чл. 29 на Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ в края на миналата седмица, Радев обясни, че в края на миналата година юристите на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската цинтрална банка (ЕЦБ) са открили несъответствие между нашето законодателство и европейското, което всъщност наложило „спешните“ по думите му поправки.

Управителят на БНБ е категоричен, че корекциите не засягат валутния борд и курса на лева към еврото. Той добави, че всъщност текстът на предложението, внесено от Менда Стоянова, е дело на БНБ, а председателят на бюджетната комисия в парламента е просто вносител.

"Кратка хронология - съответствието на законодателството е един от най-важните фактори за присъединяването към валутния механизъм. В края на миналата година получихме съобщение, че юристите на ЕЦБ откриват несъответствие в нашето законодателство и европейското. Този механизъм изключва фиксирането на курсове в националното законодателство.

Ние знаем за тази тема от години, но винаги сме казвали - ще вземем мерки. Това, за което става въпрос, е да се направи промяна, която ние предложихме - да сме с европейската правна рамка. Промяната е съгласувана с ЕЦБ. Тя ще публикува своето становище до края на тази седмица", коментира темата Радев.

По думите му промяната е просто техническа, юридическа и на практика отстранява и последната пречка пред присъединяването ни към валутния механизъм. "Вече сме на финалната права. Промяна във валутния борд няма и ние ще влезем в ЕРМ II с този курс, това е сигурно. България е много близо до стратегически европейски пробив", категоричен е Димитър Радев.

Уверение за това даде и финансовият министър Владислав Горанов, според когото и преди два месеца да бяха внесени текстовете, според които курсът на българския лев към еврото ще бъде договарян от други страни, пак щяха да бъдат обект на критики и спекулации със стабилността на борда.

"Ние ще приемем еврото в условия на валутен борд и настоящият курс", увери финансовият министър. Той посочи, че страната ни или ще влезе в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезе изобщо в механизма.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ние ще приемем еврото в условия на валутен борд и настоящият курс", увери финансовият министър. Той посочи, че страната ни или ще влезе в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезе изобщо в механизма.''Добре де,ама днес настоящият курс и текущия курс е :1евро=1,95лв!Утре БНБ може да го смени с 1евро=3,95лв и пак ще е настоящият и текущия курс към деня.Никой не казва цифра,за да не го обесиме!Настоящ и текущ курс?!Да такъв е, ама колко?!!!!
66
8
 
23
 
! Отговори
долу ГРОБ преди 4 години
източиха язовирите, напълниха страната с *** , изклаха животните, а сега ще ограбят и на хората спестяванията, това са антикомунистите от ГРОБ
65
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни трябва евро ,кръглите суджуци гробарите искат да ни направят още по бедни
64
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гробари не пипатйте валутния борд ,ще ви се случи този път случка , то бива крадене ама вашето на нищо не прилича вече
63
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИЕ ЧЕРВЕНИТЕ АКО НИ ИЗБЕРЕТЕ ВИ ОБЕЩАВАМЕ ДА ПОВТОРИМ УСПЕХА НА ВЕНЕЦУЕЛСКИТЕ БРАТЯ КОМУНИСТИ ЗА 2019Г ИНФЛАЦИЯ- 800 000%, 1.1995Г/2.1997Г Я НАДУХМЕ САМО 2500%- И ВСЕКИ КОМУНИСТ МИЛИОНЕР....НЕ МИЛИЦИОНЕР, ТЕ ТАМ СА ВЕЧЕ БЕДНИ, А МИЛИОНЕР- ДА НЕ СЕ БЪРКА С КОЛОСАЛНИТЕ УСПЕХИ НА НЯКОИ ДРУГАРИ ПЕНСИОНИРАЛИ СЕ В МВР ТУ- ГЛАСУВАТ ЗА НАС- МИЛИОНЕРИ И ПАК ЩЕ СИ КУПЯ ХОТЕЛИ В БОРОВЕЦ И ПО МОРЕТО ЗА 1 ЛЕВ, ПАРДОН ЗА 1 ЕВРО.
62
10
 
14
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Много гнусно нещо са това руските ***. Пишат какви ли не небивалици и лъжи за да клатят държавата. Гнус та гнус!
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ не трябва да приемат еврото, а да почнат да вдигат валутния курс на лева примерно 1 лева =2 евра и народа ще ги избере пак.
60
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е това ЕРМ бе джанъм ?
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСега минималната е 500 000 лева на Виденов, а хляба 1 500 лева, билетчето 1600 лева и т.н. Много нови данъиц като здравно, образование, винетки и т.н. спрямо Виденов. Това че Костов задраска 3 нули с нов лев не промени почти нищо и беднотията се увеличи. Например. образование, жилища и здравно поскъпнаха 100 пъти от Виденов насам.
58
6
 
13
 
! Отговори
Туз преди 4 години
ОК, ще влезем в чакалнята с този курс, а с какъв курс ще излезем от нея и влезем в Еврозоната? Дали ще е същият?
57
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИЕзвода е които има левове в баонка веднага да ги обръща в швейцарски франкове инак виж Жан Виденов -от БСП-1995-6 г.
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
53- НИЕ ОТ БКП/БСП- ЕДРИ МИЛИОНЕРИ ОБЕЩАВАМЕ, ЧЕ КАТО НИ ИЗБЕРЕТЕ ЩЕ ВИ НАПРАВИМ МИЛИОНЕРИ- 1.1995Г/2.1997Г ЗАМ ПРЕМИЕР ГЕЧЕВ НАПРАВИ МИНИМАЛНАТА ВИ ЗАПЛАТА 2500ЛВ, А СЕГА НЕ МОГАТ ПОВЕЧЕ ОТ 610ЛВ, ИНФЛАЦИЯТА СИГУРНО Я ПОМНИТЕ ОЩЕ- 2500%, А ТО СЕГА ИНФЛАЦИЯ ЛИ Е- 3.2%,САМО НИ ИЗБЕРЕТЕ И СЛЕДВАЩАТА БАНКА ВЕЧЕ СМЕ ИЗБРАЛИ- ВЕНСЕРЕМОС ДРУГАРИ И НА РУСКИТЕ ДРУГАРИ ЩЕ ПОМОГНЕМ- СЕГА 1.2 МИЛИАРДА, СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ 2 МИЛИАРДА- И ВСИЧКИ КОМУНИСТИ МИЛИОНЕРИ С ЯХТИ И ДВОРЦИ.
55
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът не забелязва истинските опасности и истинските намерения на властта. Дребни фалшиви тревоги за падане на борда, обезценка, такси за обмяна тревожат простия народец.А властта мълчаливо се радва на фалшивите тревоги на народеца и е планувала да се разпорежда с еврото от валутния борд.
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то така правят, като омажат нещата и ги хванат в крачка, почват да се оправдават с Ес,ЕЦБ, ЕК и така нататък
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36 "за да девалвирате курса и да намалите фактически задълженията на Вашите хора, нали така дрУгаре от ГЕРБ"***, изтегли 100 000 лв и ще ги върнеш наполовина, след девалвацията. Нали си много запознат.
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чак пъкбило изискване за влизане в чакалнята, абе ей Вие нас на какви ни мислите бе, 1-во в чакалнаята не се кандидатства и влиза, 2-ро няма въобще такова изискване, освен нас още няколко държави с валутен борд приеха еврото и то без да прмахват фискирания курс, въобще такива са некадърници, че даже и лъжа немогат да измислят като хората
51
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
54- СПРИ АКТИВНИТЕ СУБСТАНЦИИ! МНОГО СИ ЗЛЕ! В МОМЕНТА В БНБ ИМА 23 МИЛИАРДА ЕВРО КОИТО ПОДПИРАТ ВАЛУТНИЯ БОРД- А НАПОРКАНИ КАТО ТЕБ СИПЯТ ЛЪЖИ- ЕВРОПА ЩЕ ВИ ВЗЕМЕ ДЕЦАТА И ЕТО НОВА ОПОРКА- КРАДЕЦ МУСТАКОВ ПЛАЩА НА ПОДОБНИ КАТО ТЕБ И НА МАЛОФЕЕВ, ЗАЩО ТО СЕ ВИЖДА.
50
9
 
21
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Ако не знаете сделката на ецб за България е: пари срещу мигранти и лгтп! Не искате мигранри или дежндъри? Няма пари за рефинансиране на банки и държавата! България е продадена!!!! От герб!
49
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж няма промяна, но само като обърнеш 1000 лева в евро и комисионата е 4-10 % или 40-100 лева за банките и БНБ те обират. Нека вдигнат курса на 1 лева =10 евро, за да може да обърнем в повече евра.
48
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
траете си за това, траете си за онова, изпитват Ви и лека полека си подготвят най-големата кражба, 50 млрд лева спестявания/около 25 млрд евро/ леко ще бъдат редуцирани до 10-11 млрд евро, и после пак ще ревете как е станала работата, ама така е като си мълчите, ще ви прокарват всякакви неща, с които да ви доят