Страховете на българина: Доходите, бедността, емиграцията на младите

68% се притесняват за бъдещето на България
Обновена: 30 яну 2020 17:26 | 30 яну 2020 16:30, Елка Василева
98
Страховете на българина: Доходите, бедността, емиграцията на младите
Снимка: архив, БГНЕС

Безпаричието и перспективата да не си добре материално осигурен плашат 69% от българите. От самотата пък се страхуват 32% от българите, а 40% се страхуват от старостта.

Всеки 2-и българин се притеснява да не забравим традициите, корените, обичаите си.

Когато става дума за света – българите най-слабо се тревожат от технологичния напредък (27%), а най-много - от замърсяването на околната среда (79%).

Това сочат данните от представително проучване на “Тренд”, проведено в периода 8-15 януари по поръчка на “24 часа” сред 1008 пълнолетни българи.

Тревоги за личното бъдеще

Близо две трети или 62% от хората у нас са угрижени за бъдещето си срещу 28%, които нямат такъв проблем. Групата на тревожните расте с възрастта. В нея попадат най-често хора с ниски доходи.

На въпрос “Кое е най-голямото ви притеснение, свързано с вашето лично бъдеще?”, най-много - 27%, посочват “финансова издръжка, доходи, бедност”. “Здравето, да не се разболея от тежка, нелечима болест” е отговорът, избран от 23% от попитаните, а 13% посочват “дали ще намеря работа/реализация”.

Едва 9% от младите на възраст 18-29 г. изпитват страх от старостта.

62% от българите не се притесняват да се разведат или разделят с партньора си.

Още по-малко плашещо се оказва за българина да се раздели с приятели - над три четвърти (77%) от попитаните не се тревожат от подобна перспектива.

Съвсем друга става картината, когато се заговори за финанси, безпаричие, недобро материално осигуряване. 69% се страхуват от такова бъдеще, едва 25% - не.

Страхове за България

68% от българите се притесняват за бъдещето на България, а 21% - не. Най-слабо се тревожат за бъдещето на страната ни столичани - 33% сред тях. Извън София делът на притеснените е по-голям, показват данните.

Сред проблемите на България, които най-масово тревожат българина, са “обезлюдяването на страната” ( 79% уплашени) и “емиграцията на младите хора”, която е сериозен проблем за 85%, а за 12% - не.

За 72% нова икономическа криза е повод за страх, докато политическата криза е причина за тревога сред 50% от попитаните.

Замърсяването на околната среда сякаш буди най-масова тревога у нас - 79% твърдят, че този проблем силно ги притеснява срещу 15% на обратния полюс. При това той е такъв за всички възрастови групи и живеещите във всички видове населени места.

Не по-малко обезпокоителен би бил евентуален “срив в пенсионната реформа” - 67% се опасяват това да не се случи, 20% - не.

Сред дефицитите в обществото ни е и липсата на учители и лекари. Но ако за недостига на учители са притеснени 62%, за липсата на лекари тревогата е обхванала 81% от попитаните.

Засега най-малък в сравнение с останалите страхове е делът на онези, които се страхуват от това “да забравим традициите, корените, обичаите си” - 50%, докато 44% не споделят това мнение.

Страхове за света

Двойно повече са загрижените за бъдещето на света от тези, които не се вълнуват от този проблем - 56:25%.

66% от българите имат притеснения заради глобалното затопляне, 64% - от глобален военен конфликт, 79% от замърсяването на околната среда в световен мащаб.

Високи нива на тревога “Тренд” измерва и по теми като световна икономическа криза - 63%, природни бедствия - 75%, глобални епидемии - 59%.

Технологичният напредък е единственото, което най-слабо тревожи българина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на *** човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.
73
0
 
1
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на *** човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.
72
0
 
1
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на *** човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.
71
1
 
0
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 4 години
Мен най ме страх да не ми фалира банката оти имам там 5лв. да не останем и без тех.
70
1
 
0
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 години
Мен най ме е страх от Цеца комшийката. Оти кога минем покрай портата и все си дига полата и вика, ела бе пъзльо а нощно време не моем да спим от викове от нейната спалня и некви сенки по целата и къща...
69
1
 
0
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
Мен най ме е страх от тъщата,оти като се напие и гледа новините по телевизоро и....побеснява!!!
68
1
 
1
 
! Отговори
Извънземен преди 4 години
Страхът от смъртта е по-страшен от самата смърт.
67
2
 
1
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 4 години
Най голямата трагедия за БГ е влошените приятелски отношения с Русия по вина на"български" политици....И вижте колко много земя е ограбена и разпродадена от 1990г годината в която БГ бе изнесена на търг....И само един от тогавашната"кръгла маса" каза: Ние лъгахме народа тогава!!! Всичко друго е следствие и резултат от предателска политика!...
66
3
 
0
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
русия ги закри да могат протежетата мафиоти на путин като един другар артьом чайка дето татю му главен прокурор да отворят нелегални игрални зали. лихварството трябва да се забрани, лихварството. хазарта цъфти там където има бедност и мизерия. хората търкат картички и си мислят че ще ударят кьоравото. между другото и в швейцария има доста хора които търкат, предимно пенсионери. по някой път в киоска влизат некви бабички и бам 250 франка за талончета. викам лельо, нали знаеш че нищо не се печели от тея картончета, колко си спечелила през живота си... онази ме гледа..
65
0
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 4 години
порко, подрисович, затваряй границите докато и последните *** не са избегали. айде че тези дето ти дават заемчета искат актове за раждане на среща. некой требе да бачка, да разфасова балите с боклюк.
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората работещи в чужбина не би трябвало да връщат и пращат пари тук а да си градят живота в чужбина .
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кзината и игралните залитрябва да бъдат закрити както Русия ги закри 2009г.с указ на ПУТИН.Мотивите са че млади хора ,пенсионери и работещи губят последните си копейки там и обричат семействата си на глад.Сравнява хазарта с алкохолизма.След закриването на около 500казина хазната губи милиарди долари а на улицата остават 400хиляди души без работа.В Турция ги закриват също заради зачестилите самообииства.
62
3
 
12
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
Сегашната младеж няма намерение да си изгуби времето тук като родителите им,един вид някакво възмездие
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нали са връзкари, защо се опасяват? да се оправят с връзки и рушвети както са свикнали това е национална черта на бай балгар чорбаджи велики. А, и да си усилят чалгата в чалганистанската си кочи на
60
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите които бягат в чужбина са предатели. Възпитани са в безродство, и са поощрявани в безродството си. Проклетите западни държави си правят кръвопреливане за наша сметка. България няма да обезлюдее. Такава опасност няма. Тук ще дойдат тълпи от пришълци и ще заселят земята. Онези хора може да се нарекат всякак, но българи няма да станат. Това е моята частна гледна точка - сегашната младеж предаде българия. Убеден съм!
59
0
 
15
 
! Отговори
Руснака преди 4 години
Това не са страхове!Това е жестоката действителност към днешна дата! Оцеляването на утрешния ден, винаги е поставено под въпрос!
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От какво да се страхуваме като няма какво да губиме. Даже и живота който ни е даден от БОГ се управлява от ненаситните изчадиата адови.
57
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И по зле ще става.Всичко е ликвидирано.Ограбена ,обрулена държава.Един обран бостан.Корабокрушенци на сал по средата на океана.Това е България.
56
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очевидно, а и според фактите, българинът изобщо не се страхува да си преизбира все същите управници. Явно така се чувства стабилен и сигурен!
55
3
 
14
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
За мен емиграцията на младите не е проблем и не е страх. Страх ме е единствено детето да не остане тук.