Българите сред най-силно вярващите в ЕС, сърбите не го харесват

Хората в ЕС с негативно отношение към САЩ, Русия и Китай
12 фев 2020 21:34, Красимир Ангелов
187
Българите сред най-силно вярващите в ЕС, сърбите не го харесват
Снимка: БГНЕС

По-голямата част от българите са убедени, че политиката на ЕС стабилизира света, а тази на САЩ го дестабилизира, показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл", коeто обхваща 50 държави и приблизително две трети от световното население.

Като цяло страната ни е сред водещите страни в света по-одобрение на ЕС и водената от него външна политика. 69% от нашите сънародници вярват, че политиката на Съюза стабилизира света и едва 14% са категорични, че го дестабилизира. В това отношение пред нас са единствено Косово, Румъния, Виетнам и Албания.

Положителното ни отношение към ЕС е с високи стойности както на глобален, така и на регионален фон. Гражданите на България дори допълнително възвръщат своя еврооптимизъм в последните две години, отчитат от "Галъп".

Сред изследваните страни на Балканите, като цяло, еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина и Сърбия обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.

Повечето от българите  продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща  - 54% са на това мнение, срещу 28%, които я определят за стабилизираща.

На обратния полюс са мненията за политиката на Русия, която намира положителна оценка сред 54% от българите, а неодобрение – сред 24%.

Повишение на одобрението у нас има към Китай (33% към 22% в положителна посока), но все още много българи, като че ли не са достатъчно запознати с тази страна – почти половината от интервюираните все още не знаят или не могат да отговорят.

За разлика от България, ЕС като цяло е по-скоро негативно настроен и към трите други световни сили – САЩ, Русия и Китай. Положителна обаче е оценката на хората в ЕС за ролята на самия ЕС: +30.

Сравнена с други страни на Балканите, България показва одобрение към външната политика на Русия. Пред нас е Сърбия, а веднага след нас се нарежда Албания. Сред останалите ни съседи отношението е негативно.

По отношение на външната политика на САЩ рекордьор по одобрение е Косово, следвано от Албания.

"По целия свят хората споделят обща надежда, че Европейският съюз ще се включи по-активно в международните отношения, тъй като виждат нарастващата конфронтация и разделение на глобалната сцена. Европейската мека сила е по-привлекателна за мнозинствата в демократичния свят. В същото време обаче, хората се опасяват, че тази сила може да е и твърде мека за грубата международна реалност, в която живеем", коментира данните Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

„В момента Европа се намира на може би най-решаващия кръстопът между САЩ, Русия и Китай, в който трябва да определи съдбата си на независим глобален играч. До голяма степен това ще зависи от способността на елитите от Стария континент да реформират и да обединяват гражданите. Европа е културната родина за САЩ и Русия, а за да се балансира между тях, е необходимо висококвалифицирано маневриране. А ако възходът на Китай продължи, заедно с конфронтацията между САЩ и Русия, тогава стабилизиращата роля на ЕС ще стане още по-важна за света“, смята още Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
3
 
! Отговори
Айде като знаете... преди 4 години
Толкова много, направете референдум за излизане от лошият ЕС. Само не и от НАТО, няма армия, тъй че си трайте. А ЕС по принцип не трябва да има никакво мнение за глобалните въпроси, то е създаден да бъде икономически съюз. Но на комунистите от ЕС им се иска да е повече.
134
3
 
6
 
! Отговори
bad company преди 4 години
В една група сме с Виетнам, Румъния, Косово и Албания. Дотук ли я докарахме?
133
3
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
това някаква шега ли требва да е? првърнаха ни в сметище за отпадъци, стара военна техника, храни, автомобили и дрехи. поробиха ни децата и ги подлъгаха с по 1500 евро на месец да се скитат не мили не драги. и най гадното което правят е че подкрепят хунатата и престъпника подрисоф и го карат да ни затрие за да могат тук да се заселят синчетата на меркел. анатема на ЕС.
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-кефи тук овцата "калеко-алеко", едно същество което е свикнало да бъде ЗАВИСИМО и постоянно да отрича този ФАКТ ! Стадото овче от породата "българска тъпоглава" не е създадено да се ПОДОБРЯВА, а само да ОДОБРЯВА своите овчари с червени премени !
131
8
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До До анонимер 143..Каква единна позиция очаквате от ЕС по глобалните въпроси на съвремието, когато политици като президента Радев заявиха че щом в Крим се вее руско знаме, значи е Руски - това беше мотото на кампанията му и тази на БСП, напук на европейските схващания довели до санкциите наложени на раССия...по същия начин Радев не осъди режима на Мадуро във Венецуела, защото той беше част от стратегическите руски интереси...Докато има орбановци и радевцци ще е така и всеки ще си чеше сърбежите
130
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
144-ти,много си т'ъп ! Сърбите още при "соца"излизаха и правеха пари в Запада и много добре разбират кое е зле и кое е добре,те и в момента са пред нас и си живеят живота както трябва,но българите като теб са толкова ку;хи,че и овчият мозък е по-добър от техният ! Да те питам ку'харко,защо Англия напусна ЕС и никога не въведе еврото при тях ? А защо Италия,Унгария,Австрия замислят също излизане от ЕС, защото е "добре" в него ли, или защото всичко зависи само от Франция и Германия и няма свобода?
129
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите не обичат ЕС,но искат да се намърдат вътре,защото искат да ползват еврофондовете.За това е и двулечната им политика.Режат си вените за Русия ,но напъват за Европа.А Русия подхранва надеждите им за реваншизъм за Косово,Босна,Черна гора и С.Македония и ги оплита в политическа и икономическа зависимост.Желая им успех в евразийския съюз.
128
6
 
