На прага на пенсията – българите все по-често си купуват стаж

Расте и броят на тези, които искат да се пенсионират предсрочно
10 фев 2020 17:00, Анисия Иванова
56
На прага на пенсията – българите все по-често си купуват стаж
Архив: Булфото

За много българи пенсионирането се оказва огромно предизвикателство заради това, че не могат да изпълнят законовите условия. Над 4000 души всяка година прибягват до купуване на осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират.

Съгласно пенсионната реформа от 2015 година плавно растат както възрастта, така и стажът за пенсиониране. В годините на прехода много сънародници имат и липсващи години от нужния стаж. Расте значително и броят на хората, които се възползват от законовата възможност да се пенсионират една година предсрочно, но срещу намалена доживот пенсия.

По данни на НСИ, през 2017 година, 4118 души са си закупили допълнителен стаж до 5 години, както разрешава законът. През 2018-а те вече са 4355.

Стаж могат да си купят хората, завършили висше или полувисше образование и придобилите образователна или научна степен "доктор". Те могат да закупят стаж за периода на обучението си. Могат да се възползват и хора, на които не достигат до 5 години осигурителен стаж.

Главният експерт в дирекция "Пенсии" на института Мария Братоева представи и предварителните данни за 2019 г.

"Броят пенсионери с новоотпуснати пенсии, откупили осигурителен стаж до пет години, е 2763 лица. Това са предварителни данни към 22 януари 2020 година и броят със сигурност ще нарасне след обработване на заявленията за отпускане на пенсия, подадени в края на 2019 година. Наблюдава се тенденция, че броят на хората, които искат да си закупят недостигащ стаж, се увеличава в края на всяка календарна година“, обясни тя пред БНР

Причината е, че цената на един месец осигурителен стаж расте в началото на новата година заради минималния осигурителен доход. Затова и хората бързат да си платят с недостигащия осигурителен стаж в края на годината, обясни тя. Съгласно Кодекса за социално осигуряване, цената на недостигащия осигурителен стаж е 19,08%, или колко е осигурителната вноска за фонд "пенсии", върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. Изчислява се към момента на купуването.

По данни на НОИ расте и броят на хората, които са поискали да им се отпусне пенсия една година предсрочно. През 2018 г. те са били 3612, а за 2019 година - 5317. Размерът намалява с 0,4% за всеки недостигащ на лицето месец възраст до общата възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че Полиция и Военни се пенсионират рано Те имат най големи заслуги за Демокрацията в България защото ако не са те Народа ще скъса синджира!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ще е, като ни карате да бачкаме до 90-годишна възраст, мутри проклети.
43
4
 
5
 
! Отговори
факт преди 4 години
За непросветените , отдавна не се осигурява на минимална заплата , а на минимален праг за професията , което е по-висока ставка . Държавните и общински чиновници поголовно получават по-ниски заплати от тия в частният сектор и горе-долу се осигуряват на същите нива . От това следва , че в момента повечето от пенсиониращите ще получат пенсии от 300 до 400+лева . За 2020 г се изисква за мъжете 64г. и 3 мес. навършени години и 38г и 10 мес. стаж , на печелившите , ЧЕСТИТО !
42
2
 
14
 
! Отговори
Асанте преди 4 години
През 1999г се пенсионирах с 32 години трудов стаж( педагогически и треньорски) и Висше образование (Магистър) с 86, 00лв. Сега пенсията ми е 239,99лв. "Благодаря". 😡
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 39 Ме30 год. да вземаш пенсия в България!!??Сънувам ли?Целта е нормалния пенсионер в БГ след 5 до 15год. вече да няма нужда от пенсията си!!! Не мисля лошото на никого!
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е няма как,държавата е по-добра от всеки един работодател,по-добре дай пари или труд на държавата,отколкото труд на работодателя
39
1
 
16
 
! Отговори
Горд българин преди 4 години
До МеТи не вдяваш май, или си природно ограничен, не знам....Въпроса е кой ще ти плаща след време пенсията, а не кой колко взимал умнико.
38
2
 
16
 
! Отговори
До 39 Ме преди 4 години
Това, което си написал е вярно към момента на пенсионирането. При 10, 20, 30 или повече години след пенсионирането, други неща натежават повече и на практика всички пенсионери след време се оказват с пенсия под минималната.
37
6
 
