Музикаутор: Една трета от музиката в медиите трябва да е българска

Хората искат шест от десет музикални произведения в ефира да са български
12 фев 2020 14:53, Елена Кирилова
71

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Организацията за управление на авторски права "Музикаутор" предлага законодателни промени с цел насърчаване популяризирането на българската музика чрез въвеждането на квота в медиите.
Още по темата

Предложението е базирано на проучване на “Алфа Рисърч”, проведено по заявка на Музикатор, което показва, че хората у нас искат шест от десет музикални произведения в ефира да са български.

Предложението е обсъдено с министъра на културата Боил Банов на 10 февруари, когато са дискутирани възможностите в тази посока.

Проучването, проведено през септември 2019 г. и включващо 1099 интервюта с хора над 15-годишна възраст, показва още, че цели 72% от респондентите биха желали в медиите у нас да звучат повече песни на български език. 42 на сто твърдят, че най-много обичат да слушат българска музика, а под 10 на сто - предпочитат чуждестранна.

Как да се компенсират авторите за частното копиране?

Същевременно радиото продължава да е най-използваният приемник за слушане на музика и 70% от българите твърдят, че го ползват. 37 на сто пък посочват, че той е основният им източник на музика. На второ място е телевизията, а на трето - телефонът.

Данните показват още, че медиите са каналът, от който хората научават за български музиканти и техните нови произведения (над 62%), следвани от приятели и познати (19%), общности в социалните мрежи (16%). Съвсем малък едноцифрен е делът на онези, които научават за българска музика от посещения на клубни концерти.

Натежава и фактът, че се наблюдава спад на българската музика в ефира на родните радиостанции. Ако през 2015 г. делът ѝ е бил 26,6%, то през 2018 г. е спаднал под 22%.

“Ако разгледаме само частните радиостанции, картината е още по-песимистична - българската музика е твърдо под 20%”, коментира председателят на Управителния съвет на Музикаутор Ясен Козев.

От организацията посочват, че редица европейски страни вече имат подобни квоти.

Още мнения за искането на Музикаутор чете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам на снимките Кеца, размахва пръст, иска да му се пускат песните по всички радия. Абе байно, ти кога за последно записа нова песен, а?! Щото на нас вече ни се повръща от твоите стари песни, 35 години ги слушаме вече. Много хора в нормалните държави и на неговата възраст записват по няколко нови песни годишно, на 3-4 години вадят нов албум. Аз не си спомням кога за последно тоя е записал нещо ново.СЪЖАЛЯВАМ, АМА МИ ОМРЪЗНА ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СЛУШАМ 15 ПЕСНИ НА КЕЦА!
39
1
 
5
 
! Отговори
арменски поп преди 4 години
А ще ни задължат ли да слушаме на телефона си бг музика?
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не, заради Дичо, Графа, Сигнал и Дриско спрях да слушам българска музика, сега насила Антилопа, газела и Моисей! НЕ!
37
0
 
6
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Направете читава музика. Примерно на Chuck Schuldiner Tribute и Dark Sun And Winter Cold имаше стойностна съвременна българска музика и Live&Loud едва побра публиката.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарна икономика.. на който е готино парчето ще се върти... така насила не става.. дай насила по цял ден да въртиме колосите ангел и моисей
35
0
 
9
 
! Отговори
Зоро преди 4 години
Много правилно. Седнеш до радиоточката и врътнеш бурмата налево, кеф ти Кондьо, тигре тигре, доко доко, врътнеш надесно, оп Джорджано. Кеф, кеф, кеф.
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако съдя по БГ радио българската музика е супер депресираща.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После "преди '89 беше много лошо, тайно слушахме Битълс". Това го ръсеше един мооого син президент, даже азбуката искаше да сменя...А пък то какво станА!Ненормалници, другарко, ненормалници!
32
0
 
3
 
! Отговори
stun преди 4 години
Spotify харесва това!
31
12
 
3
 
! Отговори
даа преди 4 години
Такива квоти има и в другите държави. В Германия ако се не лъжа е 70%. В повечето държави слушат основно своя си музика. А нас някой ни одебилява, като ни англосаксизира. И чешмата да пуснеш, тече на английски. Дори върви внушението, че си някакъв туземец ако слушаш българска музика, особено ако е българска народна, трябва да си нещо като нецивилизован варварин.Но квотите трябва да са на конкурентен принцип, а не да са механизъм на налагане на всевъзможни простотии.
30
1
 
11
 
! Отговори
Стар групар преди 4 години
Не бойте се деца,това няма как да стане с наличният ,,материал " в музикалният бранш.Не може да се слуша неслушаемото и ще стане като преди 89та-ще слушаме чужди станции. А тук нека се вихрят Криско и Гери Никол-кой ще ги слуша???
29
1
 
13
 
! Отговори
Съвременник преди 4 години
Коя точно българска музика.Тази от последните 20-30 години на Мишо шамара,Гумени глави,Ъпсурт Спенс и 100кила и други подражатели на ,,оня"рап или на сегашните ,,суперзвезди"Криско,Ицо Хазарта,п и Венци Венц,Тита,Дара,Сузанита ,Гери Никол,Димчо У и ,,звездите"-победители от от ТВ форматите.Да не говорим за Фики и Софка и техните колеги.Би ли ги слушал в този им ред нормален !!! човек и да изпита удоволствие. Има наистина и хубави песни и банди но те не са толкова много .
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20 Точно обратно ! Най-лошо е да накараш децата ти да търсят, намират и слушат забранена музика ! Те ще я намират винаги, не можеш да ги спреш. Това са комунистически недъгави прийоми. Друг е начина да ограничиш въздействието на пошлото и чалгата, Но той си иска добро родителско възпитание и подходяща училищна и улична среда !
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ще ми въртят криско, то по-добре да няма квота за българската музика изобщо....
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистически прийом ! И кой има право да говори от името на ХОРАТА !!!!!!!!!! Всеки се пише за лидер - водил веднъж хорото на село и хоп - лидер, говори от името на хора, които Изобщо не са му дали такова право. Комунистическа простотия !
25
1
 
5
 
! Отговори
ehehe преди 4 години
че те могат ли да съберат толкова българска музика, бе!? Всеки ден хората трябва да слушат едно и също.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откога умишленото налагане на нещо се води "насърчаване"? Ако ме "насърчават" по такъв начин по-скоро ще ме принудят да спра изцяло източника на дразнене!
23
1
 
3
 
! Отговори
ДирекцияМузика..1971 преди 4 години
По радио София може...ама само там ,ОК!
22
1
 
18
 
! Отговори
ДирекцияМузика..1971 преди 4 години
Музик Аутор са си същите лапачи като при соца Дирекциа Музика!!!!Да се прекрьстят на Северно Корейска Музикална Агенция!!!Шанаджии!!!
21
1
 
15
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Защо??? Кои хора казаха ,че го искат...Никой никого не е питал...