6
 
! Отговори
До анонимер 143 преди 4 години
Пропускаш, че ЕС не е конфедерация(квато им се иска на зелките и заради което UK напуснаха) както и ,че външната политика на ЕС е такава в която коствените заплахи към държави от ЕС се пренебрегват а на преките само се мънка без да има конкретни действия. Ето турци, руснаци и арабески са напът да сринат Идлиб в Сирия. Каква е позицията на ЕС ? Никва. Какво ще правим ако тръгнат 100 000 към БГ и Германия. Ще напишем конвенция. Такива ти работи. Сащ си върнаха военните там, Русия също патрулира.
127
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа не е кръстопът,а един от световните центри.Не може богата 500 милионна Европа да е кръстопът на бедната 140милионна Русия.Русия е суровинен придатък на Европа и се храни от това.Иначе ще се разпадне на безбройните си народи и народности.
126
9
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Странен е начина по който една групичка дежурни форумаци присъстващи неизменно в този сайт се опитват да си приватизират общественото мнение и да говорят от името на България, българите, Родината и так далее...Факт е че България е член на ЕС и НАТО, факт е че като малка държава с комунистическо минало и посткомунистическо настояще, ние сме от най-заинтересованите да бъдем в ЕС, който е гранция за нашето развитие. Евроскептици е имало и ще има, но ще го има и ЕС, защото такива са закономерностите
125
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахахаа.Кънчо Стойчев,президент на световната асоциация"Галъп интернешънъл".Какво трябва да ни внуши това?Че работи по цял свят и навсякъде искат експертизите му?Това е по-смешно от факта,че Анита Мейзер беше спечелила някакъв конкурс за "мис България".Тоя каквото е казал ,винаги става другото,защото бърка желаното с реалността.Кънчо,баси и името,баси експерта,баси чудото.
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Реалист---------------------------------Не е по-хубав Белград от София.Еднакво грозни са.Виж Нови Сад е друга работа-докъдето се е простирала Австро-Унгария е друга цивилизация.
123
2
 
7
 
! Отговори
ХАХАХАХАХ преди 4 години
Е по голям виц не бях чел ! ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА !Платена Медия сте и такава ще си останете !
122
6
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Това са пълни глупости. Сигурно проучването е проведено в народното събрание и министерския съвет и може ли държавната администрация /и там има много *** на хранилка/. Само там са вярващите
121
5
 
10
 
! Отговори
те преди 4 години
Нормално, защото сме прости. И най очевадното доказалтелство за това е факта че имаме министър председател мутра ...
120
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименинтересни са тези проучвания, питали са...кого са питали не е ясно
119
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГАЛЪП КАТО ПРОЧЕТА , ДОСТАТЪЧНО...А ТЕ ПОЗНАХА ЛИ НЯКАКВИ ИЗБОРИ ПОСЛЕДНИТЕ 20Г.?ТОЛКОВА ИМ И ВЯРВАЙТЕ.
118
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само българите имат уникалната способност да одобряват държава, която ги е окупирала 45 години и която НИКОГА в историята не е имала положително отношение или влияние в България.
117
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХахахаххахаахХахаХАхаХАХахХа! Пак стъкмистики!!! Никой не вярва вече в ЕС. Най-малко пък българите. Или сте питали многобройните фондацийки, НПО-та и прочее *** на хранилка, които цоцат от там огромни пари. Е, те харесват и вярват в ЕС, разбира се.
116
5
 
11
 
! Отговори
bonbon преди 4 години
След БРЕКЗИТ ЕСинтерна ще раздаде милиарди за проЕС пропаганда.Бюрократите в Брюксел усещат,че дните им са преброени.