Каракачанов: Няма нужда от спорове, а от културен диалог!

Министърът присъства на представянето на военни книги в Битоля
13
Каракачанов: Няма нужда от спорове, а от културен диалог!
Снимка: Министерство на отбраната

Дванадесет български генерали родом от Македония е имало в Българската армия през миналия век. Шест от тях са родом от Охрид. Много от личностите, свързани с общата ни история, са били отдадени на борбата за освобождение и обединение на българския народ.

Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов при представянето на няколко книги на военно-историческа тематика, които засягат събития и личности от общата ни история днес, 1 февруари, в град Битоля, Република Северна Македония.

Срещата се провежда, за да може в приятелски и спокоен разговор да се изясняват различни моменти, смятани за проблемни в общата ни история. „Няма нужда от спорове, има нужда от повече четене и културен диалог“, каза по този повод министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В хода на срещата беше представена част от дейността на бележити български военачалници и личности, свързани с общата ни история, борбата за освобождение и обединение на българските земи, борбата за църковна независимост, културно-просветната дейност на българи от Македония, неизменното присъствие на темата „Македония“ в живота на българския военен, политически, духовен и културен елит през ХХ век.

Засегнати бяха и сравнително малко познати теми и въпроси, както и такива, доскоро смятани за „неудобни“ като убийствата на политически и военни фигури, връзките на дейци на национално-освободителното движение с политически партии и общественици, различните течения в обществения и политически живот на България и Македония, свързани със средствата и действията за осъществяване на националната кауза.

На въпрос на журналисти за споровете около личността на Гоце Делчев и работата на членовете на смесената комисия по историческите въпроси, министър Красимир Каракачанов заяви: „Колкото повече се чете историята и се гледат фактите, толкова по-лесно ще се решават споровете. Не виждам смисъл в ХХI век да продължаваме да спорим на какъв език са говорили Гоце Делчев или братя Миладинови… Те самите са го написали“.

По думите му - една част от членовете на комисията от македонска страна са автори на много научни трудове, включително и на книги с документи за Македония. „Там е написано, документите са ясни. Спорът е политически, не е научен. Историята е ясна. Който чете, разбира. Но да кажеш, че Гоце Делчев се е декларирал като българин, за да получи български пасош (паспорт) – няма подобна глупост. По онова време в България на никого не му е трябвало пасош (паспорт), ако идва от Македония. Така и Гоце Делчев идва в България и отива да учи в българското военно училище“, каза още министърът на отбраната.

„Полковник Борис Дрангов е най-популярният български офицер в Балканската и Първата световна война. Роден е в Скопие и до ден-днешен се изучава в българската Военна академия. В Македония са се раждали много велики личности. Тодор Александров е може би най-голямата личност, която се е раждала тук. На тези, които го забраняваха, отдавна никой не им обръща внимание. Но Тодор Александров ще продължава да живее, защото целият му живот е посветен на Македония“, каза още министърът на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Македонофашисти! преди 4 години
Преди да говори за културен диалог с македонофашистите,нека види как са го обрисували в техния електронен вестник "Македонска нациja"!
11
0
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
На архивните снимки,нито един македонски войвода отВМРО не е дебел!
10
1
 
3
 
! Отговори
Вова преди 4 години
А македонските евреи?
9
0
 
5
 
! Отговори
бай Ганю преди 4 години
Защо в Македония е костюмиран, а в щатите е с дънки и дисаги ?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С чии пари е там и защо ?
7
1
 
8
 
! Отговори
Лъже-патриот преди 4 години
Агент ИВАН от ДС, скрий се в миша дупка ДОНОСНИКО! :(((Я кажи за българските паспорти на бежанците, съответно срещу добро заплащане!
6
2
 
5
 
! Отговори
Ganjo преди 4 години
Кой ги плаща тези пропагандни вечеринки ???
5
3
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Вече знаем всичко а македонците...какви са,откъде са,какъв език говорят,колко са непросветени и т.н.Хайде сега да видим и кажем ние кои сме,откъде сме,що за език говорим и т.н,но не това което ни се иска,а това което е безспорно.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приветствам такива инициативи! На макетата непрекъснато трябва да им се припомнят историческите истини.
3
7
 
16
 
! Отговори
ГЕШЕФ Е РАДОСТ преди 4 години
Шкембе патриота си е забравил някъде найлонката!
2
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък една култура при Каракачанов.Тоя освен за смях и за резил,за друго не става.
1
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата пламнала, язовири, вируси, билетчета...нашият с неговите глупости за заблудените македонци. Ами като не искат да са българи и като са толкова прости, че предпочитат да са албанци, да се оправят. И без това скоро ще изчезнат и ще може да си върнем историята без да се съобразяваме с хахавите теории на промитите им мозъци