Италия - наш партньор в ЕС, НАТО, за Балкански поток!

Борисов разговаря с колегата си от Италия Джузепе Конте
Обновена: 30 яну 2020 16:33 | 30 яну 2020 13:48, Веселина Йорданова
41

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Енергетиката и туризмът са били във фокуса на разговора между премиера Бойко Борисов и премиера на Италианската република Джузепе Конте, който е у нас на официално посещение по покана на българския си колега.

"Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник в НАТО. Имаме отлични двустранни отношения, за чието задълбочаване продължаваме активния политически диалог на всички нива и взаимодействието по въпросите от общ интерес", каза Борисов.

В хода на разговора премиерът изтъкна високото ниво на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, както и желанието за увеличаване на италианските инвестиции в България и за разширяване на присъствието на български продукти на италианския пазар.

Положителна оценка бе дадена на ръста от 10,2% на стокообмена за 2018 г., който възлиза на 4,86 млрд. евро, спрямо 2017-а, съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на срещата министър-председателят отбеляза желанието за активизиране на двустранното партньорство в енергийния сектор, предвид ролята на Италия в изпълнението на стратегическия проект Южен газов коридор и повишаването на енергийната сигурност в региона.

Важна е ролята на Италия и за изграждането на "Балкански поток" до границата със Сърбия, за което през септември миналата година "Булгартрансгаз" и Консорциумът "Аркад" (Саудитска Арабия и Италия) подписаха договор. Разширяването на газопреносната мрежа на страната ни заедно с други важни проекти допринася за укрепването на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните маршрути.

Акцент в разговора между премиерите Борисов и Конте бе задълбочаването на сътрудничеството, обмена на добри практики и експертиза в областта на пътната инфраструктура и строителството, отчитайки опита на Италия и сравнителните предимства на двете страни.

"Имаме възможности също за съвместни проекти и насърчаване на туризма", каза още Борисов, изтъквайки природните дадености на България за морски, планински, културен, еко и спа туризъм. Българският министър-председател изяви желание още за активизиране на партньорството в сферата на културното наследство.

Борисов подчерта пред италианския си колега колко богата на артефакти е България, която заема челно място по този показател в Европа именно след Италия и Гърция.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 5 месеца
Ще си позволя да коригирам заглавието. Разговаряха не Борисов и Конте, а преводачите им. Все пак, първият не знае италиански, а втория български. Важното е, че и двамата са премиери на европейски държави.
35
0
 
2
 
! Отговори
venix преди 5 месеца
Борисов, *** за зеле не става от тебе!
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Италианците в някои отношения са по-зле от нас. Лежат на каквото им е останало от Римската империя и оттам нататък са на кота нула.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ама Баце сега защо се среща с италианеца...от него ли ще взима идеи как се управлява. те тия нямат едно правителство за 4-5 години да е изкарало мандат, южната им част е бетер северозапада. Те са се научили как да искат парички от ЕС вече много години ги издържат и тях и сега и Бойко иска да знае как да си иска още и още без да работи икономиката. Пълна пародия е тая среща. А този пък италианецът дали нещо е казал за боклука. Да си трови там техните хора, все едно не взеха пари за африканците
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Турски поток е от РФ до Турция!!!През България минават тръби само на България и са наша собственост което автоматично я прави нещо съвсем тразлично от Турски поток!!!Колко ли абен трябва да си за да твърдиш нещо друго и то само от някаква злоба и не компетентност!
31
3
 
2
 
! Отговори
мишо бирочето преди 5 месеца
боклучето италианците само го транспортират. от десетелетия изкупуват всичката мръсотия на германците а онези се правят че не знаят. важно е да текат парички и около къщички за гости да е чистичко да не се излагаме пред чужденците....
30
4
 
1
 
! Отговори
жабарин преди 5 месеца
мулто боклучаре булгаре, мафиа туто бене. държавата катастрофа сметище - икономическо, политическо, екологично, природно и най вече човешко. в друга държава след стотиците скандали от последните години лицето на снимката щеше да виси с главата на долу за назидание на следващите или минимум да гние в тъмница до края на живота си. в нашата го гледаме всеки ден как се лензи и ръси мъдрости и стоим и нищо не правим. СТРАХЛИВЦИ СМЕ И СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ СЪДБАТА.
29
7
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 5 месеца
Италия се оказа основният ни доставчик на б'олкук. И Бойко е доволен - какво да се прави - б'олкукът при б'оклук отива.
28
5
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 месеца
До за Италия ... Мафията в България дойде не от Италия, а от раССия - веднага след перестройката, заедно с "афганците" описани във вулгарните романи на покойния вече Христо Калчев, по почина рушките мафиоти и нашите започнаха да раздържавяват бившата СОЦ-държава...Истински фашизъм в България никога не е имало - неговият аналог тук беше комунизЪма от сталински тип...Имаше и рушки колониализъм и заграбване на ресурси...Имаше и рушкини, но не толкова хубави като италианките и много по-порочни...!!!
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
*** е договорил внасянето на повече *** от Италия
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 5 месеца
Дет се вика , ако няма газ за на там по тръбопровода може отпадъци към нас да пращат. Бизнес е все пак
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Италия.....................корупция , престъпност, мафия, дрога.......................еха.......................да ви имам приятелите!!
24
14
 
8
 
! Отговори
за Италия преди 5 месеца
Да видим сега какво идва от Италия:
1.мафията
2.идеологията на фашизма
3.колониализъм и заграбване на ресурси от бившите африканските колонии на Италия
...............има и хубави неща, пица, хубави жени и т.н. но това бледнее пред посоченените по-горе!!
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дефакто България е боклуджийската кофа на бела Итаия.
22
8
 
12
 
! Отговори
Балкан преди 5 месеца
Няма такова понятие "Балкански" поток. Името е Турски поток и така го наричат по всички медии в цял Свят, че дори и в документацията съм сигурен, че никъде не фигурира думата балкански. Тиквата искаше рушвет от Южен поток и не го защити пред ЕС, а Русия ни заобиколи през Турция и взе милиардите.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да не е дошъл да договаря нови тонове отпадъци,щото на бургаското летище са хванати нови 100 тона.Май б..ка е изпреварил премиера на Италия.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гешев да осигури психиатър на господаря си,егото му е неличимо болно и има нужда от озаптяване.Да го направи. докато все още България я има на картата.
19
4
 
19
 
! Отговори
НИК преди 5 месеца
"Италия - наш партньор в ЕС, НАТО, за Балкански поток!" И за боклука, и за боклука забравихте да напишете.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Идеален партньор ни е Италия.С разрешение на нашата мафия,италианската мафия си изпраща тук б..ка.Супер.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мафията и политиците в Италия достигнаха до едно важно решение....................да карат отпадъците си (вкл. токсични и радиоактивни) на БГ-територия!!!
С благословията на тоя от снимката и неговите хора!!