Свинското поскъпна рекордно, ядем с 50% по-скъпа пържола

Цената е рекордна за последните шест години
312
Свинското поскъпна рекордно, ядем с 50% по-скъпа пържола
Снимка: БГНЕС
Цената на свинското месо е рекордна за последните шест години, а само ппрез последната е поскъпнало с 50%, сочи годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г., цитиран от "Труд".
 
Пикът е бил през лятото, когато цената му за килограм на едро бе близо 10 лева. Тя се запази до края на миналата година.
 
Основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай, отчитат специалистите.
 
Заради скъпото свинско цената на каймата също е възходяща през цялата минала година. В началото на годината тя се продава на едро средно по 4,32 лв./кг, за да стигне в края на 2019-та до 5,65 лв./кг. Което е увеличение с 30 на сто.
 
Макар и по-слабо, цената на свинското се е отразила и на кренвиршите и колбасите - скокът е със 7%.
 
Потребителите плащат повече и за пилешко месо и брашно, изчислява ДКСБТ. През годината цената на пилешкия бут се движи от 2,80 – 3 лв./кг. Но в края вече е с 10% отгоре, което се дължи на по-голямото търсене по празниците.
 
Цената на брашното през миналата година е била най-високата за последните 5 години, като само за година увеличението е със 7 на сто.
 
И млечните продукти ни излизат по-скъпо. При сиренето цената на едро се движи от 5,92 лв./кг в началото на 2019 г. до 6,30 лв./кг в края й, което е ръст от 7,8% за година. Аналогично е поскъпването при кашкавала – от 10,14 лв. за кг на едро до 10,75 лв. за кг или увеличение с 6 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Калеко АлекоТова , че се кефиш , как от производители сме станали само вносители е много показателно за умственият ти багаж.
204
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Свинското поскъпна рекордно, ядем с 50% по-скъпа пържола"Е нали това беше целта , на цялата работа .
203
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко става все по....ценен..
202
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ко като било поскъпнало?... Има стотици други неща за ядене, които не са поскъпнали.
201
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен. Вкъщи ядем телешко, патешко, пуешко и чат пат пилешко.Сега и ти! Единият се хвали, че се спуква да яде свинско и други видове меса всеки ден, а ти пък показваш някаква изгъ.зица и изтънченост!Ама- едно си баба знае - свинско, та свинско.Не купувам заешко месо, не се храня и с агнешко, телешко много рядко хапвам ( ако не е просволутата телешка чорба), за козешко, пуешко и патешко месо не съм си и помислял. Повече съм свикнал да хапвам свинско и пилешко, понякога и риба.
200
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ти няма народе! Продължавай да си ги преизбираш!!!
199
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега цена под 11 лева за килограм свинско има само при промоция. Сега цените обикновено са над 15 лева за килограм. Свинско без кост е почти винаги над 15 лева за килограм.
198
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-про'стият народ на планетата е българският ! 500 г. само е мрънкал и търпял робството, продължава и днес, мрънкане от компа ! Има улици, има площади не само за разходки, ами и за протести и като не искате да протестирате поне се евакуирайте за да създадете по-добър живот на наследниците си, не се правете на "патриоти" с коментари, че сте разединени от партиите е ясно, но кога ще се загрижите за самите себе си ?
197
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГОЛЯМА ТЪРГОВСКА ВЕРИГА- 2/8 СЕПТЕМВРИ 2019Г СВИНСКИ ВРА БЕЗ КОСТ 8.40ЛВ ЗА КИЛОГРАМ- ГОВОРЯ ЗА МЕСО, КОЕТО СЕ ПРОДАВА НА КИЛОГРАМ ОТ ЩАНД ЗА МЕСО, А НЕ ЗА ПАКЕТИРАНО ТАКОВА- СПРАВКА ПРООФЕРТИ.БГ И БРОШУРА.БГ.
196
2
 
17
 
! Отговори
До 197 преди 4 години
Месото от веригите е размразен внос, който се оцветява и размразява и се продава за прясно. Да не говорим, че и нашите вече дават яко антибиотици и хормони. Ама така е, като си нямаш твое, ядеш каквото ти внесат.
195
19
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Ами не яжте ... и без това свинското е вредно ... В Била има промоции на които свинско внос от Испания и Франция се продава на доста атрактивни цени и е доста вкусно между другото, особено вратните пържолки ... Това е предимството на големия европейски пазар, за всеки има според джоба му ... !!!
194
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на вносните шунки, които ям, не е мръднала (прошуто кото, крудо, хамон, пражка шунка, немска варена шунка). Изобщо не ме интересуват свинските пържоли и сланините, от време на време хапваме ребърца. Вкъщи ядем телешко, патешко, пуешко и чат пат пилешко. Към днешен момент кило патешки гърди са по-евтини от кило свинско, а са 100 пъти по-полезна и по-вкусна храна, да не говорим колко лесно се приготвят. Ама- едно си баба знае, едно си баба бае- свинско, та свинско.
193
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видими резултати!
192
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В последните два месеца не съм виждал цена на свинско без промоция по-малка от 15 лева за килограм. Номерът е, че цената е за опаковка от 500-600 грама, а хората си мислят, че е за килограм. С промоция съм срещал цена от 12 лева за килограм.
191
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7 ОКТОМВРИ 2019Г ГОЛЯМА ТЪРГОВСКА ВЕРИГА СВИНСКО КАРЕ БЕЗ КОСТ- 7.99ЛВ- СПРАВКА ПРОМООФЕРТИ.БГ НА ПЪРВА СТРАНИЦА НА РЕКЛАМНАТА БРОШУРА. ПОЛЗВАЙТЕ ФАКТИТЕ МОЛЯ!
190
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 174 средногорецХраним се с месо,но за двама души купуваме по 2 пъти седмично по килограм, килограм и свинско и пилешко месо. Когато семейството се състои от повече от двама души ( както при тебе и в повечето семейства и двойки с дете/ деца) следователно количеството купено и сготвено месо е в повече. Със съпругата ми гледаме да спазваме църковните пости, хапваме постно поне 2 седмично ( а и за разнообразие), но в никакъв случай не подкрепяме вегетарианците и веганите.
189
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГОЛЯМА ТЪРГОВСКА ВЕРИГА- 18 НОЕМВРИ2019Г СВИНСКИ ВРАТ БЕЗ КОСТ 8.29ЛВ.
188
3
 
4
 
! Отговори
До 190 преди 4 години
Не си внимавал. Цената е за опаковка от около 550 грама, а не за килограм, въпреки че често я пишат на етикета, че е за килограм. Разпознава се по двете еднакви цени - на опаковката и цена за килограм при тегло на опаковката от 500-600 грама.
187
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как бе, при 434 лева минимална нетна заплата, 10 лева за свинско даже е малко... После защо хората емигрират и не поглеждат назад
186
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета коментарии и се чудя защо се сравнява времето от"развитият социализъм"с днес,нима днес не управляват отново комунисти?Начинът на управление преди 10.11.89. е точно копие на днешният/свидетел съм и на двата/и преди и днес цените на хранителните продукти растяха/разликата е само в броя на асортиментите/и преди и днес заплатите бяха най-ниски/преди в соц.лагера,днес в ЕС/и преди се кланяхме и лазехме на някого в краката/СССР и соц.лагера/и днес продлжаваме/САЩ и ЕС/кога ще станем независими ?