Менте сирене на пазара, как да разпознаем истинското?

Съмнително българско сирене е открито при проверка на БАБХ
5 фев 2020 10:14, Ния Христова
57


Българската агенция по храните е открила съмнително българско сирене при проверка. Взети са проби, които са показали наличието на "немлечна киселина". Потребителите са настояли да се направи анализ на пазара на сирене у нас, след като са забелязали стока на подозрително ниска цена, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Ползват се съставки, които не са разрешени в промишлеността и това вреди на здравето на хората, това си е измама. Няма универсална рецепта, но работа на държавата е да следи за качеството", посочи д-р Сергей Иванов, микробиолог на Асоциация "Активни потребители".

Според него в сектора има нелоялна конкуренция. Той съветва потребителите освен да следят цената, да бъдат активни и да се обаждат в случай на съмнения за фалшив продукт.

Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България отбеляза, че за някои от сирената не е задължително да има срок на зреене от 35 дни.

"Производителят си прави рецепта, която защитава и може да е няколко дни зреенето. Не става дума за нещо отровно, но ако с години се консумира, тези вредни мазнини се натрупват в организма и не се обработват", допълни той.

Присадашки уточни, че не съществува нормална цена за разпознаване на истинското сирене. 4 лева не е нормална цена, трябвало тя да не е под 7 лева.

"Големият проблем е подмяната на традиционните имена на продуктите, например кашкавалът е типично балканска продукция, но има много такива у нас, които не са кашкавал. Купувайте от брандове и имена, които са трайно на пазара", подчерта Присадашки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
5
 
! Отговори
И той запознат преди 4 години
"Властта" нали няколко пъти предприема акции против фалшивите сирена. То етикети "имитиращ продукт" ли щяха да им слагат, вноса на палмова мазнина щяха да спират, и т.н. Нищо такова не се случва. Всяко чудо за 3 дни. Нищо ново под слънцето.
44
2
 
9
 
! Отговори
БДС 2020 преди 4 години
Истинското сирене може да съдържа вода и всичко друго, стига да е добре смляно преди да направят хамура. Примерно, ако се добавя перушина, да не се вижда ако се разчупи, с две думи да е добре смляна. Същото важи за тебешира, каменна сол, др.
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно всички малки/квартални / магазини , продават на килограм сирене без никаква информация за съдържанието и даже без срок на годност на етикета който лепват Другият път като купите такова , вижте че пише само марката , цена за килограм и цената Даже не пише срок на годност Като им кажа защо няма никаква информация се паникьосват и се срият в склада
42
4
 
4
 
! Отговори
обикновен преди 4 години
Потребителите са много малко, които биха разпознали фалшивите продукти, нито им е работа! На търговците да се наложи със закон да проверяват какво продават и ще се оправи работата! Да видим кой ще продава дрога в ЛИДЛ или Кауфланд, или лекарства с такава в тези магазини? Но са пълни с други отрови, които не проверяват и не изискват сертификати от производителите! Е да почнат да искат и ще ядем само хубави продукти!
41
1
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До ОчитеКак простосмъртните да се включат да си купуват истинско?Голямото село София няма начин,ядеш или гориш!
40
1
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Стойне от ЧукуровоПрав сте,но предлагането като качество за получаване на лиценз производство е едно,а после си караме през просото.А проверките са "тука има,тука нема" и толерирани от агенциите,стоят ананимни ,а защо"Показваш името и нещата ще имат обратен ефект,а не измислени глоби!
39
1
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Цената не е определяща,а напротив по-висока цена по голяма печалба за производителя на менте храни.Скоро си закупих,в същност от няколко години ползвам марка отлежал кашкавал за около 7,50 лв.опаковка/0,400 гр./ от Лидел! Оказа се че той не се топи върху филийка сандвич,стои и външно ,а вкус пласмаса.......Съдържанието изписано е СУПЕР!Сирене Елена се разпадна във водата......за какъв критерии говорим,ако няма голями глоби и отнемане лиценза на некоректните фирми и вносители!
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основната функция на БАБХ би трябвало да бъде 1) да контролира за вредни и опасни храни, и ако намери такива веднага да ги изземе от мрежата и да заведе дело срещу производителите. И 2) да следи дали обявеното на етикетите отговаря на истината! Защото при пазарната икономика е право на купувача да избере с парите си производителя. Но как да го избереш ако те лъже? Аз съм готова да платя скъпо за продукти без палма, сол и глюкозо-фруктозен сироп, обаче как да разбера кои са такива???
37
2
 
