Електронните цигари са опасни и водят до белодробни проблеми

Не съществува нещо като безопасно пушене, твърди експертът Пенка Георгиева
Обновена: 30 яну 2020 16:33 | 30 яну 2020 09:45, Ния Христова
14

Хиляди пушачи прибягват до електронните цигари, което доведе до криза в САЩ и световна истерия. Десетки тийнейджъри станаха жертва на мистериозно заболяване, което покосява белите дробове. Убиват ли електронните цигари и ще се стигне ли до забраната им в ЕС?

Председателят на сдружението Пациентски организации "Заедно с теб" - Пенка Георгиева, подчерта пред Bulgaria ON AIR, че няма безопасно пушене. Но отбеляза, че едно единствено устройство за нагряване на тютюн е преминало през процедура по разрешение за продажба на Агенцията за храните и лекарствата в САЩ. При употребата на устройствата за нагряване,  съществено по-малко са вредите от повишен сърдечен ритъм, а еластичността на съдовете се засяга много по-малко в сравнение с конвенционалните и електронните цигари.

Георгиева настоя, че електронните цигари имат най-много вредни вещества, докато устройствата за нагряване на тютюна имат много по-малко. 90% са повече вредните вещества в електронните цигари. В тази течност има множество вредни вещества - има химикали. Докато тютюнът е листо, той е растение, отбеляза председателят на "Заедно с теб".

"По данни от Агенцията за контрол на храните и лекарствата от 3 декември, 2291 човека са хоспитализирани с белодробни проблеми. Предполага се, че около 95% са поели тези вредни вещества, които се намират в течността на електронните цигари", каза тя и уточни, че вероятно става въпрос за вещество, което се извлича от марихуаната, както и витамин Е ацетат - съставка, която е опасна при вдишване.

"Тези течности се смесват в гаражчета и незнайни цехчета, продават се на улицата. Затова призивът е да се купуват течности за електронни цигари само от лицензирани магазини. По-евтиното от улицата е рисково за здравето", коментира още Георгиева в "България сутрин".

Пенка Георгиева подчерта, че не трябва да се пуши в никакъв случай, защото е вредно. А по думите ѝ алтернативите са възможност младите хора да се откажат от пушенето на цигари. Тя се обърна се към подрастващите да не пушат в никакъв случай, а ако пушат - да спрат или да се обърнат към алтернативните методи, както и да внимават какви смеси приемат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз съм на мнение, че в течностите има незнайни химикали. По- добре да се придържам към дявола, когото познавам!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Експертът" Пенка Георгиева - доста тлъсти са хонорарите от тютюневите концерни , нали ?! Готова си да изприказваш колосални глупости за толкова пари , а !
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХАХАХАХАХАХАХАХА Тютюнът е растение и какво - едва ли не е като чай от лайка ??!!Откъде ги намирате тези титани на науката бе !??++!!!! ХАХАХАХАХАХАХААХАХАХА
11
2
 
4
 
! Отговори
SMOKIIIE преди 4 години
Пушенето на треви е терапия , а не пафкане. Идва още от дълбока древност. Модерното пушене на разни шитни си е бизнес и няма нищо общо със истинския смисъл.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Електронните цигари са опасни и..."Сигурно е така, но същото важи и за: карането на автомобил, возенето на самолет, регламентираното пресичане през улица на пешеходна пътека/светофар, борбата с влак на прелез и още поне няколкостотин обичайни и почти ежедневни човешки дейности. В един момент трябва ли да очакваме ли и тяхната забрана?
9
1
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Много добре знае, тая сценка се разиграва в цял свят в момента. Тютюневите компании прокарват тая простотия с нагревателите защото работят с тютюн и се опитват да ги пробутат като здравословни.еЦигарите не ползваттютюн а чист никотин. Ако ги забранятединствените производители остват тютюневите компании, а с тях не можеш да се конкурираш защото прага на влизане е много по голям от ецигарите, трябват ти цели плантации, и ето монопола си стои.
8
1
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Мда, течностите за е-цигари съдържат основно пропилен гликол и растителен глицерин, а те са неутрални. Има ароматични вещества, никотин добавяш, ако искаш (аз не слагам). За сравнение, конвенционалните цигари съдържат над 500 вредни съставки. Колкото и налудничаво да звучи, тютюнът съдържа и полоний 210 и олово 210. Това са радиоактивни елементи.Пушенето на е-цигари не е безвредно, но е по-малко вредно от обикновените цигари. Тая е поредната балалайка, дето не знае какво приказва.
7
3
 
5
 
! Отговори
Брадвата преди 4 години
Мда, те неслучайно Аджъбадем искат да отварят втора ракова болница. Щото цигарите са безопасни. Те правят белия дроб на пастет, но иначе са "по-малко опасни"
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Електронните цигари съдържат 90% повече вредни вещества."Абсолютно измислена цифра, искам да видя как ще го докаже това тая."В Тази течност се съдържат химикали, докато тютюнът е растение, допълни още председателят на "заедно с теб". Растение съдържащо токсичната отрова - никотин.''по- малко са вредите от повишен сърдечен ритъм, а ластичността на съдовете се засяга много по-малко от устройствата за нагряване'''Ето защо е това интервю, тютюневата индустрия си пази клиентелата.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем няма регулации, хем купувайте от лицензирани магазини. Г-жо, за да има лицензирани магазини, трябва да има регулации, иначе няма механизъм за лицензиране. И на тая звездите й ги говорят.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"за разлика от тютюна, електронните цигари нямат никаква регулация в САЩ и ЕС."===Опа-а-а-а, г-жа Лъжа! В САЩ няма, това е така, тепърва започват обсъжданията. Но в ЕС има няколко доклада и директива на ЕС за електронните цигари. Освен това, самите страни членки имат собствени регулации, във Великобритания са много строги.Статията е написана много манипулативно. Уж говори за нашите младежи, а в същото време цитира само данни за щатите. Поредната г-жа Лъжа!
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ипасни станах, особено след като като големите цигарени компании наляха милиони в изследвания на ел.цигари, вместо да направят свпй линии и да ги наложат.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистката ще каже кое е вредно и кое не. Виждала е ел цигара само по клипчета.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откриха колелото