Гешев уверява: Ще направим всичко възможно, за да приберем Божков

"Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена"
274
Гешев уверява: Ще направим всичко възможно, за да приберем Божков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокуратурата прави всичко възможно, за да може Васил Божков да бъде екстрадиран в България, увери главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНР.

"Прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия", обяви обвинител №1. Той подчерта, че до момента има повдигнати седем обвинения и 559 милиона лева констатирани щети за хазната от това, че Божков не е плащал реалния размер на таксите от лотарийните игри.

Още по темата
"Това, че той в момента се намира в Обединените арабски емирства - ще направим всичко възможно да си го приберем", категоричен беше Гешев.

Той коментира и инициирания от президента Румен Радев дебат, свързан с прокуратурата.

"Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат", посочи Гешев и определи президентската инициатива по темата като "има някакъв проблем, намерете го".

Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с "изтърканите политически клишета", че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му. Гешев беше категоричен, че искането му от Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването на Гешев като главен обвинител в страната.

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS: "Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията" и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при главния прокурор.

"Всички се хванаха за определението "държавна измяна", защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт", обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, а по този въпрос предстои събиране на още доказателства.

По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС: "Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
0
 
! Отговори
Храна за размисъл преди 4 години
Откакто Гешев обяви борба с битовата престъпност всеки ден започна да се случва по някой друг инцидент,но само с борба и всичко по старому промяна ще настъпи ли? Явно не,защото ако няма престъпност,няма бедни и незадоволени хора какво ще правят полицаите,затворите,адвокатите,прокурорите? Държавата явно ще трябва да обяви фалит. Хора,пари се печелят от проблеми,а не от решенията им. Схващате ли,че ще си останете роби и ще мрeте като мухи в тези времена?Народа бавно и сигурно си заминава.
217
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Балъците на сила ли търкат билети и си харчат парите? Наркоманите насила ли им дават дрога да се дрогират?Благодарение на кой са богати богатите? Докато се смятате за нещо под тези,които смятате за богати,ще сте там където сте.След като е станал богат,той е станал и благодарение на хора около него,а как точно едва ли ще се разбере и ви засяга,но повечето българи понеже им скучен живота,този на другите е по-интересен да се коментира.
216
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 4 години
хаха...ако си пич докопай създалите Божков...тея дето им плащаше да му правят закони и да не виждат нарушенията на Закона...сценаристите докопай...и ще ти повярваме,разбира се и той трябва да носи отговорност за престъпленията ако е извършил такива
215
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Туй ще е тя борбата Гешова. С тоя Божков щи изкара цал мандат в борби - ше доди, няма да доди.Дет се вика - кервана върви, *** лае. Ами има водна криза, страната на контейнер замяза. Винету оглозга държавата, караканчанката и тя вилнее, свищовския икономист и той за затвора плаче. Домуси разни, Инженери на водни съоръжения и т. н.Амчи събуди се де. Като искаш подкрепа от народа свърши първо с тези, па после ще се радваме да подслушваш цял народ и гък няма да чуеш.
214
0
 
8
 
! Отговори
Ц......ИН преди 4 години
Абе тоя Геши що не разследява записа на Баце с Кокинов
213
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай на човек или на български малко власт и му гледай сеира отстрани!;;;
212
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли някой наивен да вярва,че ще го приберат Божков?Ако сам не реши да се предаде няма как да стане.
211
0
 
11
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен Алоо, не да даде на добрите бедни а да дотури в сметката си в швейцарската банка
210
1
 
15
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен Познай защо, черепа има компромати безброй за боко тиквата и сие мутраги
209
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каскета не се занимава с ***, внесен в България и неподлежащ на рециклиране, не се занимава с източените язовири и искуствено предизвиканата водна криза, но се е вторачил в милионите на Черепа. Явно му е обещано да намаже и той нещичко (да топне човката)!А в другите проблеми пари няма. По-точно - имало е, ама "нашите" хора са ги взели вече и не подлежат на преразпределение!
208
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а че го утепат ли ако не го докарат след като е направенио всичко възможно
207
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на соца лотарийните игри бяха държавен монопол, с печалбите се поддържаше спорта и т.н. Дойдоха демокрадите и не поврат, а по шия - пуснаха частния интерес в хазарта. А хазартът си е бизнес на мафията, плюс това печелят и държавните сановници - постоянни подкупи за да си затварят очите. Тъй през последните двайсет години в частните джобове на мафиоти-олигарси изтекоха към 7-8 милиарда, вместо да пълнят бюджета. В държава с беден народ това е недопустимо. Мерките са закъснели.
206
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарят Гешев говори и се държи като партизанин току-що слязъл от Балкана на 10ти септември готов да накаже лошите богати и да даде на добрите бедни...
205
3
 
29
 
! Отговори
Alastair преди 4 години
Гешев си е чисто и просто една карта на ББ за евтин ПР, все пак изборите идват. Пък и малките деца питат, "г-н Прокурор (Главен). Няма ли нищо съмнително около престола на цар Боко, че всичко остана до Божков ? Щото държавния апарат е торба пълна с гной и е точно пред очите ти - дето да забодеш ще се разтече... Вие създавате диверсия и си мислите, че БГ народа е глупав. Арогантни сте, но ще приемете вашето възнаграждение...
204
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев не си върши работата.В стил Борисов -- кукла на конции на държавна заплата.
203
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да стане.Парите винаги побеждават!Няма да върнат Божков.Да не говорим,че тази прокуратура работи като народния съд след 1944г!!!!Сигурно има за какво да бъде съден Божков,но твърде дълго се страхуваха и той е вече чист !!!!!
202
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
левскари,бъдете нащрек,този мишок и Поп Кръстьо(ББ) са наредили на БФС още на мача със ЦСКА-София съдиите да ни посекат,явно са решили да унищожат отбора ни
201
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕШЕВ,А КАКВО ПРАВИМ АКО НЕ ГО ПРИБЕРЕТЕ ? И ГЕШЕВ,ЗАЩО "ЛЕВСКИ' БЕ ? ГОВОРИ СЕ,ЧЕ ЛИЧНО ТИ СИ РАЗПОРЕДИЛ НА БФС СЕГА И СЪДИИТЕ ДА ЗАПОЧНАТ ДА НИ РЕЖАТ МАСОВО,ДОКАТО НИ ЗАТРИЕТЕ ОКОНЧАТЕЛНО . НАЛИ ТИ Е ЯСНО,ЧЕ С "ЛЕВСКИ" СИ ОТИВАТЕ И ВИЕ .ЛЕВСКАРИТЕ ЩЕ ВИ ГОНЯТ ИЗ СОФИЯ С КАМЪНИ
200
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната прадня в ***!!! много шум за нищо!!; Защо г- н Гешев него включват в някакво реалити формат за да стане супер герой на страната!!!
199
2
 
3
 
! Отговори
Хайде сега преди 4 години
До ГостЗа да липсват още 500!!!Гешев vs Божков - единият знае какво прави!