20
 
! Отговори
Ме преди 4 години
Тука са се изказали абсолютни неграмотници. С 1000лв заплата човек може ли спокойно 600лв пенсия да вземе. Може ама трябва трудовия му стаж да е 65г. С заплата 1200лв, около средната за страната, при 35 години трудов стаж пенсията е около 420лв. Това са числата около 40% от средната заплата която човек е взимал. Няма как с 1200лв заплата да се взима 950лв пенсия.
36
2
 
19
 
! Отговори
Горд българин преди 4 години
Работил съм предимно в охранителните структури и за миг не съм си помислил че държавата ще се погрижи за мен, след 25 години.Всички работодатели плащат минималната осигорвка/да ме извинят ИТ-тата/.Да не говорим че след 25г. дали ще има трудоспособен народ да ми плаща пенсията.
35
4
 
6
 
! Отговори
Дарма преди 4 години
До до 11Правилно, избор винаги има в свободните страни. Нека да редактирам думите си - има ли са не лек избор, или безработица или заплата в плик. А това относно банкетите, коий се е наливал с вино по цял ден и т.н., смятам са ненужни квалификации и "присъди". Такива индивиди ги има и в днешно време съ сзаплатка над 200 лв, с допълнително пенсионно осигуряване. Вземете отворете някой друга книга и се образовайте малко за това през какво са преминали хора като "леля ти Пенка"! Няма да ви навред
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майка ми не доживя до пенсия!Баща ми успя да се "порадва" на пенсията си десетина месеца!
33
5
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Днес, в деня на пчеларя, трябва да е българския ден на труда.Защото работниците работят безспирно като пчели, за чорбаджии-изедници.
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ''бизнесМЕЧе майка ми, пенсионерката всеки четвъртък изкарва повече от теб на пазара. Е, ако не те е срам? В цеха, ако не стойш над главата им нищо не вършват! А кой ще взема поръчки и монтира направеното. Как да изпъляваш поръчки в срок и да останеш на пазара? Само за това, че си отишъл до работата трябва да получиш заплата?
31
15
 
14
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
"Когато живееш в малко населено място и нямаш избор/а трябва да се яде/, ще се осигуряваш и на 2/два/ лева."Чавек винаги има избор драги. Ще се преместиш в голямо населено място и там ще имаш избор, ама трябва да се поеме риск с работа и с квартира итнт. А ти не искаш да поемаш риск и се сърдиш после. Според теб сега като "си нямал избор в малкото населено място" държавата да ти влезе в положението и да си затвори очите, че не си плащал осигуровки и да ти даде максималната пенсия така ли?
30
7
 
8
 
! Отговори
до РОБИ на РОМИТЕ преди 4 години
Ами, искрено ви съчуствам, че не сте се родили ром в Бг, за да се възползвате от техните "превилегии"! -(((-)))))))
29
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Какъв данък демокрация те мъчи? Не разбара ли, че тоталитаризмът фалира? Не беше избор! Докато част от данък социализъмът го видях вчера, като влизах в София по Цариградско. Недостроената печатница, дето сега я разрушават. С какви пари е направена? Също Кремиковци, Бузлуджа и т.н. 89-та пенсионните фондове са празни плюс 40 милиарда ВЪТРЕШЕН дълг!!! Плюс онези 11 в долари външен, дето сега май стигнаха 25 в евро след година и половина Орешарски.
28
25
 
12
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
Разбира се, ама после няма да ревеш, че взимаш 250лв. минимална пенсия. Айде марш сега. Стига с вашите малки населени места и липсата на избор... Комунизмът научи лентяите да взимат наравно с трудолюбивите. Именно из селата живеят само лентяи, както долу е написал човекът. Ракийки, салатки, луканки, мезенца, месце и така оправят държавата. Нулев принос към икономика и обществто. И 250лв. не заслужават.
27
8
 
23
 
! Отговори
''бизнесМЕ преди 4 години
До 25Когато живееш в малко населено място и нямаш избор/а трябва да се яде/, ще се осигуряваш и на 2/два/ лева.
26
26
 
3
 
! Отговори
Къс преди 4 години
Вие къде сте видяли пенсии.Стига с тия комунистически отживелици.В Корея,Япония...пенсии има ли?НЕ! Германия вече започна пенсионни промени с цел намаляване на пенсиите и увеличаване на възрастта.Ние се борихме 45г.,за да имаме капитализъм.По капитализма само мързеливите се надяват на пенсии.Който взима пенсия е КОМУНИСТ!