Фондация "Тракия": Колекцията няма основание да бъде иззета

Фондацията е получила разрешение за музей
3 фев 2020 10:40,
28

Властите продължават да конфискуват антики от колекцията на Васил Божков. Бизнесменът притежава около 3000 произведения и артефакти, които ще бъдат преместени в Националния исторически музей. От Фондация "Тракия", които се грижат за стопанистването на колекцията, заявиха, че никой не е представил документ с основание за изземането на ценностите.
Още по темата

"Фоданция "Тракия" с музей "Васил Божков" е юридическо лице с нестопанска цел и тя съществува от доста години. Една от основните цели на Фондация "Тракия" е създаването на музей, който да представя, занимава, публикува и изучава значими културни произведения. През 2009 г. Министеството на културата утвърди наше заявление за създаване на музей и тези предмети се намират в този музей. На мен до този момент никой от държавната администрация не ми представи някакъв документ, с който с основание да бъде иззета тази колекция", каза изпълнителният директор на Фондация "Тракия" Кирил Христосков в ефира на "България сутрин".

Фондация "Тракия" за антиките на Божков: Опитаха да ги вземат с чували, варварско!

Той добави, че е провел разговори с разследващите, но не е сигурен дали те са правилно информирани за състоянието на тази колекция.

"Ние имаме един огромен брой предмети и артефакти, основно антични предмети, които са декларирани пред съответните институции и на база на тези декларации подлежи процедурата по регистрация. Но тази регистрация е свързана с процес по идентифициране на предметите, което е изключително трудоемък и бавен процес", каза още Христосков.

По думите му има случаи, в които идентифицирането на един предмет може да трае 50 години.

"До този момент ние имаме издадени множество каталози, където голяма част от тези безценни предмети са описани, направени са аналози със световната практика. Не мога да твърдя колко предмета са регистрирани", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Регистрацията е била извършена, когато са получили разрешение за музей, била е задължителна процедура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
CCCР преди 4 години
Кръв,кръв,много кръв!!!
24
0
 
2
 
! Отговори
до к.17 преди 4 години
До АнонименЦелта не е хората да видят експонатите на В.Божков, а бързо да ги плячкосат и да ги изложат. Сетне, когато спецпрокурорите на Гешев, загубят делата и се постави въпросът да му ги върнат, тогава хората на В.Горанов ще скочат и ще започнат да пищят, че българите се лишават от правото да гледат много скъпите експонати на Божков. Дотогава управляващите вероятно ще подменят оригиналите с ментета, и ще продадат автентичните антики на Запад. На неуки хора оригинали не им трябват.
23
0
 
5
 
! Отговори
stamen преди 4 години
Как така ще конфискуват вещи, които са лична собственост на човек, който до момента не е осъден? Ние в условия на демокрация ли живеем, или в условия на фашизъм? Та неговото дело дори още не е влязло в съда. Доколкото разбирам от право, всеки човек се смята за невинен до доказване на противното.
22
1
 
2
 
! Отговори
ЩО ???????? БЕ преди 4 години
СРЕДСТВАТА ДА БЪДАТ ДАРЕНИ НА Българските пенсионери !!!също и на /Българските семейства !!!!!!/ изнемогващи в резултат на абсурда наречен !ПАРЛА-МЕНТ.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kakva kakofonia kato che li stava duma za chasten muzei na vidovete prevozni sredstva i vidovete bg orajia v bg armeiskite vidove za poslednite 150 godini....
20
3
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Траките са твоите прадеди бе симпатяга.Как така не искаш дедите си............
19
1
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
саморазправа на държавата !!! слагам ги наравно с фашистите и комунистите !!!не защитавам черепа и ми е ясно що за екземпляр е той, в това спор няма. За мен обаче е недупсотимо в една правова държава да се изземат неща без каквото и да е правно осноование!
18
4
 
7
 
! Отговори
Тарикат преди 4 години
Затова, намеря ли трякийско злато в земята си, собствената ми земя, моментално го претопявам на кюлчета и заминава в първото златарско ателие!
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
offshorna fondacia za menteta
16
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Музеите ни са пълни с антики и нито една не се е повредила още. Нека да ги пренесат в музея и да можем всички да ги видим. По закон културно-историческото наследство е собственост на държавата и не може да бъде притежавано от частно лице.
15
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мръсни комунисически ***. са ръгнали из студиата да бранят колекцията.Мошеници проклети.Не ви искаме траките.
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв музей е това? Колко е таксата за посещение? Някой да е ходил и да ги е видял тези антики там? Аз такъв не познавам. Така поне всички ще имат възможността да ги видят.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dr mutri milioneti dakaveradjii s imoto v zala bg restr barove kasina sa tah njama povdigbati obvinenie e kak sa sabogatjalo sa 25 g a naroda obednja aide harlia da e boiko president zveranov v sanka no goranov na mestito na boku super kombinazua bg schte zafne i bg narod schte ju er spokoino bogato imaite tarpenie v restr. Na domov4iev butilka vino 9000 lv schte pie bg narod sa sdrave na mutrite korumpirani slavi e njama takava darjava prav e a i takav tap narod njama as haresvam bigataschite
12
2
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
ау, как щял крадеца да се чувства хахахахахахахакато им потърси отговорност на крадците и веднага ама демокрация сме били, законите къде били.. смешници
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ги изземат ще знаеш какво и колко.После с този списък ще си ги и търсиш. А разликата ще обясняваш от кого и за какво си крил.
10
5
 
16
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Ти сам не се четеш. Конфискация на "доказания" пресъпник. Съдия решава кой е доказан и кой не е доказан "престъпник". Божков света вода не е , но защо прокуратурата впрегна каруцата пред коня и защо толкова истерично се подходи.
9
0
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
ти първо научи българския, пък после се обяснявай
8
2
 
21
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
А теб някой прокурор ако реши да ти прибере всичко по усмотрение че уж нещо си откраднал как ще се чувстваш? Не трябва ли първо съда да се произнесе? Нали уж сме демокрация и прокурора иска но съда решава.Прокурора в случая реши все едно е осъден Божков и почна да прави каквото си иска без съд и присъда.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо са болни нашите властимащи. Божов да вземе да вкара толкова пари в разни "безполезни" антики, и сега не могат нито да ги продават, нито да ги залагат...абе въобще голямо колче.... А по принцип от фондацията са прави, ако вземат да унищожат нещо , от некадърщина, си е престъпление срещу човечеството, без значение кой е регистриран, кой е с основание...
6
5
 
11
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
някой посещавал ли е музей "Васил Божков"??че и на себе си го кръстил селския смях