Свинското поскъпна рекордно, ядем с 50% по-скъпа пържола

Цената е рекордна за последните шест години
312
Свинското поскъпна рекордно, ядем с 50% по-скъпа пържола
Снимка: БГНЕС
Цената на свинското месо е рекордна за последните шест години, а само ппрез последната е поскъпнало с 50%, сочи годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г., цитиран от "Труд".
 
Пикът е бил през лятото, когато цената му за килограм на едро бе близо 10 лева. Тя се запази до края на миналата година.
 
Основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай, отчитат специалистите.
 
Заради скъпото свинско цената на каймата също е възходяща през цялата минала година. В началото на годината тя се продава на едро средно по 4,32 лв./кг, за да стигне в края на 2019-та до 5,65 лв./кг. Което е увеличение с 30 на сто.
 
Макар и по-слабо, цената на свинското се е отразила и на кренвиршите и колбасите - скокът е със 7%.
 
Потребителите плащат повече и за пилешко месо и брашно, изчислява ДКСБТ. През годината цената на пилешкия бут се движи от 2,80 – 3 лв./кг. Но в края вече е с 10% отгоре, което се дължи на по-голямото търсене по празниците.
 
Цената на брашното през миналата година е била най-високата за последните 5 години, като само за година увеличението е със 7 на сто.
 
И млечните продукти ни излизат по-скъпо. При сиренето цената на едро се движи от 5,92 лв./кг в началото на 2019 г. до 6,30 лв./кг в края й, което е ръст от 7,8% за година. Аналогично е поскъпването при кашкавала – от 10,14 лв. за кг на едро до 10,75 лв. за кг или увеличение с 6 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АбеНекачествени меса без вкус да искаш.
224
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЕГА ПРИЕЛИ КУРСА НА ЛЕВА КЪМ ЕВРОТО ДА ПОДЛЕЖИ НА ПРЕГОВОРИ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА - АБЕ НАЛИ ЩЕ ОСТАНЕ ТВЪРД БЕ И С НЕГО ЩЕ ВЛЕЗЕМ...
223
12
 
1
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Нещо не го виждам да е поскъпнало рекордно. Лятото купувах контрафилета по 10.50лв/кг, сега е по 11лв./кг...
222
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На сайта на ПИК със спрените коментари има анкета кого подкрепяте радев или борисов, гласувах, и ми дава вашия глас не е отчетен вие вече сте гласували хахаха а процентите за Бочко 67 на 23 хахаха другите не можели да преценят...ОЛИГАРХОМЕДИИ КВО ДА ГИ ПРАВИШ
221
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 3 години не ям свинско и съм много добре
220
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България няма нужда от еврото но олигархията има защото ще се развържат 50 милиарда лева фискален резерв и тогава вече ще видите какво е пладнешка лапаница.
219
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук се пускаха поръчкови статии срещу Венецуела и Русия, а... за трагичната икономика на България цензура. Да но има сайтове чужди на които се вижда че тези страни са преди нас - и то даже на сайта на МВфонд.
218
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В държавите в които има олигархия средна класа няма. Поради това олигархията днес реши да започне да се самоизяжда и нападна Божков внезапно. Затова в Куба и Венецуела средна класа има защото олигархия няма.
217
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От една африканска чума, вдигнаха цената на млякото и сиренето. Трудно е да доиш прасета заразени с африканска чума. А когато чумата изчезне ще падне ли цената на месото, когато пак в цяла България се отглеждат свободни и щастливи прасета.
216
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто сме в Европейския съюз българските животни напълзяни всяка година от епидемии а преди това нямаше. Западнала Европа да не ни мисли за будали че да не се досещаме откъде и защо идват тези болести. А данс бездейства и не арестува сеячите на болестите. Хора бдете за западни джендри които се навъртат около фермичките ви. Бдете за разни флакони, с които са снабдени и предавайте на полицията тия юнаци. Който внася животни от запад да не ги вкарва в стадото си а да са една година под карантина
215
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дивете *** са подложени на най-голямата ловна преса в България, откакто съществува лов. Ето през март ще се прасят, тези които са бременни и са оцелели. К О П О И ТЕ на герб защитници само на едрото свиневъдство и олигархоловните стопанства нарочно завишават плана за ловен отстрел за да не остане нито една дива ***. в ловни райони където плана бе изпълнен на 100 процента лова НЕЗАКОННО БЕ ПРОДЪЛЖЕН И НА МЕСТА ДОСТИГНА ДО 200 И ПОВЕЧЕ ПРОЦЕНТА. ГЕРБ Е ЧУМАТА ПРАСЕТАТА ЗАГИВАТ ОТ ГЕРБ
214
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тролчета на ГЕРБ заплатите ви от шайката дали стигат да издържате семейство при тази инфлация, или сте доволни колкото да не умрете от глад? Само за една година болните от класическа чума срещу която ГЕРБ спря ваксинирането и от африканска загинаха 600 прасета, а от управлението на ГЕРБ загинаха 70 процента от дивите *** и цялото дребно и средно свиневъдство. Остана боксовото *** олигархосвинско - монопал на пазара.
213
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министър Деса Поетеса Атанасова антиприродно и антиекологично удължи лова на сива ***, и сега на него ходят само най-големите бок луци и месари сред ловците. Хо интернет в ловните форуми се появиха снимки на разпрани убити бременни диви *** с малки прасенца. Ето го управлението на ГЕРБ - геноцид над хората, геноцид и над животните. Също така в цял свят в огнищата на чума лова се спира само в гербава България се ловува та чумовите да се разселят и да заразят и другите. ГЕРБ ПРОВАЛ ВЪВ ВСИЧКО
212
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тая наша тиква зетят зарзават не търгува ли с месо и що да няма печалба като затриха обикновенните хора които отглеждаха месо за България -ние ще ядем замразено-размразено охладено от фирмата на зетя на Тиквата -като ви се яде месо ще ядете такова и ще пълните джоба на тоя докато го купувате -спрете намерете си някой фермер български и купувайте от там
211
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Венецуела и Куба днес са с по-добра икономика и средна класа от нас.
210
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВече достатъчно цветни революции си спомнихме, за да ни стане ясно, че Виденов беше свален и икономиката съборена от БРАТЯТА НИ. Сегашната власт ги обслужва като уличницааааКъдето има такива власти икономиката стагнира, а в Унгария и Румъния расте.
209
4
 
