Бебе на 2 дни почина в Монтана - лекарска грешка ли е?

Според медиците става дума за сърдечна недостатъчност
29 яну 2020 14:55, Анисия Иванова
69

Бебе почина в монтанска болница само два дни след раждането си. Медиците казват на семейството, че причината за внезапната смърт е сърдечна недостатъчност. Според родителите обаче става въпрос за лекарска небрежност.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна със семейството на починалото дете във врачанското село Лютаджик.

"На 23 януари родих, акушерките са показали детето на мъжа ми и на бабата. На мен бебето ми го показаха на другия ден, защото не бях в добро състояние, родих секцио. Бебето си беше нормално, казаха, че се е родило 3,500 кг и 50 см. Изплакало си е, всичко е било наред. На втория ден ми донасят бебето за 15-20 минути. Ръчичката му беше ледено студена и трептеше. Попитах защо трепери, казаха ми, че това е нормално", разказа майката на починалото бебе.

Вечерта Изабела отива отново да види бебето си, което обаче повръща, след като е било нахранено. Майката вика акушерката, която по думите ѝ не се отзовава веднага, а след това казала, че е нормално да повърне.

"Разбрах за смъртта на детето в събота сутринта. Дойдоха и ми казаха: "Вие знаете ли, че детето ви от снощи не е добре?". Казах, че никой не ме е уведомил, нито близките ми. Казаха ми, че детето е в много лошо състояние", сподели още Изабела.

В епикризата пише, че детето е родено след спешно секцио от жена с проследявана бременност. След раждането детето е с добра КПА, добър мускулен статус, двигателна активност и реактивност. Ритмична сърдечна дейност с ясни сърдечни тонове, добра вариабилност на сърдечната чистота.

"И в един момент нашето дете го няма", каза Анелия, която е роднина на младото семейство.

Бащата на починалото бебе - Петър, също потвърди, че никой от семейството не е бил уведомен за състоянието на новороденото. Всички разбрали от самата родилка, че бебето се е влошило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до Само да напомня..По-спокойно, друже. Ако запазите спокойствие, може би ще успеете да схванете простата истина, че ваксините оказват плодотворно влияние върху общото здравословно състояние на едно дете. А жалещите се анонимници, които безсрамно посочиха като престъпник името на един от най-добрите софийски педиатри, са най-обикновени еко-антиваксъри..Е, това е системата, по която някои лекуват гузната си съвест. Лекарите, както винаги, са на разположение - и за бой, и за оплаквания!
55
0
 
13
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
виждам че вече има минусите. Но още спомням спиктакъла на Цветан Цветанов с бебето удавено в кофа. Каква омраза се изля на лекари, и после какво се оказа. А Цветанов заместа да бъде наказан за клевета , натрупал политически дивиденти и се изниза като червей. Преди да има аутопсия - нямаме право да раздаваме правосъдието
54
5
 
8
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
Може би ще изглеждам цинична, но това семейство въобще не изглежда убито от трагедия. Те са настървени, с много ясно излагане на мисъл. И само как се наредили - баби ,лели , шуреи, щуренайки - като народен хор. Нито в майка, нито в бащата, нито в роднина - говолител, не съм забелязала скръб. Много се извинявам,но някак изглежда странно и неприятно този спектакъл. Отново публични обвинения към лекари от хора без доказателства.
53
0
 
7
 
! Отговори
nina преди 4 години
# 38Спешно секцио означава,когато майката е планирана да ражда нормално,но поради една или друга причина се налага да се извади бебето.
52
0
 
5
 
! Отговори
9 преди 4 години
От прочетена а епикриза става ясно че бебето е здраво, що тогава не е при майката? Може секцио да е причина детето да е отделено от майката, може ако детето има нужда от интензивна грижа( кислород обдишване медикаменти....) ама това уж здраво пък не е при майката.И като е здраво що му дадат кордарон?? Тея медикаменти..... Като се дават тя работата на живот и смъртДокога журналята ще търсят сензация и за пореден път дават мнение и настройват и така изнервения народ.
51
1
 