14
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 години
Предлагам,за всяка хранителна продукция,салами,луканки,суджуци,сирена,кашкавали,домашни ракии и вина,олио,масла и т.н. първо да се изследват и да получават сертификат-разрешение за продажби само при високо качество! Същото се отнася и за меда,конфитюри,сладка,хляб и др. Отговорни лаборанти,издали лъжливи сертификати - на съд.
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не я разбирам тая мания - сирена, кашкавали...Кашкавалите са 90% много зле от към качество. Спрях да купувам. От време на верме, като ми се прияде, което е един-два пъти годишно, си купувам от 40-45лв/кг. 200-300 грама. Щото повече и да се напъна - не мога да изям.Сирена в последните години почнах да купувам като кашкавалите - я се случи тоя месец, я не. И ако се купува - по малко, но скъпо и чуждо.Бълвочите дето тия ги забъркват - сами да си ги ядат. Просто не им ги купувайте.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смирението на бат Сали е най вкусно. Хоросан бате, парафин и маргарин.Луксозното го правим с палма,сол и вар.Цена около 2 лева килото
34
1
 
18
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Освен Търговище се изземват и партиди на Маджаров. Защо БАБХ не казват истината???
33
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БаБаХъ - безсмислена, беззъба и нокмпетентна институцийка, която не прави абсолютно нищо. При доказано вреден за здравето продукт или такъв, което не отговаря на стандартите, трябва да се разтръби масово по всички медии коя е марката, партидата и производителя. Трябва да се сезира прокуратурата. И какво прави БаБа ти Хъ? Буквално казва: имало едно време едно сирене, то не било баш сирене и ако гоядеш дълго време не е на добре. Жалки, некадърни, безполезни калинки.
32
1
 
22
 
! Отговори
Очите преди 4 години
Купувам мляко от фермер с 30тина крави, работещ изключително в сивия сектор. Пуска агрегата да дои, влизаш в обора и буквално виждаш как млякото от кравата идва директно в гюма и от там си пълниш, няма лъжа и измама. Качеството е несравнимо с каквото и да е било от магазина. Човека каза, че от 8:00 до 11:00ч сутринта продава абсолютно всичкото мляко. Спрял е да се занимава в разни прекупвачи и т.н, защото на няколко пъти почти са го фалирали.
31
1
 
17
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Сиренето е "Търговище". Те от БАБХ няма да го кажат. Работя в склад за хранителни продукти и буквално преди половин час дойдоха и търсеха определена партида и цялото количество го спряха от продажба, взеха и проби.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още нещо, наскоро си купихме домашен суджук от голяма верига започваща с Л. Е толкова много сол бяха наблъскали в него, че го дадохме на кучетата. Беше тотално неядлив и в сготвена и в изсушена форма. На опаковката обаче не е обозначен процента сол, нито колко е готварската и колко е консерванта (който е също вид сол). За хората със сърдечно-съдови заболявания е критично да следят колко сол поемат на ден. Как можеш да го следиш, ако се продават подобни продукит, в които солта е в пъти повече?
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отърване няма и това е.Технолозите са алхимици,както ми казваше един такъв.От бяло вино правят червено с няколко капки,отделно си играят с химикалите,които действат на вкусовете в мозъка. Всеки тарикат може да отвори мандра в която да не влезе един литър мляко,или винарна без чепка грозде.всичко е до контрол. Няма спаведливост и яснота.копоите на НАП следят за всеки немаркиран банан,а дискотеките на Слънчака след парти с 2000 човека да отчитат оборот от 700 лв. Големите "браншовици"колят и бесят
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Из уикипедия за калциевия хлорид (CaCl2):"Калциевият хлорид може да е раздразнителен за кожата, тъй като я изсушава. В твърдо състояние съединението се разтваря екзотермично и може да доведе до изгаряния в устата и хранопровода при поглъщане. Поглъщането на концентриран разтвор или твърд продукт може да доведе до стомашно-чревно раздразнение или язви." Кой контролира колко има в храната ни и при каква дневна доза става небезопасен? Никой. На опаковките не пише колко е или откровено лъжат.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нали имаше БДС? Къде е този стандард при сиренета и кашкавалите, когато си купуваш сирене, което е само химия. Гледала съм как баба ми и дядо ми правят сирене. Нямаха нужда нито от сухо мляко, нито от химия, освен подсирващия ензим. И сме слагали сирене и за зимата. Не е въпросът, че не може да бъде направено, въпросът е че производителите не искат да плащат за прясно мляко и да го чакат да зрее. Обаче като не плащат на млекопроизводителите, те как да произвеждат мляко? Иконом. кръг е нарушен!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После холестерол и рак.