Църквата чества Вълча Богородица, народът - Петльовден

Днес е един от четирите празника посветени на Божията майка
39
Църквата чества Вълча Богородица, народът - Петльовден
Снимка: БГНЕС

Днес православната църква чества Зимна Богородица, известна още като Вълча Богородица, Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината.

Четиридесет дни след раждането на Господа Исуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога.

А след навършване на 40 дни от рождението, майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката е бедна, принасяла гургулица или два гълъба. На този закон смирено се подчинила и света Богородица.

Смята се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството. През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо мъжко или женско. Девойките вярват, че бъдещият им съпруг ще прилича по външен вид и нрав на онзи мъж, когото срещнат пръв.

По стара българска традиция в някои краища на страната на 2 февруари се отбелязва Петльовден.

Датата в народните традиции се отбелязва като празник на оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На него народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мирът.

По време на турското робство по това време на годината поробителите минавали да взимат български момчета за еничари. От която къща вземели момче, те поставяли кървав знак на портата. Според легендата, за да не даде момчето си за еничар, българска майка заклала петел и с кръвта му белязала външните врати на дома си, за да се заблудят поробителите.

Според традицията днес жертвената птица се заколва на прага, а с кръвта ѝ по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата. Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи за здравето на момчетата, които са продължителите на рода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
1
 
! Отговори
А аз чествам ... преди 4 години
Малка победа над майките ви!!!
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Скарлет Все пак този ,,*** ОБРЕД,, ни напомня за робството и несгодите на българският нароД по време на ,,съжителството и владичеството ,А НАРОДНАТА ПАМЕТ Е МНОГО ПОВЕЧЕ, ОТ ДНЕШНИТЕ ФАЛШИФИКАТОРИ НА 500 ГОДИШНО ,,ДОБРУВАНЕ ,,
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит Ви празник пловдивчани!!!
22
8
 
3
 
! Отговори
ало,православните преди 4 години
Стига сте партийносекретарствали!И вие като ислямистите-само вие сте прави,другите са еретици и неверници!Ми поогледайте се малко,света не е черно-бял,той е Божия градина,в него има място за всички!Баси православните комунисти!!!
21
3
 
9
 
! Отговори
Михайлов преди 4 години
Александърчо,вижда се ,че не си църковен човек още повече християнин ! Можеш ли да пишеш такива тъпотии !? Какво е това: "Вълча богородица" ! Ти отварял ли си някога църковен календар ? Ти просто поругаваш празника Сретение Господне !!! Един ден ще ти бъде напомнено (,ако не се осъзнаеш) и ще трябва да изповядаш тази твоя фриволна "религиозност" !
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията изцяло описва всевъзможни езически ритуали и суеверия. Хората, които ги изпълняват, са много далече от християнството.
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Обявявам на всички Българи, че на вторий февруарий 1896 г., денят на Сретение Господне, ще се извърши Свещеното Миропомазание на Престолонаследника Борисa, княза Търновский по обрядите на Народната ни Православна църква. .... Борис с gувернантката си напускат църквата, изпратени от министрите, топовете гърмят, площадът е огласяван от мощни викове: "Ура!". По този повод Атанас Буров по-късно като министър на търговията, че е К*у*рве*нска работа да си смениш религията, т.е. от католическа на източноправославна. С това 2-ри февруари остава като паметен ден т.е. к*у*рве*нски ден на Българс
18
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"2-ри февруари 1896 г. Обявявам на всички Българи, че на вторий февруарий тази година, денят на Сретение Господне, ще се извърши Свещеното Миропомазание на Престолонаследника Борис, княза Търновский по обрядите на Народната ни Православна църква. Борис с гувернантката си напускат църквата, изпратени от министрите, топовете гърмят, площадът е огласяван от мощни викове: "Ура!". По този повод Атанас Буров по-късно като министър на търговията, промишлеността и труда казва, че е К*у*рве*нска работа да си смениш религията, т.е. от католическа на източноправославна. С това 2-ри февруари остава кат
17
6
 
6
 
! Отговори
Съжалявам преди 4 години
Уважавам православието, но горе написаното са езически вярвания и глупости.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мальчик-гейТъпако, църквата чества Сретение Господно и това не са" църковни глупости"!
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде ги имзисляте тези празници.... лисича богородица кога?
14
2
 
8
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Днес празнуват майките с мъжки рожби. При събирането на кръвния данък(девширме) ....който иска нека да прочете за какво иде реч.
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мальчик-гейДобре,че ги е имало тези "църковни глупости",та България е оцеляла!Ако беше останало на съдраните ви шорти,отдавна да сме изчезнали!
12
24
 
3
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 4 години
Вместо тези църковни глупости, които ще затрият народа е добре днес да се провежда Прайда.
11
7
 
22
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Днешният празник се казва Сретение Господне!Всички други вълчи, петльови и прочие езически глупости са крайно неуместни и обидни за вярващите!
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бибията побългарена, бай *** е велик
9
10
 
7
 
! Отговори
Скарлет преди 4 години
Ужас, направо ми се повдига!!! Какви са теэи традиции и обичай!!! Бог е в сърцата ни ( раэбира се ако вярваме в него ) и мисля, че не е нужно да се спаэват теэи *** ОБРЕДИ!!!
8
14
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Къде пише, ще е задължително ходенето на църква?
7
6
 
21
 
! Отговори
факт преди 4 години
Днес е Сретение Господне, защото престарелият Свети Симеон Богоприимец е посрещнал в иерусалимския храм бебето Иисус Христос на 40-я ден от Рождество Христово. След като е държал в ръцете си Господ Иисус Христос, Свети Симеон е починал в мир, защото е видял Спасителя на света от греховете и злото. Мнозинството от българите са християни само на думи и дори рядко влизат в църква.
6
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е тоя Исус, дето иска кръв и убийства?