Бурята не спира пилота: Командир Косева приземи самолет в разгара на "Киара"

Кацането при силен вятър изглежда опасно дори отстрани
Обновена: 11 фев 2020 09:28 | 11 фев 2020 09:28, Камелия Цветанова
121
Бурята не спира пилота: Командир Косева приземи самолет в разгара на "Киара"
Командир Райна Косева. Снимка: Личен архив

Командир Райна Косева, която има над осем хиляди летателни часа зад гърба си, успя да приземи самолет на Bulgaria Air на летището Хийтроу в Лондон в разгара на стихията "Киара“,

Супербурята удари северната част на Европа и Великобритания. Заради свирепия вятър и проливните дъждове се стигна до транспортен хаос и отменени полети.

Още по темата
Един от самолетите, които се приземиха успешно на летище, въпреки жестоката буря, беше управляван командир Косева и екипажа й.

"Като малка исках да стана хирург. Нещата се промениха случайно. Започнах да летя на малки самолети в аероклуб. Буквално за месец реших, че ще ставам военен пилот. За мой късмет по това време в Долна Митрополия не се приемаха жени в летателни специалности. Тогава намерих специалност "Авиационна техника" в Техническия университет, където всяка година държавата финансира 10 души в образованието им за пилоти. За два месеца ми се наложи да се подготвя за изпитите по математика", разказва Райна Косева пред Нова тв.

"Всички ми казваха, че тази работа е за мъже. Инструкторите обясняваха, че ние трябва да сме майки, а не да сме в самолетите. Сега, когато имам ранни полети наистина ги разбирам. Харесва ми да си мисля, че децата нямат избор и свикват", допълва тя.
Приземяването на самолет при силен вятър изглежда опасно дори отстрани.  

"В нашата професия определено не се правят експерименти, а всичко е подчинено на правила, които ние надлежно спазваме", каза още Райна Косева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте я хвалили тая. И тая на снимката има и прави грешки. Нито е хубава, за акъл и ум не мога и да кажа, че е сред умните, а и какво от това, че тя и мъжа й / приятеля й имат три деца? Голям праз. Да управляваш самолет и да си пилот - това е работа и призвание в МЪЖКИ род и е само за мъже. Феминистките и тези, които й припяват ДОЛУ!!!!
89
1
 
3
 
! Отговори
Яница преди 4 години
Браво, истински професионалист - респект!!! Обикновено при приэемяване на самолет пътниците эапочват да ръкопляскат на пилота!!!! И това е хубав жест на благодарност, че са пристигнали благополучно в своята дистинация!!! В случая говорим эа ураганен вятър и коментиращите би трябвало да се въэдържат с неуместните иэцепки и иэявления!!!
88
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
страшна новина друг кой е приземил самолет или още обикалят летището
87
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия самолети наше производство ли са.
86
24
 
17
 
! Отговори
бабун преди 4 години
Ей тези българи,много велики бе.Никой друг не е приземил самолет същия ден така ли?Поводи за гордост много.Пожарникар изгаси огън по време на силен вятър.Това също е много яко а?
85
6
 
4
 
! Отговори
Бял хейтър преди 4 години
Да живеят хейтърите
84
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на нашето смело момиче!Наистина освен умения трябва да има и смелост!
83
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
успех на момичето!
82
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво,браво -успяла е да кацне ,след и преди поне 150 мъже пилоти,които даже и не са обърнали внимание на вятъра.Сега пишете и за успели жени миньори и докери и хамали.
81
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на това летище кацат самолети всяка минута, сигурно никой друг не е кацнал и още кръжат отгоре ли? или нашия самолет е най- великия а другите само са кацнали. ако има и най- малка опастност за хората поради вятъра бъдете сигурни че нито един самолет няма да бъде допуснат да кацне ама че прос народ
80
4
 
16
 
! Отговори
Ас преди 4 години
Българската Валентина Терешкова.Браво.Пожелавам и успешно да продължава да вдига и презимява самолети.
79
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на командир Косева! (защо не й казват капитан Косева, след като е капитан?). Много се радвам, че и в България има жени-пилоти, особено днес на деня посветен на жените-учени. Само ме издразни коментара на журналистите, че била хубава жена и т.н. Има ли значение дали е хубава или не, след като е успешен пилот и пътниците й са живи и здрави? Да, тя е красива жена. Но ако не беше това щеше ли да намали с нещо стойността й? Престанете с тия сексистки изказвания.
78
0
 
11
 
! Отговори
Нона преди 4 години
До АнонименАко няма какво да кажете поне не говорете глупости.Или най вероятно нокога не сте пътували със самолет и не сте попадали в неприятни ситуации по време на полет като турболенция.
77
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на жената!!! Много по-достойна от много български политици, включително генерал-пожарникари и полоти.
76
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво. Има по-големи топки и кураж от Тиквун който се изниза от страната по-време на протеста.
75
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, уникални сме това българите! Винаги намираме за какво да се заядем и да плюем.Ако някой има кариера и е постигнал успех, "ама защо няма деца?", ако пък някой има деца, "ама няма кариера!". Жената има страхотна кариера и ТРИ ДЕЦА и вие пак намерихте за какво да я оплюете! Просто уникално!!!
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ?????явно и по приземяването
73
8
 
13
 
! Отговори
????? преди 4 години
А обикновено жените са по вдигането на самолети.
72
9
 
9
 
! Отговори
123 преди 4 години
Еденствено за да направите реклама на варненските феодали и престъпници,собственици на компанията и пак никога няма да им се доверя.Иначе браво на жената, но нали това и е работата, а и по-голямата част от управлението е компютърно,в смисъл компютърът управлява.Иначе ще се радваме на повече такива новини за успели с акъла и труда си млади българи,но е ясно,че няма да го направите.
71
41
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жена в самолета е малко като"Има ли пилот в самолета?"