Българите: На село оптимисти, в града - песимисти

Финансовото състояние на хората в селата се е подобрило
Обновена: 8 фев 2020 11:01 | 8 фев 2020 07:30, Нели Христова
71
Българите: На село оптимисти, в града - песимисти
Снимка: БГНЕС

За първи път от години селското население у нас, което е било винаги по-песимистично настроено, отколкото градското, оценява финансовото си състояние по-високо, отколкото хората в града и е настроено да прави големи харчове. Това излиза от данните на НСИ за потребителското доверие, публикувани в петък, пишат от 24 часа.

Според потребителите, живеещи в селата, финансовото състояние на техните домакинства през последните 12 месеца се е подобрило с 5,1 пункта, докато при населението в градовете анкетата отчита намаление от 2,1 пункта. Същата тенденция се наблюдава и по отношение на очакванията за финансовото състояние на домакинствата през следващите 12 месеца.

В началото на 2020 г. по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял леко намалява в сравнение с три месеца по-рано. Последната анкета регистрира малко по-позитивна нагласа в намеренията на селското население по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба и за покупка на кола през следващите 12 месеца.

Подобно разминаване във възприятията за добро и лошо икономическо състояние между градските и селските жители е имало само два пъти през последното десетилетие, сочат данните на НСИ.

Първият път това беше в края на 2010 и началото на 2011 г., когато в България започнаха да се усещат последиците от световната финансова криза и имаше видимо увеличение на безработицата. За втори път това се е случило през 2016-2017 г., когато икономиката беше тръгнала нагоре. През останалото време селското население винаги е имало по-слабо потребителско доверие, отколкото градското.

Като цяло през януари у нас има лек спад на потребителското доверие - с 0,5 пункта, и сравнително високи инфлационни очаквания за следващата една година, които обаче са по-ниски, отколкото са били година по-рано.

Страхът от безработица обаче отдавна е забравен и очакванията на хората да останат без работа са на възможно най-ниските си нива от 10 години насам. Спрямо предишната анкета през октомври 2019 г. сега делът на очакващите да бъдат засегнати от съкращения е намалял с нови 2 процентни пункта, показват данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Финансовото състояние на хората по селата е максимум 300лв на месец много труд и изхранване от собствената си продукция -не от отровите по големите вериги магазини от тук и от там и те не знаят какво предлагат -заболяванията ще намалеят когато този народ се върне към земята си
62
1
 
4
 
! Отговори
асдадс преди 4 години
За това си стойте на село!
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гостВсе повече хора които могат да си позволят да работят дистанционно се заселват в селските райони. Също така има много селски райони където селското стопанство цъфти и хората са повече от доволни (някои стават вече и сериозно заможни като резултат от дейността им), тъй че имат всички основания да са оптимисти.
60
2
 
12
 
! Отговори
гост преди 4 години
Ама че глупости пишат то на село хора не останаха , а били оптимисти . От какво да са оптимисти от преждевременно отиване в гробищата ли ?
59
6
 
26
 
! Отговори
сс преди 4 години
подобрило се защото селените отидоха в големите градове да търсят работа или в чужбина, а в селата се завърнаха бизнесмени или хора с пари които искат да избягат от забързаното ежедневие в града и да водят спокоен живот насело....затова се е подобрило
58
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се вдигне свинското, на село ще станат още по-големи оптимисти а в града още по-големи песимисти.
57
6
 
23
 
! Отговори
Дедо Ташунко преди 4 години
Всички софета да се изселят по селата.Въздухът и изворната вода чисти,храната еко,*** твърд.
56
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В селата са се подобрили щото берат разни плодове и зеленчуци в Англия, Испания и т.н.И те така с "подобрението".
55
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гьобелсовата (Борисова) пропаганда работи на пълни обороти.НОПропаганда може да вирее само при ПРОСТИ народи.Същото важи и за фалшивите новини които са си част от пропагандата.НОВсички знаят че българите са хипер-прости така че................да живее пропагандата.
54
5
 
24
 
! Отговори
. преди 4 години
Глупости! Разковничето е, че по селата не са таквиа материалисти и се радват на това, което имат, и на простите радушни човешки взаимоотношения!
53
6
 
22
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
Глупости върховниСелата са толкова пропаднали че там не може да се живее-няма градини училищаболнициработамагазиниадминистрация.Който е написал тази простотия да отива на село и тогава да го хвали а не от града на бюрото си да пише глупости.Заменям селска къща за апартамент в лошия град на Московска или Дундуков ......
52
4
 
13
 
! Отговори
belgiana преди 4 години
И във Италия има обезлюдени села. И във Франция. Ама българите не знаят какво искат. Преди 30 години скачаха да няма граници. Сега няма граници и скачат да има, щото хората пътували свободно насам-натам. Ами нормално е , ще има подмяна на населението както е в зап. европа - китайски квартал, арабски квартал по големите градове.
51
1
 
13
 
! Отговори
belgiana преди 4 години
ДО ДЕДО ОТ СЕЛО. - Къде ти е селото и колко плащаш ? Ако не е тайна. Осигурява ли се квартира ? Ако селото е некое забутано на баба си у шортите без комуникации, трудно ще се намери човек отвън да работи. Мелницата към кооперация ли е ?
50
4
 
17
 
! Отговори
недко преди 4 години
селото вече е отживелица за много хора,след 10 години -няма и да има села в бг..то сега че вече не се гледа ***,няма прасе-т-а ,няма заици,няма пилета,,няма текезесета,няма магарета,коне ,кобили,няма каручки...за какви села приказваме...старото хубаво село го няма вече..и след време няма и да го има и на картата,то от ясно по ясно,трябва да си сляп че да не го забелязваш,поредната новина която няма никъква истина в нея
49
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селото, ако има нормална инфраструктура е за предпочитане от малкия град. За съжаление в повечето села състоянието е трагично. Липсват условия и за най елементарните човешки нужди.
48
3
 
7
 
! Отговори
до 47 преди 4 години
Те и сега много са без работа и милиардите си изтичат на някъде
47
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То на всеки е ясно, че само оптимист би стоял на село!
46
7
 
10
 
! Отговори
до 47 преди 4 години
Аз и сега съм без работа само, че за правителството съм некачествен материал!
45
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно народе, сега като провокаторите ви промият мозаците и свалите правителството, ще дойдат едни по добри. И ще стане песен, безработицата пак ще се увеличи, заплатите няма да мръднат, и пак от Маскве ще ни източат едни милярди я за белене я за военна техника.
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42Освен да не израстна в скапана колиба, цял ден да тича по къра като някакви животинче. Познавам прекалено мниго панелкадции и селяни, дето са на е доби същи дирижие.Но много рядко срещам еродирани, разумни и възпитани хора, каквито всъщност са нужни на една нация да просперира, а не квартални батки и ***, който твърдят, ме са природно умни и смятат, че щом могат да забият издоят, това автоматично премахва недостатъците им, спрямо прифърцуненнти убразоани.