Бурята не спира пилота: Командир Косева приземи самолет в разгара на "Киара"

Кацането при силен вятър изглежда опасно дори отстрани
Обновена: 11 фев 2020 09:28 | 11 фев 2020 09:28, Камелия Цветанова
121
Бурята не спира пилота: Командир Косева приземи самолет в разгара на "Киара"
Командир Райна Косева. Снимка: Личен архив

Командир Райна Косева, която има над осем хиляди летателни часа зад гърба си, успя да приземи самолет на Bulgaria Air на летището Хийтроу в Лондон в разгара на стихията "Киара“,

Супербурята удари северната част на Европа и Великобритания. Заради свирепия вятър и проливните дъждове се стигна до транспортен хаос и отменени полети.

Още по темата
Един от самолетите, които се приземиха успешно на летище, въпреки жестоката буря, беше управляван командир Косева и екипажа й.

"Като малка исках да стана хирург. Нещата се промениха случайно. Започнах да летя на малки самолети в аероклуб. Буквално за месец реших, че ще ставам военен пилот. За мой късмет по това време в Долна Митрополия не се приемаха жени в летателни специалности. Тогава намерих специалност "Авиационна техника" в Техническия университет, където всяка година държавата финансира 10 души в образованието им за пилоти. За два месеца ми се наложи да се подготвя за изпитите по математика", разказва Райна Косева пред Нова тв.

"Всички ми казваха, че тази работа е за мъже. Инструкторите обясняваха, че ние трябва да сме майки, а не да сме в самолетите. Сега, когато имам ранни полети наистина ги разбирам. Харесва ми да си мисля, че децата нямат избор и свикват", допълва тя.
Приземяването на самолет при силен вятър изглежда опасно дори отстрани.  

"В нашата професия определено не се правят експерименти, а всичко е подчинено на правила, които ние надлежно спазваме", каза още Райна Косева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
46
 
! Отговори
Жо преди 4 години
В ДРУГО интервю, Райна Косева пояснява, че за приземяване в есктремни условия има голямо значение какъв е моделът на самолета.Някои модели могат да се приземят при условия, при които други модели не могат. Всичко това е записано "черно на бяло" и пилотите са длъжни да се съобразяват с правилата. Никой пилот не си прави експерименти!Изисква се само висок професионализъм и Райна го е демонстрирала при приземяването по време на бурята на Хийтроу.
9
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесен пример е тази жена!Има успешна кариера, но е създала и голямо семейство.За да сте щастливи, трябва да имате и двете!
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още от времето на Амелия Еърхард жените летят и винаги ще летят. Така, че мисля, че няма нищо странно в това. Може само да стават все повече и след години никой няма да го приема като нещо изключително, както днес никой не се впечатлява като види жена зад волана.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Не сте прав тази има 3 деца
6
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5ами тя има три деца бре
5
1
 
48
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
БравО за Райна Косева,адмирации...!
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина е готина дамата и е голям професионалист. Няколко пъти ме е "возила" от Малпенса до София.
3
10
 
11
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
да приземиш самолет в буря е като руска рулетка...може да се получи, а може и да не се получи...
2
5
 
64
 
! Отговори
Почитател преди 4 години
Браво! Трябва да се гордеем с такива професионалисти, независимо дали са мъже или жени.
1
7
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, мацка! Никога не слушайте някой като ви каже, че "не можете", "не е за жени", "толкова е трудно, че сам/а ще се откажеш още на първата седмица" и т.н. Щом имате мечта, следвайте я и се борете за нея! Тази мацка е прекрасен пример, сигурно 1000 пъти е чула, че това не е за нея, че трябва да ражда деца вместо да лети и всякакви подобни глупости, но не се е отказала. Супер! Мога само да й се възхищавам за това!