Влизаме в ЕРМ II с този курс, промяна във валутния борд няма!

Законодателните поправки са технически, увериха от БНБ и МФ
Обновена: 28 яну 2020 13:04 | 28 яну 2020 11:36, Веселина Йорданова
140
Влизаме в ЕРМ II с този курс, промяна във валутния борд няма!
Снимка: flickr

Промяна във валутния борд няма и ще влезем в ЕРМ II с този курс. Това увериха управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов.

България е много близо до това да бъде приета в еврозоната, обяви Димитър Радев по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството.

Той увери, че страната ни се движи по план по пътя за приемане на еврото. Относно спорните поправки в чл. 29 на Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ в края на миналата седмица, Радев обясни, че в края на миналата година юристите на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската цинтрална банка (ЕЦБ) са открили несъответствие между нашето законодателство и европейското, което всъщност наложило „спешните“ по думите му поправки.

Управителят на БНБ е категоричен, че корекциите не засягат валутния борд и курса на лева към еврото. Той добави, че всъщност текстът на предложението, внесено от Менда Стоянова, е дело на БНБ, а председателят на бюджетната комисия в парламента е просто вносител.

"Кратка хронология - съответствието на законодателството е един от най-важните фактори за присъединяването към валутния механизъм. В края на миналата година получихме съобщение, че юристите на ЕЦБ откриват несъответствие в нашето законодателство и европейското. Този механизъм изключва фиксирането на курсове в националното законодателство.

Ние знаем за тази тема от години, но винаги сме казвали - ще вземем мерки. Това, за което става въпрос, е да се направи промяна, която ние предложихме - да сме с европейската правна рамка. Промяната е съгласувана с ЕЦБ. Тя ще публикува своето становище до края на тази седмица", коментира темата Радев.

По думите му промяната е просто техническа, юридическа и на практика отстранява и последната пречка пред присъединяването ни към валутния механизъм. "Вече сме на финалната права. Промяна във валутния борд няма и ние ще влезем в ЕРМ II с този курс, това е сигурно. България е много близо до стратегически европейски пробив", категоричен е Димитър Радев.

Уверение за това даде и финансовият министър Владислав Горанов, според когото и преди два месеца да бяха внесени текстовете, според които курсът на българския лев към еврото ще бъде договарян от други страни, пак щяха да бъдат обект на критики и спекулации със стабилността на борда.

"Ние ще приемем еврото в условия на валутен борд и настоящият курс", увери финансовият министър. Той посочи, че страната ни или ще влезе в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезе изобщо в механизма.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влизате м***лоумници,ама не казвате "вътре" какво овътряне ви чака!Вътре ви чака,отвързването на лева и премахването на борда,иначе никоя държава от еврозоната няма да ви допусне!И тогава ще видите какъв скок ще направи еврото спрямо лева и къде ще отидат всякакви спестявания на аборигените.Още преди да стане това властниците ще си изтеглят милиони левчета и които веднага ще превърнат в евраци,а след това ще връщат обезценени левове за сметка на всички бънаци!А ЕЦБ,ще прелапа резерва крепящ бор
46
5
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Българите са каръци. От древен Рим( траките), до Византия, османската империя, съветския съюз. Всичко де е завзело туй племе, не му е вървяло добре. Черна котка са.
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ужас! боко ще ни зароби съвсем, събудете се бе, поредната голяма кражба се задава. Преди имаше кво да продаваме - сега няма
44
2
 
33
 
! Отговори
ЕРИК преди 4 години
Не знам защо,но все не мога да се отърва от чувството,че цялото упражнение е да се откраднат едини 40 милиарда във влогове.Нещо кавър версия на 1996-1997.Все се надявам,че ако това се случи, то поне 100-200 човека да станат с по една глава по- ниски
43
15
 
6
 
! Отговори
www преди 4 години
Корнелия, чакаме опорни точки, нещо издишаме с негативната пропаганда, народа се радва, а човека то Масква не е доволен!
42
16
 