2
 
! Отговори
до Само да напомня.. преди 4 години
Кой не е бил ваксиниран бе? Защо говориш гулпости? И срещо какво да е ваксиниран? Срещу вирусна пневмония ли? Сякаш има въобще такава ваксина.... аман от евтина пропаганда!! Засрами се!
50
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След тази поредица лоши новини се надявам на поне една добра.Нещо от рода на : -'Трагедия в България!Умряха няколко доктора в тежка катастрофа.'
49
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
През соца става един доктор и казва - другари ще свалим детската смъртност до 0 на хиляда.Един стар професор се почесва по брадата и казва - недейте колега - дайте си сметка колко дефектни гени ще намножим.Смъртта е част от еволюцията - без нея не може.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много неграмотен народ. И заблуден. И невеж, и нелеп.
47
1
 
4
 
! Отговори
кака преди 4 години
До Един Pkкакво значи *** работник?и кой работник получава 1500 лв чисто?
46
1
 
14
 
! Отговори
Само да напомня.. преди 4 години
...че предишнатат шумотевица беше около смъртта на малкия Сашко в средата на октомври м.г. Родителите опищяха нета как били размотавани, как диагнозата била погрешна, после се оказа, че нито са ги размотавали, нито Сашко е бил ваксиниран / родители антиваксъри/, нито реакциите на родителите са били адекватни...Сега - нова трагедия. Която внушава разни неща. А, междувременно, хиляди болни - и деца, и възрастни са получили адекватна лекарска помощ в тези месеци. Но за това - нито дума...
45
0
 
10
 
! Отговори
иррелигиоз преди 4 години
...съответно и бебенцата. Този случай е една трагедия иначе и смятам, че е нормално да се изчака проверка какво е станало. Всякакви случаи има. Бебета умират и в САЩ и в Зап.Европа. Тук проблемът е, че наистина не ти дават информация какво се случва, както изглежда е станало.
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При ниска телесна температура бебето се поставя в специална затопляща кушетка...много е важно. И бебето трябва да е неотлъчно до майката.Нека да кажат от болницата какви ваксини и манипулации са му правени, предполагам без знанието на родителите.
43
1
 
8
 
! Отговори
иррелигиоз преди 4 години
Почти не видях коментар свързан с проблема в статията, а основно се говори за и против секцио и всеки си вади изводи само от личната история.Това коя кога станала да се разхожда след секцио не променя факта,че това е операция и съответно носи риск и ако има вариант да се избегне е по-добре винаги.Отношението от нискоквалифицирания персонал в държ болници е ужасно и го казвам като баща на две деца. Повечето лекари са готини ама останалият персонал и цялата обстановка доста стресира майките.
42
9
 
7
 
! Отговори
Митев преди 4 години
Браво на родителите! На гърба на починалото дете търсят 15 мин. слава! Наредили се и плюят ли плюят! А после с кои очи ще отиде да търси помощ като се разболее?! Ако има виновни - да се докаже причината и тогава да ронят крокодилски сълзи. Ей, лекарите са хора!!! Как мислите ще ви погледнат като отидете при тях за помощ след като сте ги оплюли и омаскарили без да имат вина?
41
3
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Абе с тия акушерки.. Дано не са като оная където преби бебето, щото много ревяло.. Нищо чудно да се е задушило от повръщане..
40
10
 
17
 
! Отговори
Един Pk преди 4 години
До АнонименВече никой не умира без лекарска грешка.Това дете вероятно е имало сърдечен порок- дефект,но лекарите са виновни.За лекар се учи десетина години и то здраво.Накрая получаваш 1000 лв. заплата с дежурствата ,а *** работник 1500 чисто.Поне тия хора ги уважавайте и не се водете по простите журналисти които ви обработват.И защо за починалото новородено от Видин нищо не разбрахме.Накрая ще дойдат да ви лекуват индийци,араби и пр. чужденци.Но *** е зъл,объркан и това го разбира най- последни.
39
0
 
12
 
! Отговори
БеГеМама преди 4 години
Нямат край драмите
38
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лекарска грешка, грешка е на майката, че е родила тук в България.
37
2
 
26
 
! Отговори
Хохо преди 4 години
Аз съм съгласен да ги пребием всичките лекари и после кво? Няма да има никви лекари, не че сега има ама... давайте да ги изметем и тях и даскалите и като цяло закривай я тая държава, че ми писна