Експертиза казва можел ли е да се избегне течът от НАП

Делото по жалбата на приходната агенция започна днес
19
Експертиза казва можел ли е да се избегне течът от НАП
Снимка: БГНЕС

Делото по жалбата на НАП срещу глобата от 5,1 млн. лв., наложена заради изтичането на лични данни, започна днес.

Тя бе наложена от Комисията за защита на личните данни, след като данните изтекоха в резултат на хакерската атака срещу приходната агенция от 2019 г. Следващото заседание се отлага за началото на месец май, предаде БТА.

На заседанието днес съдът назначи комплексна експертиза с вещо лице, определено от ректора на ТУ София, като по възможност то трябва да бъде с допуск до класифицирана информация.

Експертизата трябва да установи дали е могло със софтуер или купувайки хардуер НАП да избегне изтичането на данни, включително и с техническо обучение на персонал, както и дали са могли да бъдат предприети мерки за предотвратяване на този нерегламентиран достъп.

Главният юрисконсулт на НАП заяви пред медиите, че проверките, извършени на институцията, са показали, че нейните служители и НАП, като администратор на лични данни, нямат вина за хакерската атака и срещу тях е извършено престъпление.

Експертизата трябва да установи още и кога и откъде е извършен пробивът на системата на НАП, спрямо коя система точно и по какъв начин е направено това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и за язовир Студена имаше експертиза ама така и не се разбра кой го източи!
17
1
 
34
 
! Отговори
търговец преди 4 години
българските програмисти са много некадърни и много пари искат.Аз исках да ми направят онлайн магазин с конфигурация на продукти и регистрация и запазване както са сайтовете за копуване на коли ама са ми други продуктите.почнаха да ми говорят за някакви десетки хиляди левове. тия пари да не ги бера от дарветата.сега пак сиги привиркам клиентите в офиса и заедно конфигурираме на място или им пращам мейли с примерни конфогурациимного некадарна *** са не се чудя че са им хакнали НАП
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй я мислят - претупат работата, в комбина със съда, особено в Бургашкия край и щракай с пръсти, премийки, на тоя взели къщата, на другия фирмата... А оная пръдла, дето им е шефка, даже не благоволи да си прекъснбе отпуската, за да разбере какво се случва, поредното доказателство, че борсука Борисов никой вече не го бръсне за слива.
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не могат да спрат теч на данни, има за ЗОДОВ - Закон за отговорността на държавата и общините от вреди. Завеждаш си дело срещу държавата и печелиш и ти плащат.Мойто мнение е, че тия корумпаги в НАП са продали тези данни за пари.
14
0
 
37
 
! Отговори
странно преди 4 години
Ако експертиза установи, че НАП не могат да избегнат теч на данни призовавам всички фирми да подадат искове в съда, и физически лица също, тъй като НАП изисква от тях конфиденциална информация. И накрая да излизат с номера, че не могат да я опазят... Тези 5 милиона да си ги плащат солидарно всички виновни от НАП и от МФ, които отговарят за тях, там имат - ще ги съберат за една година...
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kаква е тая дебела *** майка?
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро получих мейл от уж МВР а това е капан за да ти вкарат троянски кон обаче човек като прочете МВР и се панира и отваря приложения файл които уж е призовка а е троянски кон и те рекетират! Това са институциите в *** както каза баба Стойна до гуша ми доиде от МВР
11
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои Хакна и язовир Студена и източи водата на Перничани а власта от ГЕРБ още не знае кой е!
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виж баба Стойна я профилактираха от МВР защото е стара и не може да се защити!
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възможно ли е и Перник да не беше останал без вода! Да ама не им изнася на ГЕРБ
8
1
 
37
 
! Отговори
ако ги бяха хакнали преди 4 години
Ако ги бяха хакнали, до сега да са се оправили, обаче на 4 и 5 февруари НАП за малко да блокира касовите апарати на най-големите вериги, поради срив на сървърите, който за малко да стане 24 часа и да блокират касовите апарати, нищо че имали резервна инфраструктура. Уж атаките, по-рано уж изгорелите дискове в агенцията по вписвания са алиби за колосалните кражби при реализиране на държавните системи. Това са сложни и скъпи системи, но парите се крадат и те работят когато си искат.
7
1
 
33
 
! Отговори
Самата тя преди 4 години
Ако поръчителят на атаката срещу НАП не е българин, самоизяждането на една нация в действие !
6
0
 
48
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Според директивата на ЕС за защита на личните данни, НАП да ДЛЪЖНИ да опазят данните!! Какво значи не можели?!!!!
5
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да..ха,в България всичко в възможно,даже и да не пребираш данъците на милиардери и милионери,а след това им увеличават заплатите
4
2
 
41
 
! Отговори
Златка Господинова преди 4 години
От герберски калинки и суджуци какво може да се очаква,освен кражби?
3
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова и увеличихте заплатата на шефката на НАП за заслуги към народа...срам и позор...
2
0
 
49
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Значи можаха да си раздадат над 30 милиона премии, но не могат да платят глобата. Те могат де, но парите ще ги вземат пак от нас, а трябваше от техните заплати и премии да се удържи глобата.
1
0
 
54
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Какви са тези глупости, теча е факт, да удържат глобата от заплатите на всички служители, най-вече от тази на шефката, дето дори отпуската не си прекъсна, както и от оня, дето го е страх от земетресения.