Еврото е все по-близо, но как ще се отрази на джоба ни?

Необходим ли е референдум за Еврозоната? Отговарят финансистите
Обновена: 29 яну 2020 09:48 | 29 яну 2020 09:48, Красимир Ангелов
41

България е все по-близо до Еврозоната. Въпреки уверенията на управляващите, че смяната на валутата няма да предизвиква поскъпване на живота, половината от българите са твърдо против въвеждането на еврото.

Трябва ли да има референдум за присъединяването на България към Еврозоната, какво ще се случи с лева и как смяната на валутата ще се отрази на джоба ни?

"Със сигурност дори да е необходимата стъка, начинът по който се прави е крайно разочароващ. Беше нарушен традиционният процес на законотворчество. Ако ще се влиза в Еврозоната, е недопустимо да се влиза с различен курс от настоящия на лева спрямо еврото", обясни икономистът Георги Вулджев в "България сутрин".

Още по темата
"Документите трябваше да ги вкарат през парадния вход на парламента и да обяснят на всички, че се налага да преосмислим някои задължителни варианти по отношение на закона за БНБ във връзка с членството ни в Еврозоната. Как българският представител ще се държи, по какъв начин законът ще го задължи да устоява курса 1,95 на валутия борд и как това условие ще бъде абсолютно задължително при допускане на българския представител в Европейската централна банка", коментира финансовият експерт Кольо Парамов

Георги Вулджев посочи, че и в момента сме вързани към еврото чрез валутния борд, няма валутни рискове и валутни притеснения у инвеститорите. Няма притеснения от фискална криза, отбеляза той.

Парамов заяви пред Bulgaria ON AIR, че имаме 18-20 млрд. евро "на склад", които дават гаранция по отношение на възможностите ни да стабилизираме положението. По думите му не е нужно да се променя никакъв курс.

"Единият вариант е да отидат (бел. ред. - парите) в ЕЦБ, другият е да предложим в следващите 3 години да останат на територията на България, за да можем да дофинансираме някои мероприятия", разясни финансовият експерт.

Той не се съгласи с тезата на Вулджев, че банковите лихви са благоприятни и в момента, и че няма да има промяна. Влизането в Еврозоната е фундаментален проблем за България, настоя Парамов. Свободни пари няма в България, това е най-важният въпрос, убеден е той.

"Това няма да ни вдигне доходите, по-скоро ще ни влоши качеството на публичните финанси и ще ни застраши от фискална криза", контрира Георги Вулджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
КАКВА ВАЛУТА Е ЕВРОТО ИЗМИСЛЕНА. НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЕ СЕ ОПЕРИРА С ЕВРО ОСВЕН В ЕС. БЪЛГАРИТЕ ОТКАК СЕ ПОМНЯТ ВАЛУТАТА ИМ Е БИЛА ЛЕВ И СЕГА МАФИОТИТЕ ИСКАТ ДА ХАРИЖАТ РЕЗЕРВА НА ЕБ ЗАЩОТО ИМ ТРЯБВАТ СВЕЖИ ПАРИ КОИТО ДА ОТКРАДНАТ. ТАМ СА СЪЩИТЕ МАФИОТИ КАТО ТУК. СЪЩАТА КОРУПЦИЯ Я ИМА И ТАМ. БИ ТРЯБВАЛО НАРОДА ДА РЕШАВА ДАЛИ ИЛИ. КАК ЕДНОСТРААННО НЯКОИ ЛИЧНОСТИ РЕШАВАТ ВМЕСТО НАРОДА. ЯВНО Е, ЧЕ ОТНОВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИНА В ПОЛЗА НЯКОМУ.А ЗА СПЕСТЯВАНИЯТА ПО БАНКИТЕ ЩЕ ГИ ОТКРАДНАТ.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът чака отговор за съдбата на валутния резерв, за да даде мнение, дали иска еврото.
33
4
 
