Разликата в заплатите между София и другите градове - все по-голяма

Във Видин средната заплата е 814 лева на месец
30 яну 2020 21:00, Красимир Ангелов
91

Все по-голяма става разликата в стандарта на живот между София и останалата част от страната. Това показва изследване на Института за пазарна икономика за развитието на отделните региони в България. Докато в София средната работна заплата към края на миналата година е 1711 лева, работещите в Северозападна България получават повече 2 пъти по-малко – във Видин средната заплата е 814 лева на месец.

Също така при средно ниво на безработицата за цялата страна от 3.7 на сто, в столицата безработните са едва 2%, докато във Видин без работа е една пета от местното население.

Още по темата
Областите с повече проблеми на пазара на труда имат и по-нисък процент висшисти – в София половината от хората между 25 и 64 години имат висше образование, докато висшистите в трудоспособна възраст в Монтана например са едва 13 на сто. А най-високите заплати в столицата до голяма степен се определят от големия брой заети в IT сектора – над 90 на сто от специалистите по информационни технологии работят именно в София.

"Голяма част от проблема на малките области е в работната сила и в нейния потенциал, тоест ако имаме област с хора с много ниско образование и ниво на умения спрямо новите индустрии: аутсорсинг, IT, съответно няма как да очакваме от тях толкова скоростно развитие колкото от тези, които имат по-голям потенциал", коментира Адриан Николов от ИПИ пред Bulgaria ON AIR.

Пламен Ангелов има малък автосервиз в Силистра - един от градовете с най-изоставаща икономика. Клиентите му са собственици на 20, често 30-годишни коли. Според него двигател на икономиката са пенсионерите.

Експертите обясняват огромните разлики между средните заплати в столицата и тези в малките градове с възможностите на фирмите за високо заплащане. IT сферата е най-бързо развиващата се в България през последните години, а редица проучвания показват, че в бъдеще ще има още по-голям глад на кадри. Любомир Тулев е част от сектора от години. Според него масово младите искат да развият умения именно в сфера, която е обещаваща и прогресивна.

"Най-големите университети са разположени именно в София, респективно бизнесът през последните няколко години в България се превърна в остров на аутсорсинг услугите за голяма част от бизнес компаниите в глобален аспект изнасят своите римоут офиси в София. Големи центрове като бизнес парка, техпарка се превърнаха в притегателен магнит за млади хора" каза Тулев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари