Проверка установи: Мамят ни с фалшиво сирене

БАБХ откри нарушения при проверка на млечни продукти
45

БАБХ изтегля от пазара имитиращ продукт, продаван като сирене. Инспекторите проверяват производителя за нарушението, тъй като по закон всеки продукт, произведен с немлечна мазнина, не може да бъде наричан сирене.

По време на проверката в София са взети проби от осем различни производители на млечни продукти. Няколко дни по-късно три от пробите са готови. И в трите има нарушения, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Забрана за производство с растителни мазнини у нас няма.

По закон обаче имитиращите продукти трябва да бъдат на отделен щанд в магазина, опаковани и с обозначени съставки. Един от определящите фактори за качеството на сиренето е цената, тъй като по външния вид на продукта не може да се прецени дали е истински, или имитиращ.

По данни на земеделското министерство 29 фирми в страната са регистрирани като производители на имитиращи продукти, а 235 като производители на млечни продукти. През миналата година в България са произведени над 71 хиляди тона сирене от краве мляко и почти 12 хиляди с добавени растителни мазнини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Дани преди 4 години
Цялото кудкудякане за фалшивото сирене е губене на времето както на разследващите проблема, така и на зрителите, щом не могат да се посочат производителите.
41
0
 
5
 
! Отговори
Читател преди 4 години
То пък де да беше само сиренето.
40
1
 
11
 
! Отговори
Тъй то преди 4 години
Кой от вас, или родата му гледа крави, овце, кози...? То за сиренето мляко трябва май? Всички У София, в офис - мринджеи, консултанти... Други - в чужбина. Унищожени били ТКЗСТата, добре, ама как внасяме мляко и млечни продукти от Дания, Франция, като там изобщо не знаят що е то ТКЗС.Като няма мляко - ще ядем всякакви *** и ще си свиркаме.
39
1
 
14
 
! Отговори
65 преди 4 години
То само сиренето да е.Аз лично съм изпадал в потрес от кашкавал.Купувам от 14-16лв.кг.Слагам сандвич във фурната и изваждам една мазна филия.Няма и следа от кашкавала,просто топено сирене.Купувам от9-10лв.Става чуден сандвич.???????О чудо.Режа парченца в чиния и след 15 мин. те са меки като масло плувате във вода.Или в киселото мляко слагаш вода,след 3-4часа е още по гъсто.Нява спасение .Да се молим за вода,че без нея ще е ад.
38
1
 
12
 
! Отговори
Д . Атанасов преди 4 години
Чета колегите и им препоръчвам да не копуват от никакви вериги.Аз живея в София и редовно ходя на фермерски пазар. Всяка събота има на женски пазар такъв, Започва от 10 ч. и свършва към 16ч. Има сирене краве от Враца, краве,овче,смес от мандра Кеффа- с.Строево и др. Вино си купувам и различни туршии и сладка.Хората са производители и ти дават да дегустираш. Така,че отидете .
37
0
 
13
 
! Отговори
каубой преди 4 години
А сирене в което няма мляко ял ли си ?Има само оцветители палмово масло и разни ета.Мляко не слагат щото кравите избягаха на запад .
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Любител на сиренеЯж си *** с палмови масла и не се опитвай да ги пробутваш на другите,нито да ни ги рекламираш,не ви щем ***,а искаме истинско българско сирене!
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
@37Че как иначе държавата ще се грижи за мафията си и разчиства конкурентите?
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Любител на сиренеВъпросът е да не се продава сирене с палмово масло, за такова без. Но тези който са пратили проверяващи на конкуренцията, дали и те не го правят. Обозначено ли им е правилно съдържанието? Но това с отделните щандове е мафиотско безумие с държавна подкрепа. Никъде в Европа го няма.
33
0
 
22
 
! Отговори
сиренар преди 4 години
а нещо името на марката, или не е удобно?!
32
17
 
1
 
! Отговори
Любител на сирене преди 4 години
Не престанаха с тия глупости за некви "фалшиви" или "ментета" сирена. Та и на отделни щандове да си слагали? Ха-ха-ха. Първо - нищо отровно или вредно няма в палмовото масло. Повечто бели сирена в европа и скандинавия се правят с добавено палмово масло. Последния път когато консумирах датско сирене което бе с пъти по-вкусно от всички най-скъпи сирена в България, бе 72% мляко, 24 % палмово масло и сол, бактерии и ензими. Достатъчно е да се отбележи съдаржанието само. Останалото е мафиотски борби
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има откъде да си купите истинско мляко,производството на кисело мляко и сирене не е никак сложно,може да си направите и в домашни условия,а сиренето в солена саламура може да ви изтрае цяла зима.Не знам дали все още има майстори,да ви направят дървени качета и може да си го държите в качета месеци наред.
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо е необходимо да се произвеждат тези *** ?Малко ли сме отровени , та и ще ядем сирене от сухо мляко , палмово маслло и нишесе . Колбаси без месо Зеленчуци от комшиите , пръскани със забранени при нас пестициди .Плодовете също силно обработени с химия .Като последни *** си унищожихме животновъдство и растениевъдство за да печелят някои като ни предлагат само вредни за здравето храни . Нацията е сериозно болна но керванът на апартаментаджиите си върви , хазартът също . До кога бе !
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега пак въведоха нещо като БДС - Стара планина. Такива салами например има, сирене не съм виждал. Ама и не знам кви са му параметрите на тоя стандарт.
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега броя на кравите и овцете са 1/12 от броя им преди 1989 година. Откъде мляко за истинско сирене?
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хапвам си овче сиренце "Забърдо".Вкусно и истинско!
26
0
 
17
 
! Отговори
Мандрата преди 4 години
Само със сирене ли ????с всичко ни мамят
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми аз това сирене, дето го купувам (различни марки), също го слагам във вода, ама без сол, за да се обезсоли малко. И даже след седмица (дотогава го изяждаме) си е добре, не се разпада, не cмъpди и не мазнее. Естествено, струва над 3 лв, тамън 4-5 пъти по толкова, ама кво да прайш -- пазарна икономика.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не останаха крави и овце откъде да дойде истинско сирене?
23
4
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 години
През , лошият комунизъм"! Си имаше един щамп важящ за всички стоки ( Български държавен стандарт) БДС! Сега в " Нигерия" ли живеем или в България? Трудно ли е да се въведе пак? Или нарочно не се въвежда.Защото ако,трябва да затворят хранителните магазини в България? Явно е че е това уви!