9
 
! Отговори
Шш преди 4 години
Стягайте си дупетата-ще ви опразнят джобовете!
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парамов коментира валутния резерв на БНБ. За първи път някой коментира най-важната тема за приемането на еврото.Ще подарим ли 20 милиарда евро на ЕЦБ?Ще подарим ли 20 милиарда евро на правителството?Ще използваме ли 20 милиарда евро за Сребърния фонд?Отговорът на този въпрос трябва да се даде преди приемането.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общо взето К.Парамов,каквото е казал,е ставало точно обратното!
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ни лапнат кинтите от валутния резелв в ЕЦБ,а ние пак ще караме на шестнайста задна скорост!Е,за какво търпяхме лишения от Виденовата зима-поне нашите деца да са що годе независими и добре,ама май и те ще робуват като нас!
29
8
 
5
 
! Отговори
МРЗ 1000 лева преди 4 години
Не би следвало да има референдум за въвеждането на еврото, защото болшинството хора няма компетентността да има мнение по въпроса. В момента дезинформацията и фалшивите новини са хит, лесно се разпространяват и да манипулират общественото мнение.Пътят на България е само един - обединена Европа (бъдеща Европейска Федерация), така че това е уникален шанс да станем част от ядрото на ЕС и по-тясно интегрирани. Вижда се кой е против: по-необразованата част от народа. Условие: КУРСЪТ НЕ СЕ ПИПА!!!
28
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Заставам изцяло на позицията на Вулджев.Парамов може да дава финансови съвети ако живеем в условията на социализъм.Неговата позиция е несъстоятелна и не знам кой се ползва от неговите прогнози.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Референдум!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще се отрази еврото на джоба ни е ясно - съвсем ще го изпразни, а джобът ни и сега е почти празен.
25
13
 
12
 
! Отговори
Жеков преди 4 години
Време е да сменим парите, български за истински.
24
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки, че вече го казах, явно се налага пак да повторя.Еврозоната е за богатите държави, а България е бедна държава.По същия начин както например кредитите са за богатите а не за бедните.Богатите американци притежават кредитни карти.Бедните българи използват масово дебитни карти, защото са бедни.Е, вече и кредитните навлязоха, но като цяло България си остава бедна държава!Да използваш евро вместо лев е все едно да се возиш на Мерцедес вместо на Москвич.Хубаво, но недостижимо!
23
5
 
28
 
! Отговори
Иван преди 4 години
В Гърция,през първата година от въвеждане на еврото имаше 20% инфлация,представяте ли си какво ще стане тук, в България, как ще се развихрят ненаялите се крадливи търговци и спекуланти!
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веско,саламът няма да стане 10 евро, а от 5,60лв ще стане 3 евро. Не е от централа, а от опит от другите страни. Ако взимаш 300лв пенсия или 600лв заплата при две деца се усеща,вервай ми. Не ми отговаряй, знам че не ти пука за другите. Освен това, борда гарантира стабилност и държи крадливите ръчички далеч от резерва. Затова е реват, сега не могат да крадат. После ще могат.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще приберат едни пари другарите а ние у космоса
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще ни оберат кат пичове
19
8
 
7
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До ...Тич глупости от коя централа ви ги спускат? Поради каква причина цената на салама ще стане от 10 лева-10 евро, а пенсията няма да стане от 200 лева-200 евро?
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко,има едни 25 млрд. от валутния борд за крадене, поне един - два мандата ше им трябва за да ги откраднат, после краденето ще е по гръцки сценарий - поне два-три мандата за да ни набълбукат със заеми, т.е. имаме 10-20 години живот още. ПОсле вече ще си е....
17
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ти разбира стрина ти Пена от евро!Да веят червения флаг на Бузлуджа и да приемаме рублата че е по-стабилна!
16
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иде Жан- Виденова зима 2.Този път Виденовата зима няма да е 2-3 месеца, а ще продължи с години.Вижте какво стана в Испания, Италия, Гърция... Още не могат да си стъпят на краката.