Нов държавен дълг от 200 млн. ще бъде поет през февруари

За тази година страната ни може да поеме дълг от 2.2 млрд. лв.
47
Нов държавен дълг от 200 млн. ще бъде поет през февруари
Снимка: Dnes.bg

Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъде поет през втората седмица на февруари.

Министерството на финансите ще предложи книжа със срочност от пет години (с падеж на 15 януари 2025 година) при фиксиран лихвен процент от 0,01 на сто. Това става ясно от публикация на сайта на Българската народна банка за предстоящ на 10-и февруари аукцион.

Това ще е трета емисия от началото на годината, като ще бъде преотворен аукционът на 5-годишни ДЦК от началото на годината, когато бяха пласирани ДЦК за 200 млн. лева при рекордно ниска среднопретеглена доходност от -0,11% - първата в историята отрицателна доходност.

В края на януари беше поет и нов 10,5-годишен държавен дълг за 200 млн. евро (с падеж на 21 декември 2029 г.) при среднопретеглена доходност в размер на 0,13% - рекордно ниска доходност за този матуритетен сегмент, припомня БНР.

За тази година България може да поеме нов дълг от общо 2 милиарда и 200 милиона лева.

Ако поръчките в предстоящата през следващата седмица емисия бъдат одобрени, страната ни вече ще e емитирала нов дълг за 600 милиона лева само в рамките на месец и половина от началото на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
Другарки и Другари преди 4 години
Необходимо е да изпълним плана за дълга вместо за 5 години, за 3 години. Теглене му е майката. Няма да ги връщаме ние я.
41
2
 
30
 
! Отговори
Абдал преди 4 години
Нали имаше излишък? Не ви ли стигна бе разбойници!? Това правителство след време децата ни ще го учат по история- крадците ГЕРБ
40
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С дългове и едно магаре да сложиш начело на държавата и то ще управлява успешно.От 10 млд евро преди десет години днес вече е 36 млд евро,лимита явно ще е 50 млдевро ,което ще бъде 100% от БВП,изхарчено от ГЕРП .
39
0
 
28
 
! Отговори
V преди 4 години
Пари няма а Ф16 купуват . Приходите от ддс намъляват .Това означава свито потребление. А това се отразява не само на бюджета ами и на хората. Не трябваше да вземат заеми които не могат да връщат .Възможни са фалити .
38
5
 
38
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
БЪРКАТЕ В ДЖОБА НА НАШИТЕ ДЕЦА. ОБРИЧАТЕ НАШИТЕ ДЕЦА ДА ПЛАЩАТТОВА, КОЕТО СЕГА ХАРЧИТЕ.СПРЕТЕ СЕ.
37
2
 
32
 
! Отговори
Българина преди 4 години
За 10 г герб дълга се удвои като число и почти като процент от бвп
36
1
 
49
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
НЕПРЕКЪСНАТО НЯКОИ ПЕРСОНИ ИЗЛИЗАТ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ГОВОРЯТ ЛИ ГОВОРЯТ, ЧЕ ИКОНОМИКАТА Е ВЪВ ВЪЗХОД, НЕЩАТА ВЪРВЯТ НАГОРЕ А ТЕГЛИМ ЗАЕМИ. ЗАЩО СЛЕД КАТО ВСИЧКО НИ Е У РЕД?????
35
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотна история, джулистическа простотия, ДЦК не е дълг, това е индиректно кредитиране, заем. Факта че някой купува български ДЦК и то на една доста ниска лихва, говори че инвеститорите смятат България за стабилна финансово страна.
34
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига с тия дългове,какво сме направили,че теглим дългове,омръзна ми моята държава все да е длъжник,а нищо не се създава срещу това,само се краде.Да направим както направи румъния,да изчистим всичко каквото дължим и да разчитаме само на себе си,иначе длъжника прави това,което му каже кредитора,това е форма на управление чрез дълг
33
1
 
48
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
Нали тиквун все се хвали че има излишъци ?? Що тогава емитират заемиИли излишъците са само за тях за нас заемите
32
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземаме дългове, за да даваме парите на САЩ. Даваме им не само наличните в България пари, но им подаряваме и бъдещето, вземайки нови заеми. Така се управляват васали днес, не ги правиш колонии, само ги поробваш финансово за поколения напред.
31
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До явДа бе, излишъци! Миналата година има милиард и половина дефицит заради покупката на F-16. Предполагам, че сегашния заем е пак заради нашите отвъдокеански "съюзници" - нали трябва да купуваме два пъти по-скъп втечнен газ от тях, Теменужка вече е поела ангажименти от името на България, както и два пъти по-скъпото ядрено гориво на Уестингхаус, което на всичкото отгоре е опасно, защото не е пригодено за Козлодуй.
30
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За водната криза също изтеглиха заем.
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До славио"така поднесена информацията е некоректна."Действително, коректното поднасяне на информацията изисква да се каже, че българската икономика се развива много добре и новите дългове са съвсем незначителни, а ГЕРБ са една прекрасна партия от родолюбци, които не работят за чужди интереси. Важното е информацията да е коректна, а не вярна.
28
1
 
34
 
! Отговори
яв преди 4 години
постоянни излишъци и милиярди от измислената контрабанда на баш контрабандиста и ПАК теглим някви заеми по 200млн през месец.....горанов и борисов СЕ ГАВРЯТ С НАС....борисов изплати самолетите накуп защото не обичал да остава дългове ( на американските си господари ест) а нас ни набълбука за поколения напред
27
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значение има какви дългове се теглят?Деца нямате. В чужбина сте.Шапка на тояга.
26
13
 
7
 
! Отговори
славио преди 4 години
така поднесена информацията е некоректна.
25
2
 
43
 
! Отговори
Руср преди 4 години
За да платят на Божков като ги осъди в Страсбург , не се ли сещате
24
1
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Уважаеми колеги, как да купя Малкомек и Добромед, като отпусканите заем е толкова скромен?Ваш: д-р Хаус
23
1
 
27
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Как за какво , като паднат от власт да имат да папкат