0
 
! Отговори
Лоши хора.......... преди 4 години
Намалете консумацията на свиско до до 150гр. на човек. Ако умрете от глад.....ще търсим виновните за вдигане на световната цена и ще направим революция.Свинско, свинско!!!!
208
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЗИ *** НАРОД СИ СПОМНЯ ТВЪРДЕ ДОБРЕ 1.1995Г.21997Г- ЧЕРВЕНО УПРАВЛЕНИЕ ЗАМ ПРЕМИЕР ВЕЛИКИЯТ ГЕЧЕВ- ТОЙ ДОКАРА НА ДЪРЖАВАТА, НА РОДИНАТА МИ- 3000ЛВ ЗА 1 ДЛ, МИН ЗАПЛАТА 2600ЛВ/СПРАВКА В КИК.БГ МИН ЗАПЛАТИ ПО ГОДИНИ И НОМЕР НА МИНИСТЕРСКО ПОСТАНОВЛЕНИЕ/СРЕДНА ЗАПЛАТА 3 ДЛ, ИНФЛАЦИЯ 2544.4%/СПРАВКА КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ НСИ/- ТА ОТ ЮНИ 1997 Г СЕ ВЪВЕДЕ ВАЛУТЕН БОРД, В ЕС ВЛЕЗЕ С 160ЛВ МИН ЗАПЛАТА, ПОМНИ И 5% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА И ЗИМНИТЕ МАНИФЕСТИ, А ПОСЛЕ УВЕЛИЧИХА ТОКА С 7% И РИТНАХА КТБ.
207
10
 
2
 
! Отговори
Преди години....... преди 4 години
,,За Бога , братя не купувайте".*******Това би беше обяснено , но *** си знае.....
206
16
 
3
 
! Отговори
Ср. класа преди 4 години
Искате по-високи заплати....Че те ...търговците не спят.Дига се всичко. Стандартът също. Какво искате хляб 15ст., а заплати над 1ооолв.? Това го могат само комунистите с тяхната ,,икономика".Питайте Венецуела,Куба,С. Корея или останалите Лат. държави. Те я карат по комунистически.За всеки еднакво, но бедността по равно за всички.