Бурята не спира пилота: Командир Косева приземи самолет в разгара на "Киара"

Кацането при силен вятър изглежда опасно дори отстрани
Обновена: 11 фев 2020 09:28 | 11 фев 2020 09:28, Камелия Цветанова
121
Бурята не спира пилота: Командир Косева приземи самолет в разгара на "Киара"
Командир Райна Косева. Снимка: Личен архив

Командир Райна Косева, която има над осем хиляди летателни часа зад гърба си, успя да приземи самолет на Bulgaria Air на летището Хийтроу в Лондон в разгара на стихията "Киара“,

Супербурята удари северната част на Европа и Великобритания. Заради свирепия вятър и проливните дъждове се стигна до транспортен хаос и отменени полети.

Още по темата
Един от самолетите, които се приземиха успешно на летище, въпреки жестоката буря, беше управляван командир Косева и екипажа й.

"Като малка исках да стана хирург. Нещата се промениха случайно. Започнах да летя на малки самолети в аероклуб. Буквално за месец реших, че ще ставам военен пилот. За мой късмет по това време в Долна Митрополия не се приемаха жени в летателни специалности. Тогава намерих специалност "Авиационна техника" в Техническия университет, където всяка година държавата финансира 10 души в образованието им за пилоти. За два месеца ми се наложи да се подготвя за изпитите по математика", разказва Райна Косева пред Нова тв.

"Всички ми казваха, че тази работа е за мъже. Инструкторите обясняваха, че ние трябва да сме майки, а не да сме в самолетите. Сега, когато имам ранни полети наистина ги разбирам. Харесва ми да си мисля, че децата нямат избор и свикват", допълва тя.
Приземяването на самолет при силен вятър изглежда опасно дори отстрани.  

"В нашата професия определено не се правят експерименти, а всичко е подчинено на правила, които ние надлежно спазваме", каза още Райна Косева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
освен да вдига самолета работата и е и да го приземява.
49
0
 
14
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
Мъжът й също е пилот.
48
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на жената ама ако искаме пълно равенство в следващите месеци очаквам подобни статии за стотиците пилоти мъже.
47
28
 
9
 
! Отговори
Митьо преди 4 години
Чудо голямо.Нали това и е работата, да не говорим колко е автоматизирана тази професия.Утре ще пишете сигурно как друга жена не е загоряла манджата за успех...
46
10
 
17
 
! Отговори
- преди 4 години
Мойта и тя приземи самолета снощи!
45
2
 
1
 
! Отговори
селянин преди 4 години
а за Анвил чувал ли си
44
2
 
0
 
! Отговори
селянин преди 4 години
до инженеразнаеш ли кво е ДПУ УЛА АД или па самото ЕРАТ кво е
43
2
 
3
 
! Отговори
селянин преди 4 години
до 45хи хи хи не се коси бре пич мога да ти цитирам всички специалности на ЕРАТи за твое сведение навремето тая специалност се учеше само в пловдив като станахме 3-ти курс я откриха и в София профил пилоти за гражданскатаи не че се хваля но от моя випуск на държавния изпит нямаше оценка под 5.5
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До селянинКаква колежка ти е на тебе? Ако наистина беше завърил ТУ нямаше да се напишеш така.инж. - Смо който е завършил ТУ знае истинското значение на тези три букви пред името.Не се пиши колега, когато не си!
41
2
 
25
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До КоджакафалиятаПриятелю!!!Рядко споменавам с какво се занимавам.Сега обаче ситуацията го изисква.Механик съм на голяма компания,за международен транспорт. От това се предполага,че имам поне някаква представа,за АВТОПИЛОТА.Нищо от това не е важно!Идеята е да спрем да плюем наред!!!БРАВО НА МОМИЧЕТО и толкова!!!А бурята си я биваше,в Люксембург съм,а имаме камиони и по всяка част на Европа.Всъщност още са си силни поривите.
40
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това чее приземила самолет в условията на буря, за драматизъм "ужасна" такава, я прави герой така ли!? Смешна история.
39
7
 
7
 
! Отговори
селянин преди 4 години
това е образованието в техническия университетсамо адмирации колежке
38
0
 
3
 
! Отговори
Радо преди 4 години
До коджакафалиятаВ грешка си, на земята няма милиони възможности, а безкрайно много, никога не може да се "научи" компютърът на всички възможни сценарии. Затова хората развиват изкуствения интелект, който трябва да може да "мисли" и да реагира в реално време. Освен това в далечно бъдеще, ако всички коли са управлявани от компютри, то те ще комуникират помежду си и катастрофите, ще са почти невъзможни.
37
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В този ден кацнаха хиляди самолети в същите,че и в по-лоши условия,а медиите пак изкараха човек на човека голЕмата работа
36
9
 
14
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Излишно се героизират подобни ситуации! След като Командния пункт, съобразявайки се с МТО условията е преценил, че може да се кацне и не са пренасочили полета към друго летище, следователно кацането е възможно.Не напразно полетите се разделят на летене в прости и сложни МТО условия.Съвременните самолети са оборудвани със всичко необходимо за подобни ситуации и рисковете са нищожни.Тези хвалби погледнати през очите на специалиста са смехотворни и нелепи, също като и тези които ги сътворяват
35
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до -В общия случай за да има семейство някой трябва да гледа децата. Факт че обикновенно жените са тези които правят по-големи жертви за щастието на семейството си. В общия случай жените са тези които стоят в къщи докато децата са малки. Обществото не трябва да осъжда ако един мъж си стои в къщи и гледа децата докато жена му ходи на работа. Щом Тя може, иска и се справя с ходенето работа - нека да го прави. Някой семейства са щастливи така и не виждам защо какъв е проблемът.
34
4
 
35
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Яка мацка. Браво.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо невиждано не е станало вятъра ако те засуче преди да се долепиш и магьосник да си трябва да опънеш газта
32
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте я хвалили тая.
31
20
 
22
 
! Отговори
- преди 4 години
Браво на пилота! Факта че е жена и се коментира означава едно - все пак жените имат друга роля! Еденици са като нея, което потвърждава извода. Така че нека жените са жени, мъжете мъже и никакви третополови! Света и живота е красив с мъжкото и женското начало, не го обърквайте с излишни амбиции.