Бурята не спира пилота: Командир Косева приземи самолет в разгара на "Киара"

Кацането при силен вятър изглежда опасно дори отстрани
Обновена: 11 фев 2020 09:28 | 11 фев 2020 09:28, Камелия Цветанова
121
Бурята не спира пилота: Командир Косева приземи самолет в разгара на "Киара"
Командир Райна Косева. Снимка: Личен архив

Командир Райна Косева, която има над осем хиляди летателни часа зад гърба си, успя да приземи самолет на Bulgaria Air на летището Хийтроу в Лондон в разгара на стихията "Киара“,

Супербурята удари северната част на Европа и Великобритания. Заради свирепия вятър и проливните дъждове се стигна до транспортен хаос и отменени полети.

Още по темата
Един от самолетите, които се приземиха успешно на летище, въпреки жестоката буря, беше управляван командир Косева и екипажа й.

"Като малка исках да стана хирург. Нещата се промениха случайно. Започнах да летя на малки самолети в аероклуб. Буквално за месец реших, че ще ставам военен пилот. За мой късмет по това време в Долна Митрополия не се приемаха жени в летателни специалности. Тогава намерих специалност "Авиационна техника" в Техническия университет, където всяка година държавата финансира 10 души в образованието им за пилоти. За два месеца ми се наложи да се подготвя за изпитите по математика", разказва Райна Косева пред Нова тв.

"Всички ми казваха, че тази работа е за мъже. Инструкторите обясняваха, че ние трябва да сме майки, а не да сме в самолетите. Сега, когато имам ранни полети наистина ги разбирам. Харесва ми да си мисля, че децата нямат избор и свикват", допълва тя.
Приземяването на самолет при силен вятър изглежда опасно дори отстрани.  

"В нашата професия определено не се правят експерименти, а всичко е подчинено на правила, които ние надлежно спазваме", каза още Райна Косева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Райна премиер ! такава воля,ум,сила на дух//а е дар от Бога !
29
3
 
39
 
! Отговори
ззз преди 4 години
Прекрасна!
28
34
 
31
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 4 години
Пред тая мацка,нашият авиатор ,дето му викаме президент,ряпа да яде.
27
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приземила но на пътниците им се а....а мамата
26
25
 
11
 
! Отговори
коджакафалията преди 4 години
Правилно някои се сетиха за рисковете, ако не кацнеш на планираното летище глобата е от 2000 евро от заплатата на пилота затова от алъчност ще утрепе хората ама да не и намалят заплатата
25
26
 
6
 
! Отговори
коджакафалията преди 4 години
Ти ако си мислиш че като има буря и пилота хваща щурвала и започва да го върти , си доста ограничен , съвременните машини са пълни с датчици и както ти казах могат сами да излитат и сами да кацат , датчиците засичат скороста на вятър, влажност, и т.н. всичко това коригира автоматично скороста или траекторията на приземяване , ако е рисковано машината никога няма да позволи кацане . Затова и казах "ало ваньо"
24
4
 
17
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До коджакафалияЕ тя и моята кола нова,та нова,скъпа.....копчета да ти види окото,чак им се чудя на баварците от къде им е дошло на акъла за някой от тях,но.....Когато тръгнем по румънските чукари през зимата,съпругата ми все не ще да я кара.А КОПЧЕТА ИМА!!!
23
1
 
17
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Може би по-разумно би било да поиска дивертиране и кацаце на някое друго летище, с по-подходящи климатични условия за момента. Поемането на високи рискове в авиацията рядко е оправдано, но е лесно, когато крайния резултат е положителен. Слава Богу всичко е било наред!
22
4
 
24
 
! Отговори
Галя преди 4 години
Браво! Бурята си я биваше!
21
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер е!Браво!
20
3
 
23
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
"кой знае" А ти знаеш?Оди и ти да трОшиш, та да те "направят пилот".Карай си магарето и не му се бъркай, че ако вземеш акъл да му даваш, си Уйдел у рЯката.
19
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната февинистка простотия - първата буря, първия приземен самолет, това никой друг не го може. И да пилотската професия е мъжка и в това няма нищо лошо, тази статия само потвърждава правилото.
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До коджакафалиятаКато попаднеш в буря или има инцидент ще има да се молиш тоя "статист" да знае какво да прави...
17
2
 
18
 
! Отговори
днес преди 4 години
Адмирации за пилота, но нека и да не заБравяме, че все пак става въпрос за професия, на която тя се е отдала. Както във всяко друго начинание човек трябва да бъде професионалист. В противен слручай не го прави. Оикновен ден, с обикновени задължения, и обикновенна проява на професионализъм. Нищо в повече от това таксиджията от кв. Левски да кара в 20 см. сняг в изрината от общината София.
16
0
 
11
 
! Отговори
Сега преди 4 години
последно Киара или Сиара? Щото в друг материал сте писали Сиара!
15
0
 
22
 
! Отговори
Бастунов преди 4 години
що нашите депутати не бяха като нея
14
1
 
38
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Браво. Такива хора трябват повече. Да са щастливи цялото семейство.
13
21
 
8
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 4 години
Да тръгнеш със самолета и да се завихри буря и да кацнеш е едно, но да тръгнеш със съзнанието, че има вече опасна буря и въпреки това да кацнеш... малко безрасъдно? Без да омаловажавам работата на командир Косева, малко ми прилича на журналистическо изхвърляне цялата работа.
12
2
 
37
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Браво момиче!!!В епицентъра на бурята съм, Люксембург,така че....Абе БРАВО и толкова!!!
11
3
 
40
 
! Отговори
Супер е мацката преди 4 години
Много ме кефи!