5
 
! Отговори
марин преди 4 години
Долу валутния борд! Това е робията , която не я осъзнавате и беднотията на държавата !
41
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен100 ЕВРО СА ТИ 6700 РУБЛИ АУУУУУ КАК ЗАБОГАТЯ НЕ ЕИСТИНА КАТО ЗНАЕЩ ЧЕ ЕДНО КАФЕ В МОСКВА Е 500 РУБЛИ ХАХАХАХ АКО ЗНАЕШ РАЗБИРА СЕ ДЕ :))))))))
40
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ясна работата, валутния борд беше единственото, което все още работи като хората, сега като махнат и фиксирания курс, ще ни оправат, незнам ама аз хич немам вера на уверенията на Горанов, и за всеки случай отивам да си обърна спестяваноята в евро
39
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ВАЛУТНИЯ БОРД ЗАДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ , ИНАЧЕ ЩЕ СТАВА ПО ЗЛЕ
38
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе що говорите глупости бе, било изискване на ЕЦБ, аре гледайте си работата бе, балтийските държави също бяха с валутен борд, и там си влезнаха с фискиран курс в еврозоната, каква глупост измисляте сега, да девалвирате лева ли, та от 300 евро минималната заплата да стане 150 евро, а на вашите пишман бизнесмени да им спаднат задъленията с наполовина.Просто се заформя пордената безочлива кражба на спестяванията на хората
37
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите свършиха, видя се още лятото когато финансовият министър на ГЕРБ, онова мазното, дето живее в чуждо жилище без да плаща, буквално забрани на кметовете да намаляват данъците.Сега таргетът е да се приберат спестяванията на материала.
36
12
 
1
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 31Откъде се роди такова умно.Ние сме в ЕС от 13г.Там на село не ви ли съобщиха по радиоточката
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В гърция , турция и сърбия не строят магистрали с европари , мутропитек . и как ще осветиш оборотите като имаш достъп до личните данни на служителите ??
34
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер е еврото! Отиваш в Масква, хвърляш е чйнджа 100 евро и ти дават три кила рубли.
33
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам, че ДрОгарете все още не могат да свикнат с новите (30 годишни) реалности.Нямате избор....
32
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е що премахвате фиксирания курс тогава ? да се сетя, за да девалвирате курса и да намалите фактически задълженията на Вашите хора, нали така дрУгаре от ГЕРБ
31
8
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Искат да ни направят длъжници на ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА И МЕЖДУНАРОДНИЯТ ВАЛУТЕН ФОНД И ДА ВЗИМАТ ОГРОМНИ ЗАЕМИ- ПОСЛЕ ЩЕ ИМА ПРОДАВАНЕ НА БГ ЗЕМЯ, МАГИСТРАЛИ И НАМАЛЯНЕ НА ЗАПЛАТИ И УВЕЛИЧЕНИЕ НА РАБОТНИТЕ ДНИ- ПРИМЕР Е ГЪРЦИЯ- ИСКАХА ДА СЕ ПРОДАВАТ ОСТРОВИ .ДА СЕ НАМАЛЯТ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ,ДА СЕ РАБОТИ И СЪБОТА И НАРОДЪТ ДА ВРЪЩА МИЛИАРДИТЕ- САМО ЧЕ ГЪРЦИТЕ ИМ СЕ ИЗСМЯХА И КАЗАХА ЧЕ НИЩО НЯМА ДА ВРЪЩАТ-СЕГА ВСИЧКИ СИ МЪЛЧАТ- НО НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ СМЕТКАТА- СЕЩАТЕ СЕ КОЙ - БЕДНЯКА БГ!
30
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си изтеглих всики пари от левовите сметки в Българските банки, купих си евро, курсът все още е 1.96, но от вчера на много места расте и си ги внесох по сметките в Европейски банки. Нямам вяра на Бай *** от Банкя и некадърната им Шайка от селски крадци без образование.
29
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврозоната е винаги за предпочитане пред блатная.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Питайте ни,но не смеете да направите референдум. Шепа хора на тъмно взимате решения,но да сте живи и здрави до момнтът ,в който ще трябва да платите за щетите от